Cheføkonomer: Pessimistisk nationalbank er desværre realistisk

Nationalbankens forventning om, at coronakrisen vil slå hårdt på dansk økonomi med en tilbagegang på mellem tre og ti procent, bakkes op af Danske Bank og Dansk Erhverv, som glæder sig over, at der er penge nok til at hjælpe Danmark på gled igen.

Danske Bank er »desværre« enig i Nationalbankens pessimistiske vurdering af fremtiden for dansk økonomi – og det kan blive værre endnu, advarer cheføkonom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolaj Skydsgaard/Reuters/Ritzau Scanpix

Nationalbankens pessimistiske udmelding om, at coronakrisen kan betyde, at dansk økonomi vil gå tilbage med mellem tre og ti procent, virker »desværre realistisk«.

Det siger cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, i en kommentar, efter at nationalbankdirektør Lars Rohde onsdag morgen fremlagde sin analyse af følgerne af coronavirussens hærgen.

»Det er med andre ord kun i bedste fald, at vi ikke kommer til at overgå den værste økonomiske tilbagegang, vi nogen sinde før har målt i Danmark, som var i 2009. Billedet er meget i tråd med vores syn på økonomien,« konstaterer Las Olsen.

Danske Bank forventer selv en tilbagegang på 2,5 procent i 2020 ud fra forventningen om, at samfundet relativt hurtigt åbnes igen fra april i både Danmark og resten af Europa, og at krisen ikke bider sig fast hos forbrugere og virksomheder.

Det kan sagtens blive værre endnu

»Men vi er enige i, at det sagtens kan gå værre end det. Ikke mindst er der meget stor usikkerhed om, hvorvidt der faktisk vil blive åbnet, og om det bliver nødvendigt at lukke ned igen senere. Fordi nedlukningen er så massiv, betyder selv kort tids forlængelse et markant større fald i BNP (bruttonationalproduktet, red.),« siger Las Olsen.

Han understreger derfor nødvendigheden af, at »der bør gøres rigtigt meget for at holde hånden under økonomien«. De mange hjælpepakker, hvor den offentlige gæld øges kraftigt for at støtte virksomheder og fastholdelsen af folk i job, giver derfor ifølge ham god mening.

»De danske offentlige finanser vil selv i værste fald stadig være i fornuftig form, når vi kommer ud på den anden side. Men det betyder ikke, at det er helt uden problemer pludselig at øge den offentlige gæld drastisk. Netop i disse dage skal Nationalbanken på statens vegne sælge en meget stor mængde obligationer og skatkammerbeviser. Det bliver næppe helt nemt, og det lægger pres opad på de danske renter. Til forskel fra andre lande så har vi i Danmark ikke en centralbank, der køber dem selv,« siger Las Olsen.

Der er penge nok til hjælpepakkerne

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv ser cheføkonom Tore Stramer Nationalbankens udmelding som en understregning af, at »usikkerheden er meget stor i øjeblikket«.

»Dagens analyser fra Nationalbanken understreger dermed i realiteten også, at der endnu ikke overblik over, hvor lang og dyb den økonomiske nedtur bliver. Men med tanke på at aktiviteten allerede er faldet med 25-30 procent i marts, er der en betydelig risiko for, at nedgangen i BNP-væksten bliver tættere på ti end tre procent. Til sammenligning var der en negativ BNP-vækst på 4,9 procent i 2009, hvor finanskrisen ramte,« siger Tore Streamer.

Han glæder sig samtidig over, at Nationalbanken vurderer dansk økonomi som robust, og at der derfor er »god plads til at lade den offentlige gæld vokse som følge af hjælpepakkerne«.

»Nationalbanken slår fast med syvtommersøm, at omkostningerne ved hjælpepakkerne er langt mindre end ved ikke at gøre noget. Uden hjælpepakkerne ville aktiviteten og beskæftigelsen være faldet kraftigt og forblive underdrejet i mange år. Selv i et hårdt scenarie er der plads til at øge den offentlige gæld. Det en rigtigt god nyhed og viser med al tydelighed, at dansk økonomi har de nødvendige muskler til at håndtere de økonomiske konsekvenser af virusudbruddet. Politikerne bør ikke tøve med at igangsætte de nødvendige pakker – vi har råd, og det vil være markant dyrere at lade stå til,« siger Dansk Erhvervs cheføkonom.

Travlt som ingen sinde før

Hos Dansk Industri (DI), som er landets største erhvervsorganisation, ser underdirektør Morten Granzau Nationalbankens udmelding som en understregning af, at »vi står i en meget alvorlig og meget usikker økonomisk tid«.

»DI har aldrig haft flere henvendelser fra bekymrede medlemmer, og vi er i tæt dialog med regeringen om, hvordan flest muligt danske virksomheder og arbejdspladser kommer helskindet gennem krisen,« siger han i en kommentar og understreger det vigtige i at sikre, at samfundet langsomt og balanceret kan åbne igen, så snart sundhedssystemet tillader det.

DI har selv tidligere skønnet, at bruttonationalproduktet kan falde med syv procent som følge af coronakrisen.