Vi er nede i et dybt mørkt hul, og ingen går fri. Både boligpriser, ledighed og forbrug bliver ramt

Danske Bank forventer en kort nedlukning og hurtig genopretning af dansk økonomi. Men det kan gå værre – måske meget værre.

Danmark er lukket ned, og det er mørke tider for den danske økonomi. I coronakrisen vil alle blive ramt. Både boligmarkedet, ledigheden og privatforbruget. Danske Bank er lige kommet med ny prognose. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Danskerne er sendt hjem, og det har sendt den danske økonomi ned i et dybt mørkt hul, hvor ingen går fri. Både boligpriser, ledighed og forbrug bliver ramt.

For hver dag, der går med nedlukningen, bliver hullet dybere, og alle krydser fingre for, at det ikke når at blive så dybt, at det bliver meget svært at kravle op igen.

Senest har Danske Bank netop udsendt en ny prognose for den danske økonomi. En prognose som banken selv understreger, er forbundet med uhyre stor usikkerhed.

Heri skriver banken, at »coronavirus og de tiltag, der er gjort mod den, formodentlig har givet det største tilbageslag, der nogensinde er målt i dansk økonomi«.Og når man lukker et helt samfund ned, gør det ondt alle steder i økonomien.

Danske Bank skriver, at for året som helhed regner den med en nedgang i væksten på 2,5 pct. Det er dermed en recession, men dog umiddelbart mindre slem end i finanskrisen. Men det er en optimistisk prognose, påpeger Danske Bank.

»Vi forventer en forholdsvis kortvarig nedlukning og en kraftig genopretning, men med risiko for, at det går værre, måske meget værre,« hedder det ildevarslende i prognosen.

Sådan bliver vi ramt

Mere præcist regner Danske Bank med, at vi bliver ramt på denne måde:

Arbejdsløsheden er grim lige nu. Med 300.000 danske job direkte ramt af nedlukning og mange flere ramt af afmatning kan der nemt komme en større blødning på arbejdsmarkedet. Danske Bank tror, at ordningen med lønkompensation kan tage noget af faldet, men mens økonomien er lukket ned, vil vi blive ramt af en meget kraftig stigning. Derefter kan ledigheden falde hurtigt igen, men vi kan også komme i en situation, hvor den først kommer ned omkring de tre pct. engang til næste år.

Privatforbruget hører også til i den grimme ende lige nu. Foråret vil give et voldsomt dyk i danskernes privatforbrug. Restauranter lukker, ingen tur til frisøren og ingen store ferierejser i påsken. Store dele af servicesektoren er lukket ned, og det vil sætte sig i vores forbrug. Oven i det kommer, at når danskerne har begrænset deres færden, vil mange indkøb også blive begrænset. Når det gælder indkøb af madvarer, har der i marts været en tendens til hamstring, og det har holdt hånden under forbruget, men den tendens ventes at aftage, skriver Danske Bank.

Boligmarkedet vil blive ramt med faldende priser, men Danske Bank mener ikke, at man skal overfortolke. Her og nu, mens Danmark er lukket ned, vil boligmarkedet blive ramt med en kraftig faldende handelsaktivitet, da mange udskyder boligkøbet, mens vi er lukket ned. Hertil kommer, at de senere dage har budt på stigende danske boligrenter. Mindre aktivitet vil sandsynligvis give sig udslag i større nedslag i prisen i de handler, som rent faktisk sker. Som udgangspunkt mener Danske Bank, at dykket på boligmarkedet bliver midlertidigt, men det kræver, at krisen bliver kortvarig, og at de stigende renter er midlertidige. Ellers kan det gå meget værre, og det er der en betydelig risiko for, fremhæver banken.

I det samlede regnestykke tror Dansk Bank, at ledigheden i gennemsnit for hele året vil komme op på 145.700 personer. Det svarer til 5,2 pct. Det vil i givet fald være en ganske kraftig stigning i forhold til 2019, hvor den gennemsnitlige årlige ledighed var på 104.100 personer.

Danske Bank skriver samtidig, at udgangspunktet for de offentlige finanser er, at de er sunde og kan klare presset.