Nordea: Reformer bør ikke vente til 2011

Politikerne bør gå i gang med reformer af det danske arbejdsmarked allerede nu og ikke vente til 2011, som de konservative vil. Det vurdere cheføkonom, Helge Pedersen fra Nordea.

Foto: Keld Navntoft. Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen
Læs mere
Fold sammen
Der er ingen saglige økonomiske grunde til at vente med reformer af det danske arbejdsmarked til 2011, som de Konservative påtænker. Det vurderer Helge Pedersen, cheføkonom i storbanken Nordea, men han anerkender, at der kan være politiske grunde.

”På det tidspunkt kan økonomien have vendt sig så meget, at der igen bliver skabt arbejdspladser, som gør det nemmere at gennemfører reformer, hvis reformer opfattes som ubehagelige, men behovet er der allerede nu,” siger han.

Det konservative krav om reformer af arbejdsmarkedet i 2011 fremsættes i dag i Berlingske Business. Det kommer efter finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har sat arbejdsmarkedsreformer på pause, mens den økonomiske krise raser, efter Arbejdsmarkedskommissionen i går kom med sine anbefalinger, som skal lukke hullet i den danske statskasse på mindst 14 milliarder kroner om året ud i alt fremtid. Venstre vil ikke sætte tidsgrænse på reformpausen og vil slet ikke diskutere rapporten fra kommissionen.

Helge Pedersen påpeger dog, at selvom der er politiske grunde til at vente med reformer af efterløn og dagpenge, så bør man gå i gang nu, da holdbarhedsproblemerne i dansk økonomi er uafhængige af konjunkturerne.

”Man bør gå i gang med de langsigtede reformer allerede nu. Reformer er ikke noget, som bør vente, fordi der er usikkerhed på arbejdsmarkedet,” siger han.