Business-overblik: Pensionsboss advarer mod Socialdemokraternes udspil

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før din dag begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Allan Polack, der er adm. direktør i landets største kommercielle pensionsselskab PFA, advarer mod centrale dele af Socialdemokratiets (S) pensionsudspil Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Godmorgen,

Og velkommen til endnu en nyhedsdag i regnskabsæsonen, der byder på regnskaber fra blandt andet ATP, Vestas, DSV og Matas fra morgenstunden. Her har Danmarks helt store pengekasse ATP netop fortalt, at man for første gang i mange år er kommet ud af et regnskabsår med et negativt investeringsafkast på flere milliarder, mens DSV blandt andet varsler milliardudbytte til sine aktionærer.

Vi begynder dog dagens overblik med historien om, at der er godt gang i beskæftigelsen.

1
Jobfest giver mange milliarder til mere velfærd – men én debat vækker bekymring

Jobfesten har buldret af sted siden efteråret 2013, og det giver en solid gevinst til statskassen på et tocifret milliardbeløb om året. Gevinsten kommer først og fremmest, fordi der bliver færre ledige, og fordi danskere over 60 år bliver på arbejdsmarkedet i stedet for at gå på efterløn.

Den samlede gevinst for statskassen er på rundt regnet 35 mia. kr. Det er penge lige ned i lommen på regeringen, som kan bruge dem til ekstra velfærd, hvis den vil det. Det skriver Berlingske på baggrund af tal fra Dansk Industri (DI).

I tallene kan man se, at beskæftigelsen for danskere over 60 år er steget med 51.000 personer siden efteråret 2013. Det er regnet i fuldtidsbeskæftigede. Samtidig er ledigheden dykket med 49.000 personer. Modsat har danskere under 60 år haft et negativt bidrag til fuldtidsbeskæftigelsen med 42.000 personer. Det skyldes ganske enkelt, at der bliver færre danskere under 60 år på arbejdsmarkedet.

Fra nu af og frem mod 2045 vil dansk økonomi derfor blive presset af stadig færre i den arbejdsduelige alder. Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at det er helt afgørende, at vi ikke begynder at lave tiltag, der får danskerne til at arbejde mindre – som eksempelvis differentieret pensionsalder, fremhæver han i artiklen.

2
Bios varsler erstatningskrav og politianmeldelser

Topledelsen i Bios varsler nu både en erstatningssag mod Falck, politianmeldelser af centrale nøglepersoner og kommunikationsbureauer i smædekampagnen mod det hollandske selskab, ligesom det retter en hård kritik mod ledelsen i Region Syddanmark.

Onsdag var Bios’ hollandske ledelse – i skikkelse af Stef Hesselink, CEO i Bios-groep, og hans finansdirektør, Aad Romijn – troppet op i København for at give interview til dansk presse i forlængelse af sidste uges afgørelse fra Konkurrencestyrelsen, der uddelte en lammende kritik af Falcks ageren mod det hollandske selskab tilbage i 2014 og 2015.

Bios-groep, en hollandsk koncern, vandt i 2014 udbuddet af ambulancedrift i Region Syddanmark, men selskabets danske barn fik en kort levetid: I 2016 var det gået konkurs igen efter et dramatisk og tumultarisk forløb.

Siden december 2015 har Konkurrencestyrelsen efterforsket sagen, og med afgørelsen i hånden varsler Stef Hesselink nu en erstatningssag mod Falck.

»Vi kan dokumentere, at vores danske virksomhed ville have været profitabel, hvis Falck ikke havde overtrådt loven, og vi vil gå efter at få dækket alle vores omkostninger,« siger Stef Hesselink.

Det er endnu uklart, hvor stort erstatningskravet bliver, men ifølge Berlingskes oplysninger tyder alt på, at der er tale om et trecifret millionbeløb. Læs mere her.

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Kåre Schultz blæser til angreb på Lundbecks storsællert

Vi rykker videre til Kåre Schultz, topchef for det israelske medicinalselskab Teva Pharmaceiticals, der fokuserer på kopimedicin, og som onsdag har lanceret sin generiske version af Lundbecks epilepsimiddel, Sabril, i USA.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra det israelske selskab.

Kåre Schultz, der er tidligere Lundbeck-topchef står nu i spidsen for Tevas tablet, som er den første generiske version af Sabril til at blive solgt på markedet i USA, oplyser selskabet, der samtidig kan fortælle, at der ifølge en opgørelse fra november sidste år bliver solgt for 180 mio. dollar årligt af Sabril-tabletter i USA.

Lundbecks Sabril gik af patent i 2017, og Teva fik tilbage i midten af januar i år godkendt sin generiske version af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

4
PFA-boss advarer mod pensionsudspil fra Socialdemokratiet

Vi runder nyhedsoverblikket af med Børsens historie om, at Allan Polack, der er adm. direktør i landets største kommercielle pensionsselskab PFA, advarer mod centrale dele af Socialdemokratiets (S) pensionsudspil, som partiformand Mette Frederiksen fremlagde i sidste uge.

Centralt i S-forslaget er, at faglærte, ufaglærte, sygeplejersker, sosuer og andre med en mellemlang uddannelse efter ca. 40 års arbejde skal have automatisk ret til at gå tidligere på folkepension. Dermed er der umiddelbart ikke lagt op til, at akademikere er omfattet af forslaget fra S. Men af forslaget fremgår det også, at retten til tidlig pension kan kombineres med muligheden for, at man kan visiteres til tidligere folkepension.

PFA-bossen mener, at forslaget fra Mette Frederiksen går for langt.

»Det, der er udfordrende ved forslaget fra Socialdemokratiet, er, at man gør det til en helt objektiv ret. Man bliver nødt til at fokusere på de folk, som vitterligt er nedslidte,« siger Allan Polack til avisen.

PFA-bossen roser samtidig Socialdemokratiet og Folketingets andre partier for at have rejst debatten og peger på, at der er et med folk, der er så nedslidte, at de ikke kan arbejde.

Det bør investorerne holde øje med:

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea Wealth Management, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  • Vi starter tidligt ud i dag kl. 8, hvor vi får tal for de tyske fabriksordrer. Sidste måneds tal var svage, og det bliver meget interessant at se, om udviklingen svinger tilbage i positivt territorium i tallene for december. Som Europas største økonomi og trækhest for væksten, er de tyske nøgletal altid værd at holde øje med.
  • Ser vi mod USA, vil investorerne starte dagen ud med at granske Trumps state of the union tale, hvor han bl.a. sagde, at han vil mødes med Nordkoreas leder i slutningen af februar. Senere på dagen får vi både tal for handelsbalancen i december, der i lyset af handelskrigen med Kina er værd at holde øje med. Vi får også tal for detailsalget i december i USA, ligesom vi også får tal for produktiviteten uden for landbruget. Alle tal er interessante, netop fordi der i markedet hersker tvivl om, hvor den globale økonomi bevæger sig hen.
  • Endelig er der også en række centralbanker, der er værd at holde øje med. Den brasilianske centralbank annoncerer sin rente. Det samme er tilfældet i Polen. I USA taler centralbankchef Powell ved et town hall-møde, og investorerne vil holde et vågent øje med hans udmeldinger i kølvandet på sidste uges rentemøde, hvor han bekræftede den tålmodige kovending.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktier uden for Japan stiger generelt, men det er først og fremmest en tilpasning til den internationale udvikling oven på flere dages helligdagslukning, der ligger bag.

Nikkei 225 -0,7
Topix -0,9
Hongkongs Hang Seng Lukket
China Shanghai Composite Lukket
China CSI 300 Lukket
Taiwan Taiex Lukket
Sydkoreas Kospi +0,1
Indiens BSE Sensex +0,3
Singapores STI +0,9
Sydney ASX 200 +1,1

Indeksværdi klokken 06.15.