Business-overblik: 300.000 boligejere bør lægge deres lån om nu: »Der kan være mange penge at spare«

Her er de væsentligste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Det er blandt andet den frygtede coronavirus, som lige nu får boligrenterne til at dykke og presser kurserne opad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Velkommen til businessoverblikket på dagen, hvor den københavnske modeuge åbner, og hvor verdens femtestørste kapitalforvalter har dårligt nyt til de tøjvirksomheder, der ikke producerer bæredygtigt.

Men vi indleder overblikket med historien om østeuropæere, der dropper det danske arbejdsmarked:

1
Nu begynder østeuropæere at melde afbud til den danske jobfest

De har været en af de helt store drivkræfter i jobfesten, men nu er tilstrømningen af nye medarbejdere fra Rumænien og andre østeuropæiske lande hastigt på vej ned.

Inden for de seneste år er nettotilgangen af den udenlandske arbejdskraft kun blevet øget med lige omkring 10.700 personer. Dermed er der tale om den laveste stigning siden efteråret 2013, hvor jobfesten og opsvinget tog fart. Og der er tale om noget nær en halvering i tilgangen af udenlandsk arbejdskraft i forhold til det, vi så et år tidligere.

Det viser tal, som Jyske Bank har beregnet for Berlingske på baggrund af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star).

Gevinsten ved hver udenlandsk medarbejder er på langt over 100.000 kroner om året, og derfor kan det få konsekvenser for den danske statskasse, at antallet af udlændinge, der forlader hjemlandet for at arbejde i Danmark, er faldende.

Til gengæld nyder et land som Polen godt af, at færre vælger at forlade hjemlandet og i stedet bidrager derhjemme.

»Det er godt for den økonomiske udvikling i Polen,« siger Polens ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys. Læs mere her.

2
Vestas vil have flere kvinder med på den grønne bølge: Hver fjerde leder skal være kvinde

At udvikle og fremstille tårnhøje vindmøller er et job for ingeniører og metalarbejdere og har derfor traditionelt tiltrukket langt flere mænd end kvinder.

Men det skal ændres, hvis det står til den danske vindmøllegigant Vestas Wind Systems. Derfor sætter virksomheden som den første i industrien nu mål for andelen af kvinder i ledelsen, i håb om at det kan skabe større diversitet og tiltrække endnu flere kvinder til branchen.

I dag udgør kvinder 19 procent af ledelsen i Vestas. I 2025 skal andelen løftes til 25 procent ​ og i 2030 til 30 procent ​ Det skriver Berlingske.

»At vi er bæredygtige, er noget, vi har taget rigtig meget for givet længe, fordi vi leverer vindmøller, som fremstiller grøn energi. Så er man per default bæredygtig. Der har ikke været så stort fokus på, hvordan vi klarer os på andre bæredygtighedsparametre såsom diversitet,« siger Marika Fredriksson, finansdirektør og medlem af koncernledelsen i Vestas.

»Men netop fordi vi er en virksomhed, der spiller en central rolle inden for den grønne omstilling og dermed bidrager til bæredygtighed, har vi en særlig forpligtelse til også at gå foran på de andre områder som ligestilling og diversitet og stille klare mål og være tydelige om, hvad vi gør. Det retter vi op på nu,« tilføjer Marika Fredriksson.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3

Storinvestorer presser tøjindustrien over i bæredygtighed

Det er slut med at få ny kapital, hvis man er en tøjvirksomhed, der ikke har en bæredygtig produktion.

Sådan lyder meldingen fra verdens femtestørste kapitalforvalter på dagen, hvor den københavnske modeuge åbner.

Det er Finans, der har talt med analytiker Lottie Meggitt hos Newton, som er del af kapitalforvalteren BNY Mellon Investment Management. Hun fortæller, at flere britiske modeselskaber allerede er lagt på is på grund af mangel på bæredygtighed og ansvarlighed.

»Modeindustrien er en af de mest belastende globalt for klima og miljø. Derfor er det nødvendigt med en effektiv omstilling i en mere bæredygtig retning. Hvis det ikke sker, vil vi som kapitalforvalter trække os eller undlade at investere,« siger hun til Finans.

4
300.000 boligejere kan spare tusindvis af kroner

Der kan lige nu være penge at spare for 300.000 boligejere med fastforrentede lån, hvis de lægger deres lån om nu.

Sådan siger boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann til Finans, få dage inden fristen for at omlægge lån udløber.

Kursen på et 30-årigt fastforrentet 1,0-procentslån med afdrag er tæt på at runde 100. Det er blandt andet den frygtede coronavirus, som lige nu får boligrenterne til at dykke og presser kurserne opad.

»Vi anbefaler, at boligejere, der har et fastforrentet lån med en rente på to procent eller derover, får regnet på deres muligheder. Enten ved at benytte de selvbetjeningsmuligheder, der stilles til rådighed i deres netbank, eller ved at kontakte deres rådgiver. Der kan være mange penge at spare, hvis man har en lang tidshorisont i sin bolig,« siger Lise Nytoft Bergmann til netmediet.

Tre ting, investorerne skal holde øje med:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet Bank, udpeger her, hvad investorerne skal holde øje med tirsdag:

  • På nøgletalsfronten er det de amerikanske tal for ordreindgang af varige goder og forbrugertillid, som investorerne vil koncentrere sig om.
  • Investorernes hovedfokus samler sig om coronavirussen, hvor dødstallet angiveligt har passeret 100. Det er ikke kun selve tallet, men også – og især om spredningen fortsætter, og i hvilket omfang det sker – som investorerne interesserer sig for og som bevæger de finansielle størrelser.
  • De danske aktier var malet i rødt, da Ambu var ene aktie om at stige. Tirsdagen bliver givetvis mere rolig. Coronavirus er desværre stadig et stort tema, men der er ikke kommet væsentlig nyheder natten til tirsdag, som gør at investorerne, af den grund, skal være blevet yderligere nervøse.

Det sker på markederne:

Listen er endnu engang kort på grund af det kinesiske nytår, som fortsat holder markederne i Kina og Hongkong lukket.

Japan Nikkei 225 -0,9 pct.
Sydkorea Kospi -3,0 pct.
Singapore STI -2,6 pct.
Sydney ASX -1,3 pct.

Lukkekurser USA mandag:
Nasdaq -1,9 pct.
Dow Jones -1,6 pct.

Indeksværdi klokken 5.30