Amerikansk rentehop spreder kaos på aktiemarkederne

Onsdag var den værste dag på det amerikanske aktiemarked i otte måneder. Det fik Trump til at gå til angreb på den amerikanske forbundsbank, som præsidenten mener har hævet renten for meget.

Trump
Donald Trump mener, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, »er vanvittig«, fordi den hæver renten for meget. Her står han bag ved formanden for centralbanken, Jerome Powell, som for nylig har lagt op til fortsatte rentestigninger. Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det seneste døgn har været blodrødt på de amerikanske børser.

De amerikanske aktier faldt omkring fire pct. i løbet af onsdag. Da markederne lukkede, kunne investorerne se tilbage på den værste dag i otte måneder.

Faldet på aktiemarkederne skyldes ifølge chefstrateg i Danske Bank, Tine Choi Danielsen, udviklingen i den amerikanske obligationsrente.

»Den væsentligste årsag til faldet er stigningen i den 10-årige obligationsrente, som onsdag nåede op på knap 3,25 pct.,« siger Tine Choi Danielsen.

Obligationsrenten nåede dermed det højeste niveau i syv år. Med andre ord får investorerne et større incitament til at flytte penge fra aktier over i obligationer, end tilfældet har været i mange år.

Samme forklaring lyder fra chefstrateg i PFA Pension, Henrik Henriksen.

»Den seneste måned er den 10-årige amerikanske obligationsrente steget med 0,3 pct. Aktiemarkedet har det egentlig fint, når renterne stiger, men det er nok gået lige lidt hurtig den seneste måned, og derfor ser vi nu en reaktion. Det var samme dynamik, som udløste et stort fald på markederne for otte måneder siden,« siger chefstrategen og peger på, at den hårde retorik mellem USA og Kina også kan have bidraget negativt.

Trump til angreb på centralbank

Stigningen i obligationsrenterne kommer i kølvandet på, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), siden december 2015 gradvist har hævet styringsrenten, som er den rente, bankerne skal betale for at låne penge i forbundsbanken.

Onsdagens dyk på aktiemarkederne fik den amerikanske præsident Donald Trump til at gå hårdt til Fed.

»Jeg synes, Fed har begået en fejl. Det er alt for stramt. Jeg synes, at Fed er vanvittig,« sagde Trump til journalister, efter at aktiemarkedet lukkede onsdag.

Præsidenten tilføjede, at det var en korrektion i markedet, som længe havde været forventet, men understregede, at han var uenig i Feds linje.

Tine Choi Danielsen mener ikke, at Trumps udbrud er berettiget.

»Den amerikanske vækst har det godt, og det er væksten, der driver rentestigningerne. Og centralbanken har naturligvis et vågent øje på aktiemarkedet, når den fastsætter renten,« siger Tine Choi Danielsen og fortsætter:

»Det er ikke normalt, at en præsident kommenterer Federal Reserves beslutninger. Centralbankernes uafhængighed er vigtigt, så investorerne bryder sig heller ikke om politisk indblanding. Men Trump har lovet vælgere stærk vækst og America First, så han er nok ikke interesseret i, at centralbanken bremser udviklingen.«

Heller ikke Henrik Henriksen mener, at Trumps kritik korrekt, men tager det forbehold, at det om 12 måneder kan se anderledes ud. Ligesom Tine Choi Danielsen vurderer han, at der kan være en politisk motivation bag Trumps angreb.

»Værdien af det amerikanske aktiemarked dækker mere end halvdelen af alle verdens aktier. Derfor har aktiemarkederne også en større betydning i USA end andre steder,« siger han og peger på, at udviklingen på aktiemarkedet for Trump bliver et vigtigt parameter for hans politik.

»Jeg tror, at aktiemarkedet er vigtigt for Trump, fordi det kan blåstemple hans politik, når han ikke finder opbakning hos medierne og andre,« siger Henrik Henriksen.

Renterne vil blive ved med at stige

For en uge side sagde formanden for centralbanken, Jerome Powell, at der er stadig er langt til et neutralt niveau for renten.

Både Tine Choi Danielsen og Henrik Henriksen forventer da også, at forbundsbanken vil blive ved med at hæve renten.

»Det er svært at forestille sig andet, end at vi får rentestigninger til december og to mere i 2019. Kun hvis der virkelig kommer grus i maskineriet gennem handelskrigen med Kina, eller væksten pludselig bremser op, kan det blive forhindret,« vurderer Henrik Henriksen.

»Udviklingen på markedet tyder på, investorerne nu også har indset, at vi får højere renter fra Fed,« tilføjer Tine Choi Danielsen.