Finanstilsynets formand afviser at gå af efter politisk pres

Socialdemokratiet vil udskifte Finanstilsynets bestyrelse, men at gå før tiden ville være i modstrid med den opgave, som bestyrelsen i Finanstilsynet er sat til at varetage, fastslår formand David Lando.

I et nyt udspil foreslår Socialdemokratiet, at der skal udpeges en ny bestyrelse for Finanstilsynet, og at der skal indføres regler om karensperioder. Men Finanstilsynets formand, David Lando (på billedet), afviser at stoppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynets formand, David Lando, slår nu fast, at han ikke har tænkt sig at gå af.

Det oplyser han til Berlingske, efter at Socialdemokratiet har foreslået, at der skal udpeges en helt ny bestyrelse for Finanstilsynet i et forsøg på at genoprette tilliden til den finansielle vagthund.

»At gå før tiden ville være i modstrid med den opgave, som vi er sat til at varetage. Jeg er trist over, at der sås tvivl om mine ekstremt dygtige kollegers integritet og kompetence,« skriver David Lando i en e-mail.

David Lando, der blev valgt til ny formand for Finanstilsynet i 2018, påpeger, at han er udpeget som formand for en toårig periode.

»Politikerne har lavet loven på denne måde præcis for at sikre, at bestyrelsen er uafhængig. Det er bestyrelsens opgave at sikre, at Finanstilsynet fører tilsyn i overensstemmelse med den lovgivning, som Folketinget har vedtaget uden at ligge under for et politisk pres i den ene eller den anden retning,« skriver David Lando.

Det er Socialdemokratiets erhvervsordfører, Morten Bødskov, der tirsdag er gået forrest med en opsigtsvækkende melding om, at Finanstilsynets bestyrelse bør udskiftes.

»Vi mener, at der er behov for en ny start for Finanstilsynet. Det er simpelthen ikke holdbart, at der stilles spørgsmålstegn ved enkeltmedlemmers habilitet. Derfor mener vi, at der er behov for at sammensætte en ny bestyrelse,« sagde Morten Bødskov tirsdag formiddag til Berlingske.

Interessekonflikter og inhabilitet

Flere partier har tidligere sat spørgsmålstegn ved David Lando, efter det kom frem, at han i perioden 2005 til 2011 sad i bestyrelsen i en kapitalforening, som har været involveret i spekulation med udbytteskat. I en redegørelse har David Lando afvist at have haft kendskab til sagen, og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har ikke set grund til at udtale kritik af Finanstilsynets formand.

Enhedslisten har dog allerede meldt sig parat til at støtte Socialdemokratiets forslag, mens Dansk Folkeparti har erklæret sig villig til at se på reglerne for, hvordan folk til ledende poster i Finanstilsynet udpeges.

Socialdemokratiet henviser til, at flere sager i de forgangne år har vist, at der kan opstå interessekonflikter og inhabilitet, hvis ikke der opsættes betingelser for, hvorvidt topposter i tilsynet kan bestrides af personer, som kommer direkte fra den finansielle sektor.

Partiet foreslår derfor, at de øverste bestyrelsesposter i Finanstilsynet først skal kunne besiddes af personer med baggrund i den finansielle sektor efter en længere karensperiode på op til fem år for forhenværende direktions- og bestyrelsesmedlemmer i den finansielle sektor.

Partiet mener også, at øvrige bestyrelsesposter ikke skal kunne besættes af personer med baggrund i den finansielle sektor uden en kortere karensperiode.

Desuden foreslår Socialdemokratiet, at nøglepersoner i tilsynet skal pålægges en karensperiode ved skift til den finansielle sektor, som det er tilfældet med konkurrenceklausuler i den private sektor.