Danskerne er historisk velpolstrede mod krisen

Vores bankkonti bugnede til nye rekorder, lige inden coronakrisen ramte os. Og samtidig har boligejerne flyttet deres lån til faste renter, så de også er mere robuste mod finansielle storme.

Danskernes opsparinger slår rekord endnu en gang. Modelfoto: Kristian Djurhuus Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver voksne dansker over 18 år har nu i gennemsnit 206.000 kroner stående i banken.

Det viser de seneste tal fra Nationalbanken, som dermed indikerer, at danskerne står historisk velpolstrede til at modstå coronakrisens økonomiske konsekvenser.

Samtidig har boligejerne flyttet deres lån over i faste renter, hvilket også er med til at øge deres modstandskraft i økonomisk stormvejr.

Husholdningerne havde ved udgangen af februar 960 mia. kroner på bankkonti – seks mia. kroner mere end ved udgangen af januar, hvilket er ny indlånsrekord.

Men da tallene fra Nationalbanken kun går til og med februar, kan det ikke ses, om coronakrisen allerede har gjort indhug i opsparingerne.

»Vi kommer ikke uden om, at coronavirussen får en mærkbar effekt på dansk økonomi i en periode, hvilket også har potentiale til at sende danskernes bankindlån på tilbagegang,« påpeger Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Milliarder tilbage fra Skat

Han mener, det er for tidligt at spå om coronakrisens effekt på opsparingerne, som afhænger af, hvor lang en periode det økonomiske tilbageslag varer.

Men der er også noget, som trækker i den modsatte retning. 3. april får tusindvis af danskere overskydende skat ind på deres konto, og i fjor udgjorde det samlet godt 16 mia. kroner.

»Det vil helt sikkert kunne spores i tallene, når så store beløb bliver indsat på danskernes bankkonti. Samtidig forventer vi også, at danskernes forbrug er bremset væsentligt op i denne periode med begrænsede forbrugsmuligheder, i takt med at mange butikker holder lukket,« skriver Brian Friis Helmer i en kommentar.

Samtidig med de bugnende konti har danske boligejere rustet sig økonomisk på en anden måde. For første gang i ti år udgør de fastforrentede lån en større andel af lån hos boligejerne end de variabelt forrentede lån.

Bevægelsen mod de faste renter har været ansporet af det meget lave renteniveau.

»Det markante rentefald sidste år gjorde de fastforrentede 30-årige lån historisk billige, og de stigende kurser åbnede for helt nye lån så langt ned som til en halv pct. Derfor strømmede danskerne over i lån med fast rente i et ekstraordinært tempo. Sidste år var otte ud af ti af alle nye lån i Totalkredit fastforrentede lån,« oplyser chefanalytiker i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard.

Lys i mørket

Blandt boligejere, der optog lån med fast rente i 2019, fik over halvdelen en rente på en pct., mens næsten hver femte fik en rente på kun en halv pct.

For bare syv år siden udgjorde de fastforrentede lån kun 33 pct. af lånemassen.

»Jeg vil tillade mig at betegne dagens tal med større rentesikkerhed på danskernes boliglån som et lille lys i en mørk coronatid, hvor de økonomiske nøgletal ellers kommer med den ene dystre melding efter den anden,« siger cheføkonom Jeppe Borre i Arbejdernes Landsbank.

Tilmed betaler boligejerne også i højere grad afdrag, hvilket også er med til at ruste dem yderligere mod et tilbageslag i økonomien på grund af coronakrisen.