Amerikansk forbundsbank lukker ørerne for Trump

Den amerikanske forbundsbank, Federal Reserve, er i færd med at sætte renten op, og det vil den fortsætte med, selv om Donald Trump mener, at »Fed er blevet skør«. Det fremhæver økonomer.

Der er krisestemning på de amerikanske aktiemarkeder med kursfald. Blandt andet fordi den amerikanske forbundsbank, Federal Reserve (Fed), er i gang med at sætte renten op. Det har fået præsident Donald Trump til at kritisere Fed. Men Fed vil fortsætte med at sætte renten op, fremhæver økonomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT

Den amerikanske præsident, Donald Trump, kan sige, hvad han vil. Chefen for den amerikanske forbundsbank Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, lukker ørerne og vil fortsætte med at hæve den amerikanske rente et stykke tid.

Det fremhæver flere økonomer. Det sker på baggrund af de senere dages krise på aktiemarkederne med solide kursfald.

Det fik Trump til at sige, at han synes, Fed har begået en fejl.

»Det er alt for stramt. Jeg synes, Fed er blevet skør,« sagde Trump til journalister med henvisning til de rentestigninger, som den amerikanske forbundsbank har sat i gang. Det er de rentestigninger, Trump mener er skyld i de dramatiske kursfald på aktiemarkederne.

Senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj fremhæver, at der i øjeblikket foregår en kamp i den amerikanske økonomi, hvor Trump trykker på speederen og forsøger at sætte ekstra fart på væksten med store ufinansierede skattelettelser til de amerikanske virksomheder og forbrugere.

Modsat sidder Jerome Powell og træder på bremsen med renteforhøjelser, for at der ikke kommer for meget fart på den amerikanske økonomi. Og Jerome Powell ændrer ikke kurs, selv om Trump er ude med riven.

»Den amerikanske centralbank har sendt det signal, at den amerikanske økonomi er meget stærk i øjeblikket. Væksten er ret høj, der er stor optimisme blandt både de amerikanske forbrugere og virksomheder, og beskæftigelsen er snart steget 100 måneder i træk,« siger Mikael Olai Milhøj.

»Derfor synes Fed, at det er vigtigt, at det ikke går for stærkt i den amerikanske økonomi. Der kommer nye renteforhøjelser i henholdsvis december samt marts og juni næste år. I den sammenhæng ryster Fed ikke på hænderne på grund af hverken kursfald på aktiemarkederne eller at Trump er ude og kritisere den,« siger Mikael Olai Milhøj.

»Det er Feds rolle, at der er mange, som ikke skal kunne lide den. Fed er en form for boksebold for politikerne,« siger Mikael Olai Milhøj.

Renter galt i halsen

Kampen mellem Trump, der vil have mere vækst, og Fed, som trækker i modsat retning, har stået på i nogen tid. Fed startede med at sætte renten op i 2015 og har siden gjort det otte gange. Den amerikanske centralbankrente er i øjeblikket på 2,25 pct., og Fed vil blive ved med at hæve renten, til den er kommet op på 3,5 pct.

Det er det niveau, nogen vil kalde en neutralrente, som hverken sætter ekstra skub i økonomien eller bremser den op.

Det skal ses i lyset af, at når Fed styrer pengepolitikken, sker det på baggrund af to mål. For det første skal Fed styre efter, at der kommer fuld beskæftigelse, og for det andet skal Fed gå efter at ramme en inflation på to pct.

Der er kommet det, som må betegnes som fuld beskæftigelse i den amerikanske økonomi, og Fed er ligeledes nogenlunde i mål med inflationen. Når forbundsbanken alligevel fortsætter med at hæve renten, er det for at undgå, at der kommer for meget gang i økonomien.

Seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard fremhæver, at den stærke amerikanske økonomi og renteforhøjelserne fra Fed har fået de lange obligationsrenter i USA til at stige med 0,4 procentpoint, hvilket er det højeste niveau siden 2011.

Den rentestigning har investorerne i USA fået galt i halsen.

»Normalt kan stigende renter og aktiekurser gå hånd i hånd, men de seneste to måneder er vi nået dertil, hvor det er gået for hurtigt med rentestigningerne og tydeligvis er blevet lidt for meget for aktiemarkederne. Specielt de aktier, som er rentefølsomme, har haft det hårdt her de seneste par dage,« siger Rasmus Pilegaard, der mener, at de senere dages kursfald ikke er starten på en større nedtur, men at der kan komme yderligere fald de kommende dage.

Senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj

»Fed er en form for boksebold for politikerne.«


Et politisk dyr

Uafhængig økonom Ulrik Bie fra Bie Research, der starter som økonomisk redaktør på Berlingske Business til november, er enig med Danske Bank i, at Fed ikke ændrer på de planlagte renteforhøjelser trods udtalelserne fra Trump og rystelserne på aktiemarkederne. Men Jerome Powell er ikke upåvirket af udsagnene fra Trump.

»Powell er ikke tonedøv, men et politisk dyr. Han ved, at pengepolitikken hurtigt kan blive syndebuk for en præsident, der har iværksat en økonomisk politik med mange risici. Powell kender Washington ud og ind, og derfor har man også set centralbankchefen tale om, at økonomien ikke er i fare for overophedning, og at Federal Reserve understøtter den økonomiske aktivitet,« siger Ulrik Bie.

»Bemærk, at Powell er teflon-afvisende, når der spørges til handelspolitikken. Powell forsøger gennem en positiv retorik at lukke en flanke i forhold til præsidentens kritik,« siger Ulrik Bie.

Han mener, at Trumps kritik af Fed vil påvirke på to måder.

»For det første bidrager det til at forhindre en styrkelse af dollaren, på et tidspunkt hvor vækst og renteforskelle ellers ville tilsige en stærkere valuta,« siger Ulrik Bie.

»Desuden påvirker Trump risikobilledet: selvom der skulle komme mere inflation end forventet, vil centralbanken nok holde sig fra en mere aggressiv kurs med flere renteforhøjelser eller fra at tale om risikoen for overophedning. Det er meget vigtigere for centralbanken at kunne gennemføre en rolig tilbagerulning af den meget lempelige pengepolitik end at tage et politisk opgør om centralbankuafhængighed med en præsident, der åbenlyst siger »rend mig i traditionerne«,« siger Ulrik Bie.