S bringer Legos statsstøtte-sag op i EU

Lego kan have modtaget statsstøtte på et ulovligt grundlag. Det vurderer Christel Schaldemose (S), som beder EU Kommissionen om en vurdering af sagen.

Foto: Kasper Palsnov. ARKIV 2014 af Christel Schaldemose, (S)
Læs mere
Fold sammen

EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) bliver nu bedt om at forholde sig til Legos modtagelse af statsstøtte fra Tjekkiet og Ungarn. Det sker, efter at Berlingske Business har beskrevet, hvordan Lego er blevet belønnet med statsstøtte for at skabe job i Østeuropa, imens 380 danske job er blevet nedlagt.

"Er det overhovedet lovligt, når Lego får skatterabatter og statsstøtte for op til 200 millioner kroner for at bygge fabrikker og skabe job i Ungarn og Tjekkiet og samtidig nedlægger job i Danmark?"Dette spørgsmål kræver Europa-Parlamentsmedlem Christel Schaldemose (S) svar på fra EU-kommissær Margrethe Vestager, skriver JydskeVestkysten torsdag aften, og over for Berlingske Business uddyber Schaldemose:

"Jeg vil gerne have en afgørelse af sagen, og jeg vil gerne have, at de kigger på den i Kommissionen. For mig at se er der væsentlige ting at afklare: Hvis alle penge er givet før 1. juli 2014, så er der formentlig ikke noget at komme efter. Men hvis der også er penge, som først er tildelt efter 1. juli 2014, så vil det efter min allerbedste vurdering være ulovligt, fordi EU Kommissionen efter den dato har ændret reglerne," siger Christel Schaldemose og tilføjer:"Derudover handler det selvfølgelig også om at fortolke, hvad der er årsagen til, at Lego lukker ned for en del af produktionen i Danmark, mens arbejdspladser bliver oprettet andre steder.  For der skal være en sammenhæng mellem de job, der forsvinder i Danmark, og dem, som skabes i andre EU-lande. Hvis der er en sammenhæng, som det umiddelbart godt kan se ud til, så er det afgørende for sagen. For så handler det ikke bare om, at Lego har truffet en strategisk beslutning om at flytte. Så handler det om, at Lego har fået penge for at flytte job fra et EU-land til et andet, og det er det, som er problematisk", siger Christel Schaldemose.

Også i SF er sagen blevet taget op, og efter et gruppemøde i Folketinget torsdag besluttede partiet, at det vil stille spørgsmål til udenrigsministeren om sagen. Udenrigsministeren vil blive bedt om at redegøre for, om støtten til Lego er lovlig i forhold til EUs regler.