Aktiekrisen klinger af: Amerikanske aktier på vej mod fjerdestørste stigning i 70 år

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

De amerikanske aktier steg onsdag med et par procent og dermed nærmer måneden sig en af de bedste januarmåneder nogensinde i amerikansk aktiehistorie. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE

Godmorgen.

Og velkommen til et nyhedsoverblik, hvor vi skal forbi historien om, at et dansk milliardselskab er på vej på børsen. Vi skal også runde det estiske finanstilsyn, som er overrasket over, at deres danske pendant har frikendt sig selv i hvidvasksagen.

Men vi begynder med de amerikanske aktier, som er på vej mod en historisk stigning efter nye meldinger fra den amerikanske centralbank onsdag.

1
Amerikanske aktier er på vej mod fjerdestørste aktiestigning i 70 år

De amerikanske aktier steg onsdag med et par procent, og dermed har januar budt på en af de største stigninger i januar nogensinde i amerikansk aktiehistorie. Stigningerne skyldes særligt, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve (FED), efter sit ordinære januarmøde konkluderede, at »casen for yderligere rentestigninger ser mindre overbevisende ud«.

Efter annonceringen steg aktierne markant. Den amerikanske dollar faldt tilbage, og renterne vendte næsen nedad. Aktieindekset over de 500 største amerikanske virksomheder, S&P 500, er nu steget med otte procent, mens Nasdaq-indekset er steget med 9 pct.

»En klassisk situation, hvor en mere dueagtig FED giver aktierne vinger,« siger investeringsøkonom fra Nordnet Per Hansen.

De store stigninger kommer ikke alene på grund af en mildere FED, men også på grund af den store nedtur i december, som fik forventningerne til at smelte og investorerne til at tage risiko ud af porteføljerne.

De store stigninger i januar er ikke kun bemærkelsesværdige. De er meget markante. Siden 1950 har der kun været tre andre situationer, hvor de amerikanske aktier er steget mere end tilfældet er nu. Det var i 1987, hvor aktierne i S&P 500-indekset steg med 13 pct. i 1975 hvor stigningen var på 12,1 pct. og året efter i 1976, hvor stigningen var på 11,83 pct.

De danske aktier vil ifølge Per Hansen også nyde godt af de amerikanske stigninger og sammen med resten af Europa komme godt fra start. Ifølge investeringsøkonomen kan man forvente en dansk aktiefremgang i størrelsesordenen 0,5 til 1 pct. fra start torsdag morgen.

2
Facebook smadrer forventningerne med stort kurshop til følge

Også Facebooks aktie tog onsdag et ordenligt hop i eftermarkedet, da verdens største sociale medie med sit regnskab for fjerde kvartal satte forventningerne til vægs på både top og bund. Aktien steg med 8,4 pct.

Facebook landede sit fjerde kvartal med et justeret overskud på 6,88 mia. dollar eller på 2,38 dollar per aktie, mens omsætningen landede på 16,91 mia. dollar. Analytikerne havde ifølge Bloomberg News regnet med en indtjening per aktie på 2,18 dollar og en omsætning på 16,39 mia. dollar.

I fjerde kvartal 2017 var det justerede overskud på 4,27 mia. dollar, hvilket svarer til en fremgang på bundlinjen på 61 pct. på et år.

Hos Facebook er det reklamesalget, som udgør det allermeste af toplinjen, og indtægterne herfra steg til 16,64 mia. dollar fra 12,78 mia. dollar i samme periode året før. Indtægterne fra mobilreklamer udgjorde 93 pct. mod 89 pct. et år tidligere.

Facebook kan også berette om, at selskabet i kvartalet oplevede en stigning på 9 pct. til 2,32 mia. aktive brugere om måneden.

Stigende indtægter matches dog også af tilsvarende vækst i omkostningerne, og Facebook så sine samlede driftsomkostninger ryge i vejret med mere end 60 pct. til 9,09 mia. dollar

»Vi har fundamentalt ændret, hvordan vi driver vort selskab til at fokusere på de største sociale emner, og vi investerer mere for at bygge nye og inspirerende måder at forbinde folk på,« udtalte Mark Zuckerberg, Facebooks topchef og grundlægger i regnskabet.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Milliardselskab på vej på børsen i foråret

Vi rykker videre til vores egne spalter og historien om, at investorerne på det danske aktiemarked i løbet af de næste måneder vil få mulighed for at købe sig ind i en helt ny virksomhed, når transportvirksomheden Nordic Transport Group (NTG) går på børsen. Med en markedsværdi på op mod fire mia. kr. vil der komme pænt med handel i aktien.

NTG bliver børsnoteret gennem det engang lovende biotekselskab Neurosearchs tomme børsskal. Det vil ske gennem en fusion mellem de to selskaber, og planerne er nu så langt, at NTG fredag vil udpege en række investeringsbanker til at udarbejde et børsprospekt, og derefter vil den alternative børsnotering blive gennemført.

»Der er gode muligheder for, at det nu falder på plads. Alternativet for Neurosearch er likvidation af selskabet, og det er ikke interessant for nogen af os,« siger Morten Mathiesen, bestyrelsesformand for NTG.

Neurosearch, der blev stiftet af erhvervsmanden Asger Aamund i 1989 og børsnoteret i 1996, havde oprindeligt en række lovende produkter, men de floppede alle sidenhen. Det har efterladt selskabet som en tom skal med en mindre kontantbeholdning tilbage.

4
Åben strid i hvidvasksagen: Estisk finanstilsyn overrasket over dansk frikendelse af sig selv

Spillet om ansvaret for Danske Banks hvidvasksag er langtfra ovre. I et uhørt hårdt svar erklærer det estiske finanstilsyn, Finantsinspektsioon of Estonia, sig for overrasket over det danske finanstilsyns frikendelse af sig selv i hvidvasksagen.

»Det danske finanstilsyn argumenterer i redegørelsen for, at det estiske finanstilsyn var ansvarlig for antihvidvask-kontrollen i den estiske filial. Dette er et forsimplet syn på de juridiske omstændigheder,« skriver det estiske finanstilsyn i en meddelelse til Berlingske.

Kommentaren fra det etiske finanstilsyn kommer, efter at det danske finanstilsyn tirsdag offentliggjorde en redegørelse om tilsynet med Danske Bank i hvidvasksagen. Her frikendte det danske finanstilsyn sig for samtlige kritikpunkter i hvidvasksagen i Danske Bank.

I redegørelsen beskriver Finanstilsynet ansvarsfordelingen mellem det danske finanstilsyn og det estiske finanstilsyn, og her står der, at det var det estiske tilsyn, som var ansvarlig for anti-hvidvaskkontrollen i Danske Banks estiske filial. Denne bemærkning er det estiske finanstilsyn overrasket over:

»For det første er det ikke klart, hvilken periode konklusionen dækker over, ej heller om Finanstilsynet er tilstrækkeligt kvalificeret til at drage den konklusion ifølge estisk lov,« lyder det fra den estiske myndighed.

Det skal investorerne holde øje med:

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea Wealth Management, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  1. Fokus vil i dag være på en række taler fra centralbankerne. Fra ECB taler Coeure og Mersche, fra den tyske centralbank er det Weidmann og fra den japanske er det Amamiya, der går på talerstolen. Alverdens centralbanker har de seneste år holdt hånden under global økonomi, og den bløde linje blev også bekræftet af den amerikanske centralbank Fed på gårsdagens rentemøde. Optimismen i markedet kan i høj grad tilskrives den blødere linje fra særligt verdens største centralbank, men også den europæiske har på det seneste justeret deres retorik en smule.
  2. I USA er der interessante nøgletal på programmet. Vi får tal for lønningerne i USA og data for privatforbruget. Den amerikanske økonomi har vist sig solid og robust, og tallene vil vise, om udviklingen fortsætter som hidtil i forhold til den amerikanske vækst.
  3. På regnskabsfronten vil der fortsat være interessante meldinger at følge med i. Hvor Apple i går kom ud med et regnskab der var bedre end frygtet, vil investorerne i dag få indblik i regnskaber fra giganterne Amazon og Samsung.

Markederne fra morgenstunden

Også de asiatiske aktier ligger på det højeste niveau i fire måneder torsdag, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften signalerede en vending i pengepolitikken og indikerede en potentiel afslutning af den hidtidige stramningscyklus.

Nikkei 225 +1,2
Topix +1,2
Hongkongs Hang Seng +1,2
China Shanghai Composite +0,8
China CSI 300 +1,3
Taiwan Taiex +0,0
Sydkoreas Kospi +0,4
Indiens BSE Sensex +0,7
Singapores STI +0,5
Sydney ASX 200 -0,4

Indeksværdi kl. 06.15