Derfor flytter Lego job til Østeuropa

Den igangværende udflytning af 380 produktionsjob fra Danmark til Tjekkiet og Ungarn har været overvejet grundigt i Legos direktion, bestyrelse og ejerfamilie.

Her fra fabrikken på Kløvermarken, hvor LEGO's plaststøberi er. Her de fuldautomatiserede støbemaskine - "robotter" kører rundt, henter og bringer produkter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det overraskende er ikke, at Østeuropa trak det længste strå i diskussionen. Det mest overraskende er derimod, at det tog spidserne af den danske legetøjskoncern så lang tid at nå frem til beslutningen.

For der er tunge argumenter for en udflytning af arbejdspladserne. Som beskrevet i Berlingske Business er Lego blevet tilbudt 200 mio. kroner i direkte tilskud og skatterabatter af Tjekkiet og Ungarn for at levere produktionsjob til to på papiret underudviklede zoner i de vækst-hungrende økonomier. Den slags trecifrede milliongaver har selvfølgelig betydning selv i et økonomisk veldrevet firma som Lego. Tilmed - og endnu vigtigere - kan Lego hente væsentlige besparelser på den løbende drift ved manøvren.For personaleomkostningerne ændrer sig voldsomt, når man rykker et produktionsjob fra Danmark til Østeuropa. Eksempelvis kan en tjekkisk produktionsarbejder ansættes for omtrent 7.000 kroner månedligt, mens en dansker vil forlange cirka tre gange så meget. Når man flytter 380 job giver det under de forudsætninger en besparelse på 64 mio. kroner. Hvert år. Det er beløb, som er til at forstå for Legos ejerfamilie, og der skal formentlig ikke gå mange år, før investeringen i Legos to østeuropæiske fabrikker er tjent hjem.

Desuden er energiomkostningerne lavere i Østeuropa end i Danmark, og Lego kan også hente en besparelse på transportomkostninger, da fabrikkerne i både Tjekkiet og Ungarn ifølge Lego-ledelsen ligger geografisk tættere på de markeder, som har volumen og økonomisk betydning for koncernen.
Tilbage står spørgsmålet, hvad Lego mister ved at nedlægge 380 danske produktionsjob og lukke endegyldigt for den afdeling i Billund, der stod for dekorering, samling og pakning? Den succesfulde legetøjskoncern mister måske nok et hjørne af sin danske historie og gør sig midlertidigt upopulær blandt borgerne i Billund, fagforeningerne og de danske politikere. Denne utilfredshed er dog til at håndtere for ledelsen og giver sig næppe udslag i betydelige imagetab eller faldende efterspørgsel. For Lego har på sine over 140 markeder ikke markedsført sig på at være et særligt “dansk brand” eller at have danskproducerede klodser. De fleste slutbrugere aner ikke, hvilket land Legos klodser kommer fra, og de er også jævnt ligeglade. For forbrugerne er Lego et brand uden national identitet og følelser, og for dem udenfor Danmarks grænser betyder det intet, at Lego fyrer danske medarbejder.Så anskuet ud fra et rationelt synspunkt er Lego-toppens beslutning om at nedlægge de 380 danske produktionsjob en særdeles oplagt og næsten omkostningsfri beslutning. Det mest tankevækkende er, hvorfor det tog Lego-toppen så længe at nå frem til beslutningen, og hvad der foregik bag facaden, før beslutningen blev truffet. Skyldes langsommeligheden, at Legos ejerfamilie faktisk føler et ansvar for at fastholde produktionsjob i Danmark og til det sidste overvejede at bevare de 380 stillinger i Danmark? Eller var Legos direktion reelt i tvivl om, hvorvidt man ville tjene investeringerne i Østeuropa hurtigt nok hjem på de lavere lønomkostninger?

Spørgsmålene grubler man i dag over i Billund og omegn. For hvad skal der ske med de sidste 700 produktionsjob, som stadig er tilbage i Billund på det plaststøberi, som Lego-toppen har valgt at bevare på dansk grund? Vil Lego-familien fastholde plaststøberiet for at bevare danske produktionsjob? Eller er de 700 stillinger reelt de næste, som gradvist bliver udflyttet til Legos to voksende fabrikker i Østeuropa?