Lego-ejer lukker ned for nye opkøb: »Tiden er ikke til at være modig«

100 milliarder kroner har Lego-pengetanken Kirkbi samlet sammen. Men nu bliver alle investeringer indstillet, indtil coronakrisen er ovre.

Åbningen af mange Legoland-parker, som her i Malaysia, er udskudt på grund af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Edgar Su/Reuters/Ritzau Scanpix

Kirkbi, der ejer hovedparten af Lego, slår nu bremserne i og lukker ned for nye opkøb. Fonden, der har opbygget en formue på over 100 milliarder kroner, mener ikke, at det giver mening at forsætte med de mange investeringer, som ellers har præget fonden i de senere år. Coronakrisen gør alting for usikkert.

»Tiden er ikke til at være modig. Tiden er til at fokusere på de ejerskaber, som vi har i dag,« siger Søren Thorup Sørensen, som er topchef i Kirkbi.

Kirkbi fremlagde tirsdag et årsregnskab, der viser et overskud på 16,8 milliarder kroner og en egenkapital, der når 102,5 milliarder kroner. Resultatet er primært drevet af udviklingen i Lego, som Kirkbi ejer 75 procent af. Men tallene stammer fra 2019, hvor ingen kendte til den coronakrise, som nu skyller hen over kloden.

»Lige nu står vi i en situation, hvor usikkerheden er utroligt stor. Vi vil i Europa og USA formentlig opleve et historisk fald i den økonomiske aktivitet, og vi ved ikke, hvor længe nedlukningen vil vare,« siger Søren Thorup Sørensen.

Kirkbi har valgt ikke at give et bud på indtjeningen i 2020 på grund af den store usikkerhed. Og det er også den uklare situation, som får Søren Thorup Sørensen til at indstille alle planer om nye opkøb.

»Lige nu prøver vi at koncentrere os om at træffe de ansvarlige og rationelle beslutninger i de virksomheder, som vi er i. Det gør vi i stedet for at fokusere på en masse nye investeringer,« siger han.

Muligheder efter krisen

Kirkbi har de senere år investeret flittigt i virksomheder, som ikke har noget med legoklodser at gøre. Der er købt store aktieposter i store danske virksomheder som Falck, ISS og Nilfisk, og pengetanken har også investeret i en række havvindmølleparker.

»Når det her løsner op, vil der opstå nogle muligheder, som vi vil være klar til at kigge på. Men det gør vi på det tidspunkt,« siger Søren Thorup Sørensen, der mener, at det er umuligt at give et fornuftigt bud på, hvor længe Kirkbi vil holde sig fra at investere.

Der, hvor hans opmærksomhed primært er rettet hen nu, er sandsynligvis på Merlin Entertainment, der driver i alt 130 attraktioner, 19 hoteller og syv feriebyer i 25 lande. I dag sidder Kirkbi på 50 procent af aktierne, mens kapitalfonden Blackstone og den canadiske pensionsfond CCPIB har den resterende del. Merlin ejer blandt andet Legoland-parkerne, hvor den første i 1968 blev grundlagt i Billund tæt på Legos hovedkontor.

»Det er åbenlyst, at selskabet er udfordret af coronakrisen. De fleste parker og attraktioner er enten lukket eller står ikke til at åbne i foråret. Merlin har udskudt udviklingsprojekter i parkerne, udskudt ansættelsen af sæsonmedarbejdere og dermed reduceret omkostningerne,« siger Søren Thorup Sørensen.

Anderledes ser det ud for Lego. Her er alle fabrikker fortsat i gang, og legetøjet bliver leveret stabilt til kunderne. Men i andre selskaber vil Kirkbi kigge på, om der kan blive behov for at hjælpe med kapital.

»Vi vil se på det fra sag til sag. Det er noget, som de enkelte bestyrelser arbejder med, og det vil være individuelle vurderinger fra selskab til selskab,« siger Søren Thorup Sørensen.

Udover at øge ejerandelen i Merlin købte Kirkbi i 2019 yderligere andele i Nilfisk, ISS og i schweiziske Landis+Gyr, der laver energimålere. Kirkbi købte i USA Enerparc, som udvikler solcelleparker til det amerikanske marked.

Søren Thorup Sørensen fortæller, at næsten alle medarbejdere i Kirkbi den seneste tid har arbejdet hjemmefra, som mange danskere har gjort det.

»Alle møder foregår online, og alle rejser er naturligvis aflyst. Det har fungeret overraskende godt. Alle medarbejdere har forsøgt at performe så godt som muligt, men lige nu arbejder vi på at opretholde motivationen og sikre en god trivsel. Mange sidder hjemme med børn, der skal passe deres skoler, og derfor forsøger vi at give medarbejderne så meget plads som muligt,« siger Søren Thorup Sørensen.

Kirkbi har den tidligere Lego-topchef Kjeld Kirk Kristiansen som formand. Blandt bestyrelsesmedlemmerne er sønnen Thomas Kirk Kristiansen, Maj Invest-chefen Jeppe Christiansen og Malou Aamund, landechef for Google Danmark.