Hov, hvor er vinen? Konkursramt vinselskab kan få politiet i hælene

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Thomas Clausen var stifter og ejer af Fine Wine Invest, en slags investeringsforening for vin. I oktober blev både han selv og selskabet erklæret konkurs. Her er han fotograferet i sin private vinsamlig i Køge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Godmorgen

Velkommen til en helt særlig dag. Der er valg i Danmark. En demokratiets festdag om man vil. Her på Berlingske Business skyder vi dagen i gang med en stribe stærke erhvervshistorier og en klar opfordring om at stemme til dagens kommunalvalg.

I dagens Berlingske Business kan man også møde iværksætteren Anders Boelskifte Mogensen fra Gaest.com, der har vundet Berlingske Business Boost. Hans historie tager os både til Nigerias magtelite, smilets by og en særdeles god idé, der kan vende op og ned på en voksende milliardindustri.

I dagens morgenpost lægger vi vejen forbi Nationalbanken, hvor bankdirektør Lars Rohde afslører, hvad der holder ham vågen af bekymring om natten. Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen bekymrer sig også - det handler om en helt særlig epidemi. Vi skal også lige notere gårsdagens lodtrækning om to vigtige EU-institutioner, men vi begynder i en kælder. En helt tom vinkælder.

1
Vinen er forsvundet!

Efter problemerne i flere måneder hobede sig op, blev Køge-firmaet Fine Wine Invest i sidste måned endegyldigt erklæret konkurs. Problemerne startede, da selskabet aflagde et årsregnskab med adskillige fejl. Revisoren konstaterede efterfølgende overtrædelser af bogføringsloven, momslovgivningen og kildeskatteloven. I oktober anmeldte to investorer ejeren af selskabet Thomas Clausen til politiet for økonomisk kriminalitet, da de ikke kunne få penge for vin, som han påstod, var solgt.

Problemerne er langt fra overstået for Thomas Clausen og Fine Wine Invest. Kuratorerne i sagen har nemlig ikke fundet en eneste flaske vin efter ugers søgen. Det skriver Dagbladet Børsen. Dermed står investorerne til at tabe millioner på kollapset, og kurator vil rette henvendelse til politiet for at få dem til at efterforske sagen.

Dagbladet Børsen har set en foreløbig redegørelse, en såkaldt cirkulæreskrivelse, som kuratorerne Per Astrup Madsen fra DLA Piper og Albert Juul Digens fra Aumento Advokatfirma har sendt til kreditorerne i konkursboet. Her står der:

»Kurator har ikke under den foreløbige bobehandling lokaliseret vin tilhørende det konkursramte selskab eller dettes kunder.«

Kurator kan også konstatere, at Fine Wine Invest i "vidt omfang" ikke har købt vin, der svarer til de fakturaer, som de har sendt ud til kunderne.

Thomas Clausen har ikke ønsket at udtale sig til Børsen om sagen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Nationalbankdirektøren frygter omfattende cyberangreb

Det, som for alvor kan få Nationalbankdrektør Lars Rohde til at ligge søvnløs om natten, er et angreb, som ­lammer danskernes brug af dankortet i flere dage – samtidig med at der er uro om bankerne i en ny finanskrise. Det kan ryste hele tilliden til vores pengesystem og få danskerne til at løbe storm på bankerne for at hæve deres ­kontanter.

Derfor er det helt afgørende, at Nationalbanken og den øvrige finansielle sektor skærper kampen for at øge cybersikkerheden. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt der kommer et angreb, der gør virkeligt ondt – men mere om, hvornår det kommer, lyder det.

Lars Rohde understreger, at for centralbankcheferne rundt om i verden er cybersikkerhed rykket op som en af de vigtigste opgaver.

Berlingske Business anbefaler:

IKEA-direktør: Detailhandlen misbruger kundernes tillid

Uber køber tusindvis af selvkørende Volvoer for milliarder

Landsretten frifinder olieboss for bedrageri

3
Novo-chef er bekymret for diabetesepidemi

Diabetesepidemien spreder sig nu så hurtigt, at de offentlige sygekasser er i fare for ikke længere at have råd til den behandling, som de får i dag. Det bekymrer Novo Nordisks topchef Lars Fruergaard Jørgensen. Det skriver Finans.

En alvorlig svækket betalingsevne risikerer at underminere Novo Nordisks kerneforretning og hele forretningsmodellen med alvorlige finansielle konsekvenser. Derfor er Lars Fruergaard Jørgensen og Novo Nordisk særdeles bevidste om deres ansvar for, at omkostningsbyrden ikke kammer over med potentielle prisfald og indskrænket adgang til ny medicin til følge.

Den største frygt for Novo Nordisk er nok en decideret politisk regulering, der dikterer, hvor meget f.eks. insulin maksimalt må koste. I dag er der ifølge International Diabetes Federation (IDF) 450 mio. diabetikere verden over, men det tal forventes at stige til hele 691 mio. i 2045.

4
Lodtrækning afgjorde placering af vigtige EU-institution

Så skruer vi lige tiden 12 timer tilbage. To agenturer, to lodtrækninger. Det er status efter en mandag, hvor de nye hjem til henholdsvist Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA) skulle findes som konsekvens af briternes forestående exit fra EU. Det første havde Danmark satset stort på, men her måtte København se sig slået ud i anden runde, hvorefter Milano tabte til Amsterdam i finalen. Det endte i en lodtrækning, om placeringen af lægemiddelagenturet, og senere mandag blev også placeringen af det europæiske banktilsyn afgjort ved lodtrækning.

Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, der blev oprettet i 2011 og har omkring 170 ansatte, skal fremover ligge i Paris. Otte byer havde kæmpet om EBA: Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Luxembourg, Paris, Prag, Warszawa og Wien.

Det holder investoren øje med i dag:

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • Åbner Novo Nordisk op for informationsposen, når de inviterer indenfor til kapitalmarkedsdag? Der er 2 uger til FDA sandsynligvis godkender Semiglatudie. Der kommer næppe nye vækstmål, men måske nyheder der kan fortsætte det gode aktiemomentum.
  • Signet Jewellery kommer med 3. kvartalsregnskab. Kan det give nye signaler med hensyn til Pandoras forventede julesalg og stemningsbarometeret i amerikansk detailhandel og den amerikanske forbruger?
  • Nordjyske Bank kommer med 3. kvartalsregnskab. Kommer der en afklaring med hensyn til Jyske Banks 38 % ejerandel, som Jyske Bank gerne vil have solgt, men hvor de interesserede endnu ikke har indfriet Jyske Banks prisforventninger.

Det sker i dag:

3. kvartalsregnskab - Nordjyske Bank
kl 12.00, Lowe's, Q3, Easyjet årsregnskab, HP, Q4, efter børsluk
kl 9.00: Novo: Kapitalmarkedsdag i Måløv.
Danmark: Kommunalvalg

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder ligger med markante stigninger tirsdag, hvor investorerne har taget forskud på styrken i verdensøkonomien, mens dollar støtter op om de positive tegn med en lille styrkelse takket være højere amerikanske renter. Gevinster på Wall Street natten over er med til at sende MSCI's bredeste indeks for Asien/Stillehavs-aktier uden for Japan op med 0,7 pct.

Nikkei 225 +1,0
Topix +0,9
Hongkongs Hang Seng +1,5
China Shanghai Composite +0,7
China CSI 300 +1,8
Taiwan Taiex +1,1
Sydkoreas Kospi +0,1
Indiens BSE Sensex +0,5
Singapores STI +1,2
Sydney ASX 200 +0,3