Nationalbanken havde stort milliardunderskud i 2022

Det største underskud i lang tid blev onsdag præsenteret af Nationalbanken. De negative renter gør, at banken forventer overskud i de kommende år.

Nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen præsenterede onsdag en ny prognose for dansk økonomi på Nationalbankens midlertidige adresse på Langelinie Allé. Han kom også omkring bankens store underskud i 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Nationalbank kom ud af 2022 med et underskud på knap 8,5 milliarder kroner. I 2021 havde banken et overskud på 194 millioner kroner.

Det fremgår af Nationalbankens årsberetning, der blev offentliggjort onsdag samtidig med bankens prognose for dansk økonomi.

Underskuddet betyder, at der ikke overføres nogle midler fra Nationalbanken til staten, som den nytiltrådte nationalbankdirektør, Christian Kettel Thomsen, tørt konstaterede på onsdagens pressemøde.

I årsberetningen redegøres der for, at underskuddet især skyldes »kurstab på obligationsbeholdningen som følge af det højere renteniveau«.

»Rentebærende udenlandske instrumenter« såsom bidrag fra udenlandske obligationer, pengemarkedsplaceringer og afdækning har således givet et samlet tab på 5,5 milliarder kroner sidste år.

Indenlandske obligationer har givet et tab på 1,3 milliarder kroner, mens de faldende aktiekurser bidrog med et tab på 1,7 milliarder kroner.

Det eneste plus i regnskabet kommer fra Nationalbankens guldbeholdning, hvis værdi steg med 1,5 milliarder kroner.

Det finansielle underskud lyder på 7,2 milliarder, som svarer til cirka 1,2 procent af størrelsen på Nationalbanken finansielle porteføljer.

Høje renter bidrager positivt

I flere år fra 2014 og frem til nu har Nationalbanken haft store overskud på op mod syv milliarder kroner. For at finde et lignende underskud skal man tilbage til 2013, hvor resultatet var et tab på 6,3 milliarder kroner.

Christian Kettel Thomsen forventer da heller ikke, at underskuddet i 2022 skal gentages i de kommende år.

De stigende renter bidrager positivt til Nationalbankens indtjening på grund af »møntningsgevinsten og forrentningen af modposten til egenkapitalen«.

Møntningsgevinsten stammer fra Nationalbankens udstedelse af sedler og mønter, der svarer til et rentefrit lån til Nationalbanken, som så kan investeres.

Når renterne er positive, er indtjeningsbidraget herfra positivt, og omvendt er det negativt, når renterne er negative.

Nationalbanken forventer derfor en højere indtjening fremadrettet, såfremt renterne forbliver på et højere niveau, skriver de i årsregnskabet.