Efter storm af ansøgninger: I næste uge begynder milliarderne at rulle ud til virksomhederne

Flere tusinde virksomheder har søgt om lønkompensation. De første penge forventes udbetalt i næste uge, oplyser Erhvervsstyrelsen til Berlingske.

Virksomhedernes mulighed for at få delvis kompensation for løn til hjemsendte lønmodtagere er resultatet af en trepartsaftale, som regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik søndag 15. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er der snart penge på vej til de tusindvis af virksomheder, som har valgt at sende deres medarbejdere hjem på lønkompensation.

Onsdag åbnede Erhvervstyrelsen for ansøgninger, og fra i næste uge vil pengene begynde at tikke ind hos virksomhederne.

Det oplyser Erhvervsstyrelsen i et skriftligt svar til Berlingske.

»Vi forventer, at de første ansøgere vil kunne se kompensationen på deres NemKonto i næste uge,« skriver Erhvervsstyrelsen.

Læs også: »Er du eller din virksomhed omfattet af de nye hjælpepakker? Få overblikket her«

Styrelsen åbnede for ansøgninger onsdag, og allerede i løbet af det første døgn søgte 4.690 virksomheder om lønkompensation.

Der er endnu ikke sat tal på, hvor mange medarbejdere der er søgt om kompensation for. Men flere store virksomheder har i de seneste dage annonceret, at de vil gøre flittigt brug af ordningen.

Det gælder blandt andet Bestseller og Danfoss, der har sendt henholdsvis 2.400 og 460 medarbejdere hjem på ordningen.

Erhvervsstyrelsen forventer, at omkring 50.000 virksomheder vil gøre brug af ordningen.

Trepartsaftale

Alle virksomheder, der er ekstraordinært hårdt økonomisk ramt som følge af coronavirus og derfor står over for at skulle afskedige mindst 30 procent af medarbejderstaben eller over 50 ansatte, kan benytte ordningen.

For funktionærer udgør lønkompensationen fra staten 75 procent af medarbejderens løn, dog maksimalt 23.000 kroner. For timelønnede kan lønkompensationen udgøre 90 procent, dog maksimalt 26.000 kroner pr. måned.

Ordningen gælder i tre måneder fra 9. marts og frem til 9. juni.

Ordningen om midlertidig lønkompensation for fyringstruede lønmodtagere er resultatet af en trepartsaftale, som regeringen og arbejdsmarkedets parter blev enige om 15. marts.

Øvrige ordninger åbner snart for ansøgninger

Siden da er der blevet lanceret flere tiltag, der skal holde hånden under de tusindvis af virksomheder og arbejdspladser, som coronakrisen truer med at udslette.

Regeringen og et samlet folketing er blandt andet blevet enige om yderligere to kompensationsordninger: en ordning for selvstændige og en ordning for virksomhedernes faste udgifter.

Sidstnævnte indebærer, at virksomheder, der oplever et omsætningsfald på mere end 40 procent, kan få kompensation for husleje og andre faster udgifter.

Kompensationsordningen for selvstændige er henvendt til selvstændige med maksimalt ti fuldtidsansatte og giver mulighed for kompensation, hvis coronavirussen har ført til et omsætningstab på mindst 30 procent.

Der er endnu ikke åbnet for ansøgninger til de to ordninger, men det vil ske i løbet af de næste to uger, oplyser Erhvervsstyrelsen til Berlingske.

»Vi forventer at åbne for kompensationsordningen for selvstændige midt i næste uge og kompensationsordningen for faste udgifter ugen efter,« skriver Erhvervsstyrelsen.