Derfor styrtdykker globale aktier på årets første handelsdag

Årets første handelsdag byder på samme negative stemning som i slutningen af 2018, og i dag er skuffende tal fra Kina med til at lægge en dæmper på humøret.

2019 lægger ud med flere dårlige nyheder for investorerne. Arkivfoto: Reuters/Jeenah Moon/Ritzau Scanpix   Fold sammen
Læs mere

Efter det værste aktieår siden finanskrisen trænger de hårdtprøvede finansmarkeder til nogle gode nyheder i 2019, men årets første handelsdag byder på alt andet end optimisme.

I Asien, Europa og USA styrtbløder aktiemarkederne onsdag og peger på mere af den dystre stemning, der dominerede investorernes humør i slutningen af 2018. Den nedslående tendens kommer, efter at Kina leverede nogle skuffende tal for væksten i landets vigtige fremstillingssektor, hvilket har skabt frygt for, at verdens anden største økonomi står overfor en hård økonomisk opbremsning.

Det såkaldte PMI-indeks, der måler aktiviteten i fremstillingssektoren, faldt i december til 49,7 – det laveste tal i 19 måneder og under forventninger om en 50,2 måling. Det er afgørende, at indekset nu er faldet under 50, fordi det indikerer, at væksten i sektoren er aftagende.

»Hvis der kommer en opbremsning i Kina, vil det have følgevirkninger på hele den globale økonomi,« siger Craig Erlam, seniormarkedsanalytiker hos handelshuset Oanda i London.

»Det peger på, at aktiemarkedet vil fortsætte med at være under pres i år, og spørgsmålet er, om vi kommer tilbage til rekordniveauerne, vi så i 2018. Min mavefornemmelse siger nej, selv om vi nok kommer til at ende 2019 en smule højere end, hvor vi er nu,« siger han.

Rødt over hele linien

Børserne i Asien lukkede med store fald onsdag, og Hong Kongs Hang Seng-indeks drattede 2,8 pct. mens Sydkoreas Kospi-indeks lukkede 1,5 pct. lavere. I Europa er der også rødt over hele linjen med fald over 2 pct. flere steder. Det danske C25 indeks leverer en af toppræstationerne med et fald på kun 0,1 pct. Amerikanske futures peger på store tab, når markedet åbner på den anden side af Atlanten, og S&P 500 indekset er nede 1,5 pct. i førhandel.

De røde aktiekurser onsdag afspejler en tendens set i de sidste måneder af 2018. I efteråret begyndte finansmarkederne verden over at styrtdykke på ryggen af en stribe af bekymringer, der ramte samtidigt: En optrapning af handelskrigen mellem USA og Kina, Brexit uro, ballade med Italiens budget, nogle skuffende regnskaber og hurtigt stigende amerikanske statsrenter. Den risikococktail medførte at globale aktier havde deres værste år siden finanskrisen, og MSCI World Indekset gik til nytår med et fald på 10 pct. I USA faldt S&P 500 indekset 9,6 pct. i december, hvilket gjorde det til indeksets dårligste julemåned siden 1931.

Aktiestrateger forventer, at aktiemarkederne får et bedre 2019, men ikke uden daglige rutchebaneture. Alene i første kvartal er der to store begivenheder, der kan sætte markedet på store op- og nedture. 1. marts slutter »våbenhvilen« i handelskrigen, og det er endnu uklart om Donald Trump og Xi Jinping når at indgå en aftale, der fjerner straftold på varer. Senere samme måned, den 29. marts, forlader Storbritannien EU, og der er stadig ikke nogen endelig skilsmisseaftale. En såkaldt hård Brexit, hvor London og Bruxelles ikke bliver enige om exit-aftalen, frygtes at sende den britiske økonomi ud i en recession og sende chokbølger gennem det finansielle system.

»Jeg tror, vi får et negativt første kvartal, men så vil folk også begynde at kigge på markederne og se, at de er faldet for meget, og at økonomien ikke er gået i stå. Så jeg tror, humøret bliver bedre, når vi går ind i andet kvartal, forudsat at tingene ikke forværres selvfølgelig,« siger Craig Erlam.