Professor: Amagerbankens aktionærer vil tabe en sag mod staten

Ifølge professor Caspar Rose vil de tabsramte Amagerbanken-aktionærer tabe en eventuel retssag mod Finansiel Stabilitet, der anklages for at skjule vigtig viden for aktionærerne.

Over 2.000 Amagerbanken-aktionærer i Foreningen Amagerinvestor har søgt Civilstyrelsen om fri proces i forbindelse med en sag mod Finansiel Stabilitet, som anklages for at have tilbageholdt oplysninger om bankens tilstand. Billedet er fra et af bankens seneste aktionærmøder Arkivfoto: Jeppe Bøje Nielsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tabsramte Amagerbanken-aktionærer bør rette skytset mod den tidligere bankledelse og ikke staten eller Finanstilsynet, for aktionærerne vil alligevel tabe en eventuel retssag mod staten.

Sådan lyder meldingen fra Caspar Rose, professor ved Institut for International Økonomi og Virksomhedsledelse på Copenhagen Business School (CBS).

Over 2.000 Amagerbanken-aktionærer samlet i Foreningen Amagerinvestor venter i øjeblikket på svar fra Civilstyrelsen. Aktionærerne vil have fri proces til et søgsmål mod dels Finanstilsynet og dels staten i form af oprydningsselskabet Finansiel Stabilitet.

Aktionærerne mener, at Finansiel Stabilitet har tilbageholdt væsentlige oplysninger for aktionærerne, da disse i en aktieemission i september 2010 skød 898 millioner kroner i banken. Penge der blev tabt, da Amagerbanken krakkede mindre end fire måneder senere.

Forhistorien er, at Finansiel Stabilitet i april 2010 indgik aftale med den nødlidende bank om, at banken fik individuel stats-garanti for 13,5 milliarder kroner mod, at banken fremskaffede 750 millioner kroner i ny kapital.

Inden da havde Finansiel Stabilitet dog kigget grundigt i bøgerne i Amagerbanken og var kommet frem til den vurdering, at banken havde et yderligere nedskrivningsbehov på 1,7-2,5 milliarder kroner i forhold til, hvad der var nedskrevet af banken. Det viser et internt notat, som Finansiel Stabilitet nu har sendt til Civilstyrelsen for at præge beslutningen om at give aktionærerne fri proces.

Hvis Finansiel Stabilitet havde oplyst dette, ville aktionærerne aldrig have indskudt og dermed tabt de mange millioner, lyder det fra aktionærernes advokat.

»Hvis man sammenholder de tal, er det jo indlysende klart, at de 750 millioner kroner forslår som en skrædder i helvede, hvis det faktiske nedskrivningsbehov ligger i den størrelsesorden, som de selv har vurderet i deres notat. Og ved at tilbageholde den oplysning er det vores opfattelse, at de har handlet ansvarspådragende,« siger advokat Frantz Sigersted-Rasmussen fra Advokaterne Németh & Sigetty.

Professor: Staten går fri

At Finansiel Stabilitet har haft denne vurdering af nedskrivningsbehovet i Amagerbanken, gør dog ikke selskabet erstatnings-ansvarligt for aktionærernes tab i forbindelse med aktieemissionen. Det mener professor Caspar Rose.

»Det er i sidste ende bankens ledelse, der har ansvaret for at udarbejde prospektet og beskrive de risici og de vurderinger, der ligger til grund. At nogle andre, for eksempel myndighederne eller andre, har en anden vurdering af det, er ikke i sig selv nok til, at de vil ifalde erstatningsansvar. Der skal mere til,« siger Caspar Rose.Hvad skal der til?»Der skal konkret bebrejdes noget, som man skal have overset, som har en eller anden form for objektiv karakter. Når vi taler nedskrivninger, er det i høj grad behæftet med en vis del af subjektivitet i form af skøn. Og når vi kigger på domstolenes praksis for skønsvurderinger, er domstolene meget tilbageholdende med at bebrejde nogen at have forskellige skøn,« siger han og henviser til Hafnia-sagen, hvor forsikringsselskabet også havde fået ny kapital kort inden konkursen, men hvor den tidligere ledelse gik fri af erstatningsansvar.Så på den baggrund tror du ikke, at Finansiel Stabilitet vil blive gjort erstatnings-ansvarlig i denne sag? »Nej.«

Lange udsigter til retssag

Om sagen, hvor også Finanstilsynet stævnes, da de ifølge aktionærerne burde have råbt vagt i gevær, da de godkendte prospektet, overhovedet kommer for retten, er endnu uvidst.

Aktionærerne har for tre måneder siden søgt om fri proces hos Civilstyrelsen, da de mener, at sagen har en særlig principiel karakter og almindelig offentlig interesse. Bevilges den fri proces ikke, er det ikke sikkert, at sagen bliver til noget, da Foreningen Amagerinvestor umiddelbart ikke har råd til at betale sagen selv.

Ifølge advokat Frantz Sigersted-Rasmussen har Civilstyrelsen oplyst, at sagsbehandlingen tager seks til otte måneder, men advokaten har anmodet om en haste-behandling.

Hverken Finansiel Stabilitet eller Finans-tilsynet har ønsket at kommentere sagen over for Berlingske Business.