Spåmand fra Yale tippes som økonomisk Nobelvinder

Robert Shiller forudså både IT-boblen i starten af årtusindet og boligboblen nogle år senere. Han er blandt favoritterne til Nobelprisen i økonomi, der uddeles mandag eftermiddag.

Foto: LISELOTTE SABROE

SVERIGE: Når årets sidste af de prestigefyldte Nobelpriser uddeles mandag eftermiddag, står prisoverrækkelsen i Stockholm i økonomiens tegn.

Her er amerikanske Robert Shiller fra Yale University i USA ifølge nyhedsbureauet Reuters blandt favoritterne til at løbe med den eftertragtede pris.

Han regnes for at høre til favoritfeltet på grund af sit »pionerende arbejde inden for det finansielle markeds sårbarhed«, lyder analysen fra Reuters.

Se billederne: Modtagere af Nobel-prisen i økonomi

Det svenske medie Dagens Industri følger trop og udråber ligeledes Robert Shiller som favorit til at løbe med økonomernes Nobelpris.

- Han advarede om IT-boblen i 2000 og boligboblen i 2007 - inden de sprak. Nu er professor Robert Shiller en af favoritterne til at få økonomiprisen, skriver Dagens Industri.

Her beskrives Shiller desuden som »en af verdens absolutte topforskere inden for områder som finansteori og adfærdsøkonomi«.

Andre økonomer, som ifølge Dagens Industri kan vinde mandagens Nobelpris, er adfærdsøkonomen Richard Thaler fra USA og svenske Karl-Göran Mäler, der arbejder med klimaøkonomi.

Nobelprisen i økonomi uddeles mandag klokken 13.