Business-update: Negative renter på populært lån for 20. gang i træk

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

F1-lånet endte ved fredagens auktion med en negativ rente for 20. gang i træk. Renten faldt til -0,24 procent fra -0,16 procent.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til ugens sidste Business-update her på Berlingske, hvor vi har været nyhedsbilledet rundt for at give dig et hurtigt overblik over de vigtigste historier i erhvervslivet.

I dag skal vi forbi boliglån med negative renter, en af Danmarks rigeste og Apples nye krav til sine ansatte. Men vi begynder i det spiselige hjørne, hos en populær københavnsk brugerkæde.

Konkursramt burgerkæde genoplives

Coronakrisen gik hårdt ud over den københavnske burgerkæde Sliders, der i sidste uge måtte begære konkurs. Men nu har virksomheden fået en livline, da to fra den tidligere ejerkreds er trådt til som nye købere. Det skriver Børsen.

Det er Jesper Boyesen, administrerende direktør i elektronikkæden Power, og hans søn Christian Boyesen, der var med til at stifte Sliders i 2014, der nu har købt burgerkæden. Preben Jakobsen, der er kurator og partner i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, fortæller til Børsen, at der har været stor interesse for Sliders, og at der er kommet bud fra forskellige sider.

»Det har været et forløb, hvor vi umiddelbart efter konkursdekretet identificerede en lang række restaurantkæder og restaurantejere, som vi sendte en købsopfordring ud til. Der fik vi positiv respons fra langt hovedparten,« siger han.

Christian Boyesen fortsætter som direktør i virksomheden.

Kim Fournais om corona: Det er en »emotionel massepsykose«

Corona har igen fået status af samfundskritisk sygdom, og det vækker bekymring hos en af Danmarks rigeste personer, medstifter af og topchef i Saxo Bank Kim Fournais. Han fortæller til Finans, at han gennem hele pandemien har savnet proportioner i debatten og siger, at det vil være et voldsomt tilbageskridt, hvis vi igen skal til at have restriktioner.

»Det ville være fuldstændig hjernelamt at lave nedlukninger igen. Den her sygdom (covid-19, red.) kommer ikke til at gå væk. Corona er en sygdom, vi skal lære at leve med. Det skal vi italesætte i stedet,« siger han.

Derfor synes han, at politikerne har udnyttet krisen til at piske en stemning op, hvilket har udviklet sig til en »emotionel massepsykose.« Fournais påpeger i interviewet, at folk også dør af mange andre årsager, og at vi bruger uforholdsmæssigt mange ressourcer på én sygdom.

Populært lån ender med minusrenter for 20. gang i træk

Så er der endnu en gang gode nyheder for boligejere med korte lån. For 20. gang i træk endte det populære F1-lån nemlig i negativt terræn ved fredagens auktion hos Totalkredit. Renten endte på minus 0,24 procent, hvilket er et fald fra de minus 0,16 procent, som lånet for øjeblikket ligger i.

»Regner vi det om til kroner og øre, så får F1-lånerne en besparelse på cirka 600 kroner det næste år på et afdragsfrit lån på en million kroner,« siger Brian Friis Helmer, privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank, og fortsætter:

»Vi skal helt tilbage til novemberauktionen i 2016 for at finde en auktion, hvor der ikke var minus foran renten.«

F5-lånet var også på auktion fredag, og der faldt renten marginalt og endte på 0,11 procent. Auktionen fortsætter dog mandag og tirsdag i næste uge, så den er ikke slut endnu.

Tim Cook til Apple-ansatte: Hjemmearbejde kun onsdag og fredag

Hjemmearbejde burde være en smal sag, hvis man arbejder for en it-gigant. Men ikke hos Apple. Her har administrerende direktør Tim Cook påbudt, at medarbejderne skal komme fysisk ind på kontoret minimum tre dage om ugen, når iPhone-producenten i det nye år begynder at vende tilbage til normalen. Det skriver Bloomberg.

Medarbejdere må kun arbejde hjemmefra onsdag og fredag, og for nogle medarbejdergrupper vil det også være nødvendigt at være på kontoret fire eller fem dage om ugen. Kravene fra Tim Cook er ifølge Bloomberg noget strengere, end hvad flere af Apples teknologikonkurrenter tilbyder deres ansatte. Flere af dem har således givet deres medarbejdere lov til at arbejde ubegrænset fra hjemmekontoret.

Apple starter med at byde de ansatte tilbage på kontoret 1. februar, en måned senere end virksomhedens tidligere har meldt ud.

Fem skarpe bud på nyheder og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Efter afsløringer i Berlingske: Berygtet finanskrisespekulant er taget under personlig konkurs – igen

Ejendomsspekulanten Kenneth Schwartz Thomsen har på det seneste været del af et betændt netværk, der køber og sælger faldefærdige ejendomme. Han blev for 13 år siden erklæret personlig konkurs. Nu rammer en ny konkurssag.

Du kan læse hele historien her.

2. Holch Povlsens selskab går fra millioner til milliarder

Anders Holch Povlsens holdingselskab tjener igen styrtende med penge. I det netop offentliggjorte regnskab for 2020/2021 leverer selskabet et resultat før skat på syv milliarder kroner. Det er et godt resultat sammenlignet med sidste regnskabsår, hvor flere af virksomhederne i porteføljen var hårdt ramt af coronapandemien.

Du kan læse hele historien her.

3. Børsbarometer: Verdens aktiemarked har aldrig været mere værd – og nu siger Buffett-indikatoren »sælg«

Aktiemarkedet er nu rekorddyrt, når man vurderer det ud fra investorlegenden Warren Buffetts foretrukne måleredskab. Det burde ifølge Buffett være et »kraftigt advarselssignal« om voldsomme fald. Men har Oraklet fra Omaha ret? Eller kan vi stadig regne med masser af grønne tal på verdens børser i 2022?

Du kan læse hele historien her.

4. Organisationer går sammen: Stop overvågningen af danskernes telefoner og internet

Kraftig, fælles appel til folketingspolitikerne om at afvise regeringens oplæg til at fortsætte danmarkshistoriens største overvågning af al tale- og internettrafik i landet. Logningen til et stort trecifret millionbeløb hvert år skal førstebehandles i Folketinget i næste uge, blot fem dage efter at lovforslaget blev fremlagt.

Du kan læse hele historien her.

5. I Danmark sagsøger man ikke kritiske journalister for at få dem til at holde mund

Medier bør kunne tåle at blive kigget efter i kortene. Og hvis man føler sig urimeligt behandlet af medierne, skal man kunne klage og have rimelig mulighed for oprejsning. Men man kan ikke sætte en journalist ud af spillet ved at klage eller lægge sag an, skriver Berlingske Business' souschef Simon Bendtsen.

Læs hele hans kommentar her.