Dansk økonomi har mistet pusten

Nøgletal fra de seneste uger tegner et stadig tydeligere billede af, at den danske økonomi er ved at miste pusten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tendensen viser sig over en bred kam fra forbruget til industriproduktionen og vækker uro hos økonomer i lyset af de finansstramninger, der er planlagt i år, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Udviklingen rejser især tvivl om, hvorvidt man har sparket liv i den danske forbruger på trods af mere end 44 mia. kr. i skattelettelser og ekstraordinære pensionsudbetalinger de seneste to år.

Afmatningen danner også rammen om regeringens efterlønsudspil, som ventes at blive præsenteret i begyndelsen af denne uge.

»Ikke bare forventningerne, men også de lidt hårdere tal tyder på, at væksten er løjet af,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

»Vi ligger på vippen lige i øjeblikket. Vi har haft en økonomisk genopretning, der været meget beskeden, og vi fik ikke den kickstart af forbruget, vi kunne have håbet på,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Den seneste afmatning kommer efter en periode med stærk vækst i eksporten og finanspolitiske tilskud. Økonomien voksede ifølge Nationalbanken cirka 2 pct. sidste år båret frem af en forrygende forsommer.