Minister vil have fart på byggesager

Med en ny lov vil økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) have kommunerne til at sætte mere fart på, når de behandler byggesager. Kommunernes Landsforening tvivler på, at de nye regler for den ønskede effekt.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) er på vej med et lovforslag, der skal slanke reglerne for byggesagsbehandlingen betydeligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Danskerne skal langt hurtigere kunne få tilladelse til at bygge en ny carport eller en ny udestue.

Derfor skal kommunerne have mere fart på, når de behandler byggesager. Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) er på vej med et lovforslag, der skal slanke reglerne for byggesagsbehandlingen betydeligt.

Målet er at få bugt med det problem, at byggesager kan ligge og trække støv i kommunerne i flere måneder.

Lovforslaget vil blive fremsat i Folketinget til marts, og det vil blandt andet medføre, at kravene til kontrollen med det simple byggeri bliver slækket kraftigt.

Fremover skal kommunerne ikke længere se efter om byggeriet overholder de tekniske krav. Eksempelvis om et nedløb er dimensioneret rigtigt, eller om centralvarmekedlen er tilstrækkelig effektiv.

Det overlades til den enkelte byggevirksomhed at sørge for, at det er i orden. Derimod skal kommunerne fortsat sige god for, om det givne byggeri overholder de lokale krav.

Fortsat kontrol
Det vil sige ting som afstand til naboskel og højde og størrelse på bygningen.

På de mere komplicerede byggerier skal kommunerne fortsat kontrollere, om de tekniske krav er i orden. Men det kan ske i et samarbejde med private rådgivere.

»Vi er nødt til at gøre noget ved de lange sagsbehandlingstider. Vi fritager kommunerne for at bruge tid på den tekniske side af de mindre opgaver. Derved får de frigjort nogle ressourcer, der gerne skal gøre, at kommunerne kan koncentrere sig om at afkorte sagsbehandlingstiden på de mere komplicerede byggesager,« siger Bendt Bendtsen.

Han frygter ikke, at de nye regler vil give de danske familier dårligere byggeri, når der ikke længere er nogen kontrol med, om de tekniske krav er overholdt.

»De nye regler giver ikke nogen ændringer i ansvaret for byggeriet. De tekniske krav til byggerierne vil fortsat være der, og det er leverandørernes ansvar, at de lever op til dem,« siger Bendt Bendtsen.

Ifølge Økonomi- og Erhvervsministeriet bliver der hvert år opført eller ombygget cirka 60.000 bygninger herhjemme. Langt hovedparten er mindre bygninger så som en-familiehuse, tilbygninger, carporte og lignende.

De større og mere komplicerede byggerier som lejlighedsejendomme, kontorer, indkøbscentre og institutioner udgør kun en mindre del.

Lakmusprøven
Bendt Bendtsen vil ikke komme med nogen målsætninger for, hvor meget sagsbehandlingstiderne skal afkortes som følge af det nye lovforslag.

En tidligere analyse fra Håndværksrådet har vist, at kommunerne i gennemsnit er ni uger om at behandle byggesagerne. Et tal, der dækker over, at nogle sager er flere måneder om at blive gjort færdige.

»Hovedformålet for os er at få afbureaukratiseret sagsbehandlingen. Det er lakmusprøven på, om kommunerne er villige til at gøre noget ved problemerne,« siger Bendt Bendtsen.

Både Håndværksrådet og Dansk Byggeri har tidligere bakket op om tankerne fra regeringen. Hos Kommunernes Landsforening (KL) tvivler man derimod på, at de nye regler vil få den ønskede effekt.

»Det hjælper ikke at undlade at kontrollere for de tekniske krav, hvis huset efterfølgende viser sig at være for højt eller for bredt. En af regeringens egne undersøgelser viser, at kun en femtedel af sagsbehandlingstiden ved byggesager går til det tekniske. Spørgsmålet om overholdelse af de lokale krav tager op til 80 procent af tiden,« siger kontorchef i KL Eske Groes.

»Hertil kommer, at når der ikke længere er en kontrol af de tekniske krav, så bliver det endnu mere vigtigt at vide, hvem der har ansvaret for byggeriet. Det står endnu ikke helt klart i regeringens forslag,« siger Eske Groes.