Flertal i kommuner: Vi har styr på det digitale

Over halvdelen af kommunalpolitikerne mener, at de fleste gevinster ved digitalisering allerede er kommet i hus. Hæv ambitionsniveauet, siger Dansk Erhverv.

De fleste kommunalpolitikere er godt tilfredse med, hvad der er opnået på digitaliseringsområdet, hvor man f.eks. kan betjene sig selv over nettet hos det offentlige. De mener ikke, at der er så meget mere at hente - men det er der uenighed om. Arkivfoto: Shutterstock/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal af danske kommunalpolitikere mener, at langt de fleste gevinster ved digitale løsninger allerede er hentet - men det er for tidligt at hænge hatten på knagen, mener erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

I et rundspørge foretaget i juni blandt 326 kommunalpolitikere af Dansk Erhverv svarer 55 procent, at man efterhånden har høstet, hvad man kan, på digital selvbetjening på nettet. Kun 37 procent ser stadig et betydeligt potentiale ved at gøre endnu mere brug af digitale løsninger.

Dansk Erhverv: Det slutter aldrig

»Danmark ligger godt i forhold til digitalisering. Det fortæller statminister Lars Løkke Rasmussen (V) også i dag på EU-topmødet i Tallinn. Men der kommer hele tiden nye løsninger og nye udfordringer. Derfor er det lidt bekymrende, at så mange kommunalpolitikere siger, at man efterhånden har hentet alle eller næsten alle gevinster. Der er for mange, der mener, at de er færdige med det. Digitalisering berører alle grene af den kommunale administration. Derfor bør alle gøre sig tanker om, hvordan man kommer videre,« siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Undersøgelsen er gennemført for at få mere fokus på IT og digitalisering som en del af debatten op til kommunalvalget 21. november.

»Det skal gerne være en debat om, hvordan man udnytter potentialerne, så alle får mere for pengene og skaber bedre velfærd og bedre service for færre penge,« siger Poul Noer.

Politikerne er de fodslæbende

De over 320 svar betyder, at omkring 13 procent af kommunalpolitikerne har meldt tilbage. De dækker bredt geografisk, og hvad angår hvilke poster og udvalg politikerne sidder i.

»I denne uge har været holdt en velbesøgt messe for kommunal IT i Odense. Den viser, at der *er* mange kommunalt ansatte, som ønsker at komme videre. Forvaltninger og kommunaldirektører bruger meget krudt på digitalisering. Det er politikerne, der er lidt fodslæbende,« konstaterer han.

Dansk Erhverv opfordrer til, at man ikke alene tænker på digital post men også ser på arbejdsgange, hvor digitalisering kan gøre arbejdet lettere og måske sågar automatisere manuelle opgaver, sådan som Kommunernes Landsforening (KL) er ved at kortlægge.

»Hvis man f.eks. kan standardisere skemaer og systemer, bliver det nemmere for kommunerne at arbejde sammen på tværs og også lave større udbud sammen, som kan spare penge på indkøb,« siger Poul Noer.

Tænk i smarte byer

Dansk Erhverv foreslår også at indføre en fast »smart city-vurdering« på linie med f.eks. miljøvurderinger, når der skal bygges eller ombygges, så f.eks. sensorer kan blive sat op på bygninger, i gadelygter m.m. fra starten.

Større brug af telemedicin og hjemmemonitorering, hvor man kan gå til kontrol og få lægeråd over internetforbindelsen i stedet for at skulle af sted, kan sammen med at klæde folkeskoleelever bedre på med digitale kompetencer og digital forståelse også være med til at høste nye gevinsster.

»Endelig er IT-sikkerhed forudsætningen for, at borgerne føler, at de trygt kan afgive personoplysninger uden risiko for, at de hackes eller lækkes. Og endelig bør kommunerne gøre alt, hvad de kan, for at fjerne barrierer for, at der investeres i digital infrastruktur i deres nærområde. Hvis alle danskere skal være med, kræver det, at så mange som muligt har stabile og hurtige bredbåndsforbindelser. Her kan man forsøge at få nedbragt sagsbehandlingstider og priserne på at leje jord og bygninger til at sætte udstyr op,« siger Poul Noer.

LÆS MERE