Netto ændrer holdning til polske varer

Kritik fra danske kunder får Netto til at ændre planer om øget import af polske fødevarer.

Efter i går i Berlingske Business at have bebudet, at man vil gøre langt større brug af udenlandske fødevarer i Netto i fremtiden, ændrer discountvarekæden nu kurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Danske kunders kritik af polske fødevarer i Netto får discountkædens direktør til at reagere.

»Hvis du spørger mig, om jeg er blevet klogere, så vil jeg sige, at det er jeg. Reaktionen har været mere markant end forventet, og den er altså en kæmpe fordel for de danske producenter,« siger Claus Juel-Jensen, direktør i Netto, der samtidig fastslår, at han ikke kommer til at købe så meget ind i Polen, som han gerne ville.

Kommer danskernes reaktion til at ramme de polske leverandører?

»Ja, det må jeg sige. Det her er ikke vand på møllen for de polske producenter,« siger han.

Vil du på baggrund af reaktionerne garantere skeptiske kunder, at der ikke kommer flere polske varer fremover på Nettos danske hylder?

»Nej, jeg vil ikke udstede den form for garantier. Der er allerede i dag polske, tyske og svenske varer i Nettos sortiment. Og der er også varer fra Italien, Frankrig og en masse andre lande. Jeg synes, vi har et meget relevant sortiment i forhold til vores kunder. Det skal vi også have fremover, og så kan vi ikke udelukke at købe ind i et land,« siger Claus Juel-Jensen.

Er der nogle specifikke varer, som du ikke vil importere fra Polen på grund af kundernes reaktion?

»Ja, vi må sige, at der er en masse ferskvarer som eksempelvis fersk kød, hvor jeg nok må sige, at reaktionen i dag har været sådan, at vi ikke skal forsøge os med det,« siger Claus Juel-Jensen, der er overrasket over kundernes stærke holdninger på området.

»Nu har vi i hvert fald fået nogle reaktioner, og vi kan se, at det, kunderne har fokus på og gerne vil have, er danske produkter. Det må vi rette os efter, for det er kunderne, som skal bestemme, hvilke varer vi skal have i Netto,« siger han.

Nogle tog Netto i forsvar

Reaktioner fra danskere i Netto-butikker og på elektroniske medier fik i går eftermiddag Netto til at udsende en pressemeddelelse, hvori Netto fortalte, at der vil komme lidt flere tyske og svenske varer i de danske Netto-butikker fremover. Der blev intet nævnt om polske varer, selv om Nettos direktør dagen forinden havde fortalt i et stort interview i Berlingske Business, at også polske producenter vil få bedre adgang til hylderne i Nettos danske butikker.

Foruden de mange kritiske kommentarer om polske varer var der også en del danske kunder, der i går tog Netto i forsvar. Flere argumenterede for, at de polske varer er mindst lige så gode og sikre som de danske.

I en kommentar fra organisationen Landbrug & Fødevarer lyder det dog, at »Netto naturligvis kan gøre, som Netto vil«, men »vi producerer sikker mad til forbrugerne, mad uden medicinrester og salmonella. I den seneste undersøgelse om pesticidrester i grøntsager ligger vi milevidt foran vores konkurrenter i udlandet, og det tror vi, at forbrugerne lægger vægt på,« siger Annette Toft, direktør for afdelingen for fødevare-, veterinær- og forskningspolitik.

Forbrugerrådet er overordnet positiv over for Nettos forsøg på at importere flere billige polske fødevarer, men i en kommentar til dr.dk siger direktør Rasmus Kjeldahl:

»Hvis Netto laver den her strategi, regner jeg også med, at de vil lave en hårdere egenkontrol.«