Erhvervsliv raser over statens milliardudbud

Finansministeriets jagt på milliardbesparelser på de statslige indkøb har på rekordtid skabt jubel hos få forgyldte firmaer, men frustration hos en bred vifte af såvel store som mindre og mellemstore virksomheder og deres brancheorganisationer.

Kritikken lyder, at staten med indkøbspolitikken er med til at sætte udviklingen i stå, og at små virksomheder har svært ved at komme ind hos styrelser og andre statslige kontorer.

Siden sidste forår, hvor finansminister Thor Pedersen (V) indledte sin omfattende effektiviseringsplan af statens årlige indkøb, der er på 27 mia. kr., har den nye politik allerede resulteret i besparelser på omkring en halv mia. kr. årligt. Det viser en opgørelse, som Børsen har foretaget.

Men besparelsen er ikke nok til at dulme kritikken fra eksempelvis IT-branchen og møbelbranchen.

Adm. direktør Keld Korsager fra Foreningen Danske Møbelindustri (FDM) er af flere årsager betænkelig ved statens indkøbspolitik. FDM er brancheorganisation for 300 danske møbelproducenter, som repræsenterer 85 pct. af møbelindustriens omsætning.

»Finansministeriets Indkøbssekretariat indskrænker i urimelig grad de offentlige institutioners og indkøberes valgfrihed. Ved at forpligte alle statslige samt et ukendt antal regionale og kommunale institutioner til kun at vælge prisbillige standardprodukter fra tre leverandører, afskærer man de lokale indkøbsansvarlige fra at lægge vægt på andre væsentlige brugerrettede kriterier som eksempelvis design, ergonomi, miljø eller fleksibilitet,« siger Keld Korsager.

Kilde: Børsen