Trumps told-tæsk til danske virksomheder

Donald Trump rumler med planer om at indføre told på på 20 pct. på alle varer fra Mexico. Det vil uundgåeligt ramme store danske virksomheder som Lego, William Demant og Nilfisk, der har produktion i Mexico.

Tegning af Bob. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»From this day on it is going to be America first. America first,« lød det i Trumps indsættelsestale. Seneste tiltag i den retning er, at Mexico skal betale for Trumps grænsemur ved, at USA pålægger importvarer fra Mexico 20 pct. told. Det fortalte præsidentens talsmand Sean Spicer torsdag. Spicer vurderer, at den 20 pct. horisontale told vil indbringe USA 10 milliarder kroner årligt.

Importtolden vil også  ramme store danske virksomheder, der har produktion i Mexico.

Legetøjskoncernen Lego har en stor fabrik i den mexicanske by Monterrey. Fabrikken er ved at blive udbygget, og frem mod 2022 skal den have sammenlagt 5.500 ansatte. I 2007 lukkede Lego en fabrik i staten Connecticut og flyttede produktionen til Mexico-fabrikken.

Høreapparatproducenten William Demant Holding har en del af sin service- og reparationsafdeling i Mexico. Den har omkring 200 ansatte.

Nilfisk-Advance, der er en del af NKT Holding, åbnede i 2009 en fabrik i byen Queretaro i Mexico. Dengang oplyste selskabet, at man havde investeret 50 mio. kr. i den mexicanske fabrik, hvor man forventede at beskæftige omkring 200 medarbejdere.

Berlingske Business har kontaktet de tre selskaber og spurgt dem, hvad de planlægger at gøre for at kunne afsætte på det amerikanske marked i fremtiden også.

Nilfisk afviser over for Berlingske Business at deltage i denne artikel.

»Vi afholder os generelt fra spekulation«

Lego-koncernen er den danske virksomhed med flest ansatte i Mexico. Den opgiver ikke tal for, hvor meget den omsætter for på det amerikanske marked - men fortæller, at den forsyner det amerikanske marked fra den mexicanske fabrik. Leg vil ikke kommentere, hvad amerikansk importtold kan betyde, siger pressechef Roar Rude Tranbæk:

»Vi afholder os generelt fra spekulation, og det her er spekulation,« siger Roar Rude Tranbæk.

Så udmeldinger fra den amerikanske præsident er at betragte som spekulation?

»Det er det indtil, der er lovgivning på området, så forholder vi os til det,« svarer pressechefen.

»Vi har ikke planer om flytte«

William Demant Holding har en serviceforretning til individualisering af høreapparater eller reparation i Mexico, og her har man ingen planer om at flytte produktionen:

»Vores aktiviteter i Mexico vil være meget nem at flytte. Vi har ikke et stort produktionsapparat men omkring 200 ansatte, der servicerer og reparerer høreapparater,« siger Trine Kromann-Mikkelsen, der er kommunikationschef i William Demant.

Hun fortæller, at man i firmaet følger og holder øje med, hvad der sker.

»Vi har ikke planer om flytte,« slår hun fast.

William Demant offentliggør ikke tal for, hvor meget omsætning man har fra den mexicanske fabrik.

Told pr. dekret

I princippet kan Trump egenhændigt indføre straftolden den dag, han sætter sig i det Ovale Kontor. Pr. dekret kan han sætte toldmur på 15 pct. i op til 150 dage uden at spørge Kongressen først. Kongressen kan så tilbagerulle tiltaget med et flertal imod, eller endeligt vedtage den foreslåede straftold på 20 pct., hvis der er flertal for det.

Mexico fragter ifølge Ritzau 80 pct. af sine eksportvarer til USA. Den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto aflyste torsdag et møde med Donald Trump, fordi Trump holdt fast i, at han vil få Mexico til at betale for grænsemuren ved at indføre importtold.

Det springende punkt for Donald Trump er den over 20 år gamle handelsaftale, NAFTA, mellem USA, Mexico og Canada, som han vil have genforhandlet, da han mener, at den kun er kommet Mexico til gode:

»USA har et underskud på 60 milliarder dollar på handelsbalancen med Mexico. NAFTA-aftalen har fra begyndelsen været en ensidig aftale med et massivt antal arbejdspladser og virksomheder tabt,« rasede Donald Trump på Twitter torsdag eftermiddag.