Nu kommer Lars Rohde med coronadommen over dansk økonomi

Danmarks Nationalbank kommer med prognose for, hvor hårdt coronakrisen rammer dansk økonomi.

 
Coronavirussen har lukket Danmark ned. Her er et overblik over situationen. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor hårdt kommer coronakrisen til at ramme dansk økonomi? Et bud på det svar er Danmarks Nationalbank og nationalbankdirektør Lars Rohde kommet med i en ny rapport, der er offentliggjort her til morgen.

Rapporten er grim læsning. Nationalbanken spår, at den økonomiske aktivitet vil falde med tre til ti procent på grund af coronavirus. Det værste år i finanskrisen gav en negativ vækst på fem procent​.

Nationalbanken skriver, at højkonjunkturen har fået en brat ende her i 2020. Coronavirus og de tiltag, der er gjort for at inddæmme den, rammer den danske økonomi meget hårdt. Det er meget usikkert hvor hårdt, og Nationalbanken opstiller tre scenarier for, hvordan det kan komme til at gå.

Læs også: »Cheføkonomer: Pessimistisk nationalbank er desværre realistisk«

Der er altid usikkerhed i prognoser, for hvordan det vil gå med økonomien, men Nationalbanken skriver, at der i denne situation er »exceptionel stor« usikkerhed. Nationalbanken vurderer, at de tre scenarier kan give en negativ vækst på tre til ti procent.

»I Danmark har vi umiddelbart et solidt udgangspunkt for at få økonomien tilbage på sporet igen, når udbruddet fortager sig, og foranstaltningerne rulles tilbage. Men det kommer til at gøre ondt, før vi når dertil. De hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget, er nu og her med til at holde hånden under virksomheder og lønmodtagere,« udtaler Lars Rohde.

»Vi skal ikke glemme, at vi også er meget afhængige af udviklingen i udlandet. Og når restriktionerne på den økonomiske aktivitet udfases, vil der sandsynligvis være behov for mere traditionel finanspolitisk stimulans for at understøtte efterspørgslen,« hedder det videre.

Står stærkere

Nationalbanken bemærker, at vi står stærkere end en række andre lande og har bedre muligheder for at sætte ind med en ekspansiv finanspolitik for at forsøge at genoprette økonomien, når det er muligt. Her vil genopretningen i andre lande nok gå mere trægt, bemærker Nationalbanken.

Spørgsmålet er, i hvilket omfang den mere træge genopretning i udlandet vil ramme vores eksport.

Dansk Industri har tidligere været ude med et bud, der lød på en negativ vækst i år på syv procent.

Stort set alle regner med, at der skal et mirakel til, for at vi kan undgå recession i 2020.

Nationalbanken hæfter sig dog ved, at der er gode muligheder for, at det indenlandske forbrug hurtigt kommer op i omdrejninger, når virusudbruddet er kommet under kontrol.

Det skyldes blandt andet, at den såkaldte lønkompensationsordning er med til at understøtte husholdningernes købekraft. Samtidig har forbrugerne de seneste år opført sig forholdsvis sparsommeligt og fremstår i dag relativt velpolstrede.