Mærsk og staten enige efter måneders tovtrækkeri: Hvad er op og ned i olieaftalen?

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: CLAUS FISKER.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Du er stået op til en dag, hvor den vigtige Nordsø-aftale er faldet på plads. Hvor Don Ø får sin dom i sagen om kursmanipulation. Hvor hvidvask-sagen ruller videre i Berlingske Business.

Og hvor London er blevet ramt af et terrorangreb.

Her er dit overblik.

1
Habemus olieaftale!

Efter flere måneders hårde forhandlinger mellem Mærsk og Christiansborg landede en aftale om Nordsøolien i går aftes. Du får her et overblik over den vigtige aftale:

  • Aftalen redder gasfeltet Tyra 200 kilometer vest for Danmark, som drives af Mærsk. Feltet er vigtigt, fordi stort set alt den danske naturgas kommer derfra. Men feltet er sunket i jorden i takt med, at undergrunden er blevet tømt. Det skal derfor renoveres.
  • Mærsk betaler for renoveringen, der koster omtrent 30 mia. kr. Men regeringen og skatteyderne skal give noget til gengæld.
  • Mærsk har forhandlet sig frem til lempelige skattevilkår de næste 9 år. En række fradrag forhøjes, hvilket betyder, at Mærsks skatteregning til staten bliver mindre. Skatterabatterne gælder ikke kun Mærsk, men også andre selskaber, der ønsker at operere i Tyra-området.
  • De jubler i Esbjerg. Alene skrotningen af Tyra og efterfølgende reetablering af feltet vurdres at skabe omkring 4.000 arbejdspladser, skriver jv.dk

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Russiske kriminelle købte danske pelse og kager

Der er nyt i hvidvask-sagen i Berlingske Business. I dag afslører vi, at det kriminelle russiske netværk har brugt store beløb i danske virksomheder. Mistænkelige penge er sendt til pelsvirksomheden Kopenhagen Fur, lysfirmaet Martin Professional og Kelsen Group, der især er kendt for sine småkager på dåse.

I transaktionerne til Kopenhagen Fur står overførslerne rubriceret som »betaling for bygge­udstyr« og »betaling for elektrisk udstyr«. Det er gennemgående, at der i transaktionerne til de danske virksomheder står en forkert begrundelse for overførslen.

De danske virksomheder fortæller, at de ikke var klar over, at de handlede med kriminelle.

Du kan også læse om, hvordan hvidvasksagen sår tvivl om Nordeas forklaringer i kølvandet på Panama Papers-skandalen. Eller komme med en på tur verden rundt i slipstrømmen på de mistænkelige transaktioner.

Dagens bæst

Hatten af for iværksætter Jesper Buch, der har valgt at indregistrere sin sorte Lamborghini med »QuickSilver Titan-Sport-udstødning« i Danmark. Vi tør slet ikke tænke på, hvad afgifterne har været.

3
Don Ø får sin dom

Flemming Østergaard alias Don Ø kalder sagen »tortur.« Og i dag hører otte års »tortur« så op. Østre Landsret vil cirka kl. 9 afsige dom i sagen, der drejer sig om mulig grov kursmanipulation i Parken, mens Flemming Østergaard var bestyrelsesformand og Jørgen Glistrup var direktør.

Anklageren kræver mindst to års ubetinget fængsel til hovedpersonerne, som til gengæld nægter sig skyldige.

Sagen går helt tilbage til 2009, hvor anklagemyndigheden første gang finder anledning til at se på Parkens handel med egne aktier.

4
Nemlig.com melder sig klar til at overtage PostNords opgaver

Hvem skal køre pakker ud til danskerne, hvis kriseramte PostNord ikke skal? Måske Nemlig.com. Danmarks førende online-dagligvarevirksomhed melder sig i hvert fald på banen til at overtage dele af PostNords pakkelevering, hvis de ikke magter det.

»Vi kører ud syv dage om ugen, og vi har det logistiske setup og IT-system, der skal til for at løfte opgaven hos virksomheder, der ønsker at tappe ind i vores setup.«

Læs historien i Berlingske Business.

Business anbefaler

Det sker i dag

  • Sag om kursmanipulation mod Don Ø afgøres i Østre landsret.
  • Kl. 14 holder Novo Nordisk generalforsamling i Bella centeret i København
  • Kl. 15 starter Sydbank deres generalforsamling i Aabenraa.

Det sker på markederne

Aktiemarkederne i Fjernøsten ligger i let positivt territorium torsdag morgen.

  • Nikkei 225: +0,0

  • Hongkongs Hang Seng: +0,4

  • De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,12-0,2 pct. torsdag morgen