Business Update Søndag: Trumps mur, kaos i metroen, ny burgerbaron og kritik af københavnsk cafékonge

Vi ser tilbage på endnu en uge, hvor særligt en mand igen og igen har stjålet overskrifter. Også en caf'e-ejer fra københavn og en britisk finansmand har gjort sig bemærket.

Godmorgen og god søndag

Donald Trumps had mod handelsaftaler og begejstring for mure har i særdeleshed fundet vej til spalterne i ind- og udland. Seneste melding fra USA's nye præsident er, at Mexico skal betale for Donald Trumps grænsemur ved, at USA pålægger importvarer fra Mexico 20 pct. told.

Den såkaldte TPP-aftale skulle sikre fri samhandel i Stillehavsområdet. Den aftale har Trump nu revet over og nu kigger han på NAFTA-aftalen. Donald Trump har haft travlt på sine første arbejdsdage. En ekspansiv finanspolitik skal sætte gang i den amerikanske økonomi og skabe millioner af job. Trumps ambition er prisværdig, men timingen er helt forkert, lyder det fra flere økonomer.

Selvom han fylder meget sker der dog andet, end det som Trump sætter i gang.

Metro-byggeriet i København er ramt af regulær kaos, hvor hovedentreprenøren og Metroselskabet er røget i totterne på hinanden. På mindre end ét år er et krav fra hovedentreprenøren på opførelsen af Cityringen, CMT, mod Metroselskabet nemlig vokset fra to milliarder over fire milliarder og til nu nået syv milliarder kr.

Berlingske Business har den seneste uge beskæftiget sig en hel del med det danske cafe-miljø og i særdeleshed med de cafeer, der har tråde til Bahram Sari Beliverdi, der ejer Danmarks ældste café, Café Sommersko, og som er involveret i en stribe andre cafeer i København. Tidligere ansatte fortæller, at de blev aflønnet sort på flere af Café Sommersko-ejerens cafeer. Når de altså modtog løn for deres arbejdstimer, for mange timer var ulønnede, og de skulle finde sig i et råt arbejdsmiljø.

Berlingske Business kunne samtidig berette, at Café Dan Turéll, der har relationer til Bahram Sari Beliverdi, har siden maj serveret alkohol uden en bevilling. Samme dag fik cafeen besøg af politiet.

Nu skal det i handle om mad. Vi begynder med en hurtig nyhed om fastfood. Guy Hands er en af Storbritanniens mest succesrige og til tider mere kontroversielle finansmænd. Nu har han netop købt sig til kontrollen over 435 McDonald's restauranter i Norden.

En anden stor kæde, er kioskkæmpen 7-Eleven, der sammen med restaurantkæden Cofoco åbner en pop-up restauranten ’7-Eleven Gourmet by Cofoco’ i Huset i Magstræde i centrum af København. Det sker i forbindelse med Dining Week i København.

Lagkagehuset er en dansk bagerkæde, der har store ambitioner. Med en butik i London og tre mere i støbeskeen er Lagkagehuset klar til at tage næste skridt ud i verden. Den danske bagerkæde har udset sig New York som næste marked.

Og så har København fået et nyt madmarked. Det er WestMarket på Vesterbro, som er et madmarked, der gerne skal være billigere end Torvehallerne og repræsentere alle prisklasser.

Med ønsket om en god søndag.

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende, Business.dk