Sådan spotter du det næste store aktiekrak

Aktiemarkederne har igen vist, hvor turbulente de kan være, men ifølge aktiestrateger er det for tidligt at kaste håndklædet i ringen. Der er dog en række indikatorer, som kan hjælpe med at give de første advarselssignaler, inden den store nedtur rammer.

Amerikanske aktier dykkede i tirsdags, og rejste endnu en gang spørgsmålet om den store aktie nedtur er nær.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Lane/EPA/Ritzau Scanpix

Optimismen over våbenhvilen i handelskrigen blev kortvarig, og tirsdag og onsdag så aktiemarkederne verden over igen rødt.

Aktiemarkederne i Europa lukkede i går med store fald, der kom efter en dramatisk tirsdag på Wall Street, hvor de store indekser dykkede mere end tre pct. Den seneste negativitet på finansmarkederne er kommet efter, at Trump på Twitter mindede kineserne om, at han er en »Tariff Man«, der kan indføre endnu mere straftold på kinesiske produkter, hvis de ikke danser efter hans pibe.

På trods af de seneste måneders store udsving er investeringsstrateger ikke overbeviste om, at den store aktienedtur står lige for døren. For eksempel forudser Nordea, at globale aktier kan stige fem-ti pct. over de næste 12 måneder, mens Goldman Sachs spår, at S&P 500-indekset vil hoppe ti pct. i 2019.

På længere sigt forudser finansfolk dog, at det ikke er spørgsmål om, hvorvidt der kommer et aktiekrak, men mere om hvornår det rammer. Som hjælp til at spotte nedturen før den kommer, følger her en oversigt over de advarselslamper, der før har blinket inden recessioner og aktiekrak. Disse indikatorer er ikke altomfattende, men kan tilsammen give et hint om, hvornår man som investor skal begynde at blive bekymret.

1. Rentekurven i USA

Meget kan læses ud af renteudviklingen i USA, og den bliver især brugt som et varsel om recession. Specifikt er det forskellen på den toårige og den tiårige rente i USA, der bliver holdt nøje øje med. I en sund, voksende økonomi er den toårige normalt lavest, fordi det i al sin enkelhed er mindre risikabelt at låne penge ud over en kort periode, og långivere derfor kræver en lavere rente. Skrækscenariet opstår, når den korte rente er højere end den lange, fordi det udtrykker usikkerhed om økonomien på kort sigt.

Som grafen viser, er forskellen på de to renter næsten nul nu, og går kursen i negativ, bliver det med det samme tolket som et recessionstegn. Historisk set har en negativ rentekurve forudsagt alle ni recessioner i USA siden 1955, og den økonomiske opbremsning er indtruffet inden for to år. Ifølge Bank of America Merrill Lynch topper aktiemarkedet i gennemsnit 14 måneder efter rentevarslet, så selv når kurven ryger i negativ, kan der gå længe inden markedet tipper nedad.

»Har vi en recession i USA, er sandsynligheden for, at aktierne falder, ganske stor. Grunden til, at man gerne vil time en recession, er jo, at det er forbundet med et ret stort fald, men også en ret kraftig rebound efterfølgende, så det er en taktisk mulighed som investor,« siger Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea.

2. Wall Streets frygtmåler

VIX-volatilitetsindekset, der populært bliver kaldt Wall Streets frygtbarometer, stiger normalt kraftigt i perioden inden og under en recession. Mange bruger VIX-indekset som en slags forsikring mod faldende aktiekurser, så når VIX stiger, er det et signal om, at investorerne er blevet mere nervøse.

Indekset kan kortvarigt stige kraftigt – som det for eksempel gjorde i februar – men falder oftest tilbage til et leje under 20. Ligger det derimod over 20 i længere tid, kan det være et tidligt advarselstegn om, at en recession er på vej. Som grafen viser, har de seneste recessioner ramt, efter at frygtmåleren har været forhøjet i flere måneder.

3. Det amerikanske boligmarked

Den amerikanske boligboble var i høj grad synderen bag den store finanskrise i 2008 og 2009, og derfor følger aktiestrateger udviklingen nøje. Det kendte S&P Case-Shiller House Price-indeks toppede i 2006 lige inden recessionen, og indekset har nu nået faretruende højder igen. Derudover er realkreditrenterne i USA steget til det højeste niveau i syv år, og salget af nybyggede huse faldt ni pct. i oktober.

Det peger alt sammen på et amerikansk boligmarked på gyngende grund, og er en af de advarselslamper, der blinker kraftigst. Men den amerikanske økonomi har før vist, at den kan klare sig med svagheder i afgrænsede områder, så ejendomsslingren har endnu ikke været nok til at starte en ny runde af aktiepanik.

4. Sotheby's' aktiekurs

Det luksuriøse auktionshus Sotheby's' aktiekurs er blevet kaldt en af de bedste »bobleindikatorer,« fordi kursen ofte stiger voldsomt og så falder brat inden en bredere nedtur. Argumentet er at, varerne til salg hos Sotheby's – for eksempel diamanter og dyr kunst – er de ultimative luksusprodukter, der er i høj efterspørgsel, når økonomien blomstrer, men også det første, der bliver skåret væk, når det går nedad.

Kursen toppede lige inden den japanske krise i slut-80erne, inden IT-boblen bristede i 2000 og omkring finanskrisen i USA. Aktien er faldet omkring 20 pct. i år, hvilket kan være et varsel om en større markedsnedtur. Til sammenligning er S&P 500 oppe en pct.

5. Lastbiler over Storebælt

Herhjemme er antallet af lastbiler, der krydser Storebælt, en indikator, som blandt andet Dansk Erhverv bruger til at forudsige økonomien. Når der er god vækst, handles der mere, og derfor er der også flere varer, som skal transporteres rundt i landet.

Efter et par halvsløje kvartaler tog fragten over Storebælt igen fart i trejde kvartal, hvor 378.424 lastbiler kørte over broen. Det tyder på, at den danske økonomi er rykket et nøk op i gear, ifølge Dansk Erhverv.