Kommuner bruger tvivlsomme metoder for at få arbejdspladser

Kommunale skattekroner er i strid med loven havnet i lommerne på lobbyister, vurderer eksperter.

Arkivfoto: Tønder Kommune har i år forsøgt at tiltrække en skattestyrelse, og kommunen har i den forbindelse betalt kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese 325.000 kr. for bl.a. at »rådgive os om, hvem vi skulle tage kontakt til, og klæde os på, så vi hele tiden sendte de rigtige budskaber,« forklarer borgmester Henrik Frandsen (V) til Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens udflytning af statslige arbejdspladser har fået flere kommuner til at tage tvivlsomme metoder i brug, skriver Jyllands-Posten.

I jagten på nye job har kommunerne betalt lobbyister for hjælp til at påvirke den politiske proces. Og det er ulovlig brug af skattekroner, lyder det fra eksperter.

Tønder Kommune har i år forsøgt at tiltrække en skattestyrelse, og kommunen har i den forbindelse betalt kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese 325.000 kr. for bl.a. at »rådgive os om, hvem vi skulle tage kontakt til, og klæde os på, så vi hele tiden sendte de rigtige budskaber,« forklarer borgmester Henrik Frandsen (V) til Jyllands-Posten.

Mens Varde Kommune har allieret sig med lobbyister for at komme i betragtning til regeringens næste udflytning af statslige arbejdspladser, hentede Svendborg hjælp hos kommunikationsbureauet Policy Group, da politiskolen sidste år skulle placeres.

»De var med til at lægge en strategi for, hvordan vi skulle gribe sagen an. De analyserede det politiske landskab, fortalte hvem vi skulle tale med og havde nogle kontakter, som vi ikke umiddelbart har. Vi vil typisk gå til det politiske system, men de havde et bedre kendskab til, hvem der var rådgivere for de enkelte ministre, politikere og folketingsgrupper,« siger Svendborgborgmester Lars Erik Hornemann (V).

Svendborg Kommune betalte 147.500 kr. for lobbyarbejdet.

At kommuner hyrer lobbyister i kampen for statslige arbejdspladser er i strid med kommunalretten, vurderer Klaus Josefsen, advokatfuldmægtig i Printz Advokatfirma og ekstern lektor i kommunalret på Aarhus Universitet.

»Ud fra et kommunalretligt synspunkt er det ligegyldigt, om en politiskole eller skattestyrelse ligger i den ene eller anden kommune, fordi det er en statslig opgave. Og derfor må kommunerne ikke bruge ressourcer på målrettet at gå efter at tiltrække sådanne arbejdspladser,« siger Klaus Josefsen til Jyllands-Posten.

Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, vurderer ligeledes, at »det strider mod kommunalfuldmagten«.

Tønder-borgmester Henrik Frandsen (V) forsvarer kommunens brug af lobbyister.

»Der er intet i min verden, der indikerer, at vi skulle være på kant med loven, men nu er jeg heller ikke jurist,« siger borgmesteren til Jyllands-Posten.