Den amerikanske centralbank hæver renten for tredje gang i år

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hæver den toneangivende rente med et kvart pct. point.

Den amerikanske centralbankchef Jerome Powell hæver endnu en gang renten i USA bare en anelse. Det er ottende gang siden 2015, at USA hæver renten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mary Calvert

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag helt som ventet hævet sin toneangivende rente, federal funds rate, med 25 basispoint, eller et kvart pct.point, til intervallet mellem 2,00 og 2,25 pct.

Samtidig signalerer centralbanken gennem de såkaldte dotplot-diagram, hvor bankens chefer lægger deres individuelle renteforventninger ind, at der er udsigt til yderligere en renteforhøjelse i 2018 - til december. 12 ud af 16 medlemmer af bankens ledelse er for en forhøjelse mere inden nytår.

Det fremgår af centralbankens rentemeddelelse i kølvandet af et todages rentemøde, tirsdag og onsdag.

Det er tredje gang i 2018, at Federal Reserve hæver sin rente. Senest skete det efter rentemødet den 13. juni i år, hvor man også løftede renten med 25 basispoint til intervallet mellem 1,75 og 2,00 pct.

Renteforhøjelsen onsdag kom ikke som en overraskelse. Handelen med fed funds-futuren indikerede forud for beslutningen, at markedet så en sandsynlighed på 98,7 pct. for en renteforhøjelse på 25 basispoint.

En rundspørge foretaget af Bloomberg News til 92 amerikanske økonomer pegede 89 på en renteforhøjelse på et kvart pct.point., mens blot tre havde spået en fastholdelse af renten.

Det er også tredje gang, at renten hæves med den nuværende formand for centralbanken, Jerome Powell, i spidsen. Han afløste i februar den tidligere centralbankchef Janet Yellen.

Federal Reserve har nu løftet sin rente seks gange i alt, siden USA's præsident Donald Trump, indtrådte i embedet i januar 2017.

Det er samtidig den ottende gang, at den amerikanske centralbank hæver renten, siden man startede den igangværende stramningscyklus i december 2015.