Business-overblik: Lagkagehuset leverer massivt underskud

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Lagkagehuset har siden 2008 været på en solid vækstrejse og har i dag cirka 120 butikker spredt ud over tre markeder med 14 butikker London, tre butikker i New York og resten i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første Business-overblik.

Vi skal blandt andet forbi en dansk bagerkæde, der har været hårdt ramt af coronakrisen. Men vi begynder overblikket med historien om en ny bank, der er blevet særdeles populær:

Tusindvis af kunder strømmer til ny bank for at undgå negative renter

Efter at flere af de største banker meddelte, at man nu skal betale negative renter for at have penge i banken, er den digitale bank Lunar gået i den anden retning.

Tidligere på måneden tilbød banken en positiv rente på indlån på op til 50.000 kroner for resten af 2021, og det har lokket kunderne til. Det skriver vi her på Berlingske Business.

Indtil videre har Lunar i maj sagt velkommen til flere end 12.000 nye kunder i Danmark. Det er en stigning på 202 procent i forhold til måneden forinden.

»Det er væltet ind med nye kunder i løbet af de seneste par uger, og det er vi sindssygt glade for,« siger Lunar-bankdirektør Peter Smith.

Du kan også lytte til overblikket:

Genåbningsoptimisme baner vejen for et stærkt forbrugsboom

Her på Berlingske Business skriver vi også om, at flere danskere nu ser ud til at tro på den økonomiske fremgang efter dens pludselige fald ved coronavirussens indtog for halvandet år siden. Det viser de seneste tal for forbrugertilliden.

»Den akkumulerede opsparing under pandemien i kombination med udbetalingen af de sidste to ugers feriepenge i marts skaber rammen for et markant forbrugsløft, i takt med at restriktionerne lempes,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Forbrugernes humør er nu oppe på samme niveau som før coronakrisen, hvilket lover godt for, at forbrugerne nu igen er klar til at komme ud at bruge penge efter lange perioder med begrænsede muligheder for blandt andet oplevelser, rejser og restaurantbesøg.

Vaccineudrulningen har en stor del af æren for fremgangen, og derfor er det også vigtigt, at smitten ikke igen begynder at stige. Læs mere her.

Lagkagehuset med massivt underskud efter covid-19-år

Den danskstiftede bagerkæde Lagekagehuset var godt i gang med en større international ekspansion, da coronakrisen ramte, og det har kostet på bundlinjen i regnskabet for 2020.

Således leverede koncernen bag Lagkagehuset, Danish Bake Holding, et massivt underskud på 227 millioner kroner. Det skriver Børsen i sin printavis.

Ifølge topchef Jason Cotta er det særligt nedlukninger, restriktioner og et to go-marked præget af færre pendlere, der har sat sine spor i regnskabsåret, hvor kæden oplevede et fald i omsætningen på næsten 20 procent til 933 millioner kroner.

»Det har været et hårdt år. Men jeg synes, at vi er kommet igennem det på en god måde, hvor vi er klar til at vokse igen,« siger Jason Cotta til Børsen.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea peger på tre forhold, investorerne bør være opmærksomme på i dag:

  • Mens vi i Danmark har holdt fri i pinsen, gjorde de amerikanske aktier og særligt IT-selskaber et stærkt comeback mandag. Generelt har maj budt på lidt ustadigt vejr også på finansmarkederne, men ikke desto mindre er aktier ikke langt fra niveauet set i starten af april, og det er fuldstændig normalt at se udsving på markederne. Efter en god pinseferie er der sikkert mange, der har glædet sig at til at komme tilbage til de finansielle markeder, hvor vi lægger ud med at se mod vores nabo mod syd. Tyskland offentliggør blandt andet BNP-tal for første kvartal. Investorerne kigger naturligvis efter, hvordan Europas største økonomi har det i lyset af udfordringerne med at få covid-19-pandemien under kontrol. Vi forventer, at europæisk økonomi i løbet af de kommende måneder, ligesom vi har set det i USA, vil have gavn af flere vaccinationer, varmere vejr og de hjælpepakker, der er sat i søen.
  • Bliver vi i Europa, afholdes der møde i Det Europæiske Råd, hvor EU-ledere i går og i dag har talt om covid-19, klimaforandringer, Rusland og EUs forhold til Storbritannien. Vi forventer ikke de store nyheder, men investorerne bør alligevel skæve til eventuelle nyheder fra den front, også i lyset af weekendens nyheder om det Ryanair-fly, der blev beordret til at lande i Belarus, for at de belarusiske myndigheder kunne anholde en journalist ombord.
  • I USA får vi tal for forbrugertilliden i maj, og her bliver det naturligvis interessant at se, hvordan tallet udvikler sig oven på tallene for april, der steg til en post-corona rekord på 121,7. Forbrugeren er afgørende for den økonomiske genopretning, hvorfor det er relevant at holde øje med data fra den front. Der vil også være et par talere fra den amerikanske centralbank, herunder Charles Evans, som taler om de økonomiske og pengepolitiske udsigter. Thomas Larkin og Randal Quarles er også at finde på talerstolen. Efter at den amerikanske centralbank Fed sidste uge åbnede for diskussionen om på et tidspunkt at ændre den pengepolitiske hjælp, vil investorerne holde øje med eventuelle detaljer blandt talerne. Forvent dog ikke nye store udmeldinger fra centralbanken på denne side af sommeren.

Det sker på markederne

USA lukkekurser mandag
Dow Jones +0,54 procent
S&P 500 +0,99 procent
Nasdaq +1,41 procent

Asien Indeks tirsdag kl. 06.45
Japan Nikkei +0,49 procent
Hongkong Hang Seng +1,26 procent
Kina CSI +1,60 procent