Se listen: Her er verdens værste (og bedste) aktieindeks i 2018

Verdens aktier har set rødt over stort set hele linjen i 2018, og for de allerværste indeks har året budt på fald på over 20 pct. Der er dog enkelte – overraskende – lyspunkter.

Handelskrigen mellem USA og Kina har sat sit præg på kinesiske aktier, der indtager pladsen som årets dårligste aktiemarked. Arkivfoto: AFP/Nicolas Asfouri/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med et fald på over ti pct. har det danske C25-indeks haft et hårdt 2018, men det blegner, i forhold til hvor slemt det står til andre steder i verden.

2018 har i det hele taget været et horribelt år for aktier, og hårdest er det – måske ikke overraskende – gået ud over Kina. CSI 300-indekset, der omfatter de største virksomheder på børserne i Shanghai og Shenzhen, er dykket 24 pct. og bliver handlet omkring det laveste niveau siden starten af 2016.

»Optrapningen i handelskonflikten mellem USA og Kina var den mest væsentlige begivenhed i 2018 til at påvirke kinesiske aktier negativt, og der er fortsat bekymringer om, hvordan spændingerne udvikler sig,« siger UBS' Kina-strateger i en rapport.

De første konsekvenser fra Trumps straftold på kinesiske varer er begyndt at vise sig i de økonomiske nøgletal, der de seneste måneder har afsløret et fald i indtægter fra industrivirksomheder, svækket detailsalg og lavere investeringer fra udlandet.

Handelskrigen kommer samtidig med frygt for hurtigt aftagende vækst i Kina og bekymringer om landets bugnende gæld, hvilket samlet har lagt sig som en tåge over landets aktiemarkeder i 2018.

Nedtur for naboen

Ud over de kinesiske aktier har vores sydlige nabo også fået en hård medfart på aktiemarkederne i løbet af 2018. Det tyske DAX 30-indeks har tabt omkring 18 pct., hvilket gør det til årets værste europæiske aktieindeks. Peter Lindegaard, chef for noterede investeringer i Industriens Pension, der har foretaget opgørelsen over årets aktiepræstationer, forklarer, at netop Tyskland bliver hårdere ramt af handelskonflikten end sine naboer.

»Tyskland er en meget eksporttung økonomi, og det er klart, hvis der bliver problemer med frihandel, så er det der, man bliver ramt,« siger han.

Lindegaard påpeger også, at det tyske indeks er blevet særligt hårdt ramt af bilaktierne. Daimler er blandt andet faldet 34 pct. i 2018, mens BMW er faldet 18 pct. De store fald er kommet efter en farlig cocktail af tarif-trusler fra Donald Trump og bekymringer over, om industrien kan omstille sig til en grønnere, el-dreven fremtid.

Årets højdespringere

Det er dog ikke rødt hele vejen rundt, og et par indeks har undgået at ende året i negativt territorium. Med stigninger på 12 pct. i begge lande kommer Rusland og Brasilien ud som årets højdespringere.

Begge lande er store råvareproducenter og har nydt godt af stigninger i råvarepriser i starten af året, og deres indeks har formået at holde sig over minuslinjen, selvom både olie og metalpriser er drattet ned i de seneste måneder. Specifikt for Brasilien har investorerne også taget varmt imod præsident Jair Bolsonaro, der med sin virksomhedsvenlige dagsorden bliver betragtet som landets svar på Donald Trump.

De tocifrede stigninger er vel at mærke kun i deres lokale valutaer. Både den brasilianske real og den russiske rubel har fået tæv i år, hvilket betyder, at du som dansk investor vil have vundet på aktiekursen, men tabt næsten hele fortjenesten på valutasvingningerne.