Business-overblik: Trump raser efter knaldrød dag på Wall Street - nu rasler de danske aktier også ned

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Børshandlerne på Wall Street havde onsdag en usædvanlig hård dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Velkommen til en morgen, der giver investorerne over hele kloden klamme håndflader og sved på panden.

1
Danske aktier dykker efter rød dag på Wall Street

De danske aktier fortsætter den røde linje, som blev lagt onsdag aften med massive fald på de amerikanske børser og efterfølgende på de asiatiske markeder torsdag morgen.

Det danske C25 indeks falder fra børsstart torsdag med 2,2 pct. og dermed falder det danske eliteindeks til under 1000 og lander på 996,18.

Dermed er der lagt op til den ottende danske handelsdag i træk med fald.

Samtlige aktier i C25-indekset falder torsdag morgen. Værst går det ud over Ambu, der falder med knap 6 pct. også Pandora falder markant fra morgenstunden med 4,54 pct. Uden for indekset tager Nilfisk et kæmpe dyk med et fald på 16,5 pct. efter en nedjustering.

Aktierne er ligeledes faldet markant på samtlige af de asiatiske aktiemarkeder torsdag morgen. I Tokyo styrtdykkede Nikkei-indekset med lige under 4 pct., mens det brede Topix-indeks ligger med et minus på 3,9 pct.

De store fald kommer i kølvandet på en knaldrød dag på Wall Street i USA.

Onsdag aften lukkede det amerikanske aktiemarked med store fald efter den værste dag i otte måneder. Kort efter at handelsdagen var slut, rasede USAs præsident, Donald Trump, mod den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som han mener bærer en stor del af ansvaret for onsdagens store dyk på aktiemarkedet.

»Jeg synes, at Fed (centralbanken, red.) har begået en fejl. Det er alt for stramt. Jeg synes, at Fed er vanvittig,« sagde Trump til journalister, kort efter at aktiemarkedet lukkede.

Federal Reserve har nemlig flere gange i år hævet renten i USA, og det huer ikke den amerikanske præsident. Trump har flere gange brugt succes på det amerikanske aktiemarked som et bevis for, at hans konfrontative kurs i handelskonflikten virker, skriver AFP.

Ifølge Per Hansen fra Nordnet er der flere forklaringer på uroen.

»Kombinationen af at den globale vækst kan være toppet, USA mod Kina, begyndelsen til stigende renter, en indtjeningsvækst, som går ned i gear, og frygten for en amerikansk recession i løbet af de kommende år, får investorerne til at antage, at vi har nået eller er tæt på at nå en markedskulmination, hvor alle de cylindre, der har været spillet på de seneste år, nu er i spil samtidig.«

I USA faldt det brede S&P 500-indeks 3,3 pct. ned i 2786,21, mens Dow Jones-aktierne faldt 3,1 pct. til 25.608,83 og teknologiindekset Nasdaq tabte markante 4,1 pct. til 74,22,9

2
Dansk topchef fremlægger lønpakke

Medicoselskabet Ambus topchef, Lars Marcher, er blevet træt af, at omverden har travlt med at kritisere hans bonusprogram. Som det første børsnoterede selskab i Danmark vil Ambu lægge alle detaljer frem om ledelsens aflønning.

Det skriver Finans.dk.

Bonusprogrammet står samlet til at indbringe ham 400 mio. kr. Under Marchers ledelse er Ambuskurs steget 1.100 pct. de seneste fem år.

3
Novo ruller de store skyts frem i USA

Novo er under pres på det lukrative amerikanske GLP-1-marked, hvor konkurrenten Eli Lilly er kommet fra baghjul og har indhentet en stor dansk føring. Novo svarer igen med stor salgsoffensiv og landsdækkende TV-reklamer. Det skriver Berlingske Business torsdag morgen.

For Novo er satsningen på såkaldte GLP-1-lægemidler helt afgørende for selskabets indtjening. Af Novos seneste regnskab fra august fremgår det, at GLP-1-forretningen i årets første halvår stod for hele 77 procent af selskabets vækst.

Ifølge det amerikanske branchemedie Fiercepharma spenderede Novo Nordisk alene i august næsten 100 millioner kroner på TV-reklamer, der skal øge salget af Ozempic i USA.

4
Danske Banks troværdighed er banket i bund

Sagen om hvidvask for milliarder i Estland har betydet, at Danske Banks omdømme har lidt et alvorligt knæk. Det viser en måling fra analysehuset Voxmeter, skriver Finans.

Lidt over 40 procent af danskerne finder banken troværdig, mens det tidligere i år var over 70 procent. Målingen fra Voxmeter viser desuden, at banken har mistet mellem 49.122 og 68.696 kunder i løbet af 2018.

»Det er et kundeskred, som tangerer det, vi så, da Danske Bank sidst var i stor krise for blot fem-seks år siden. Og vores målinger indikerer, at nedturen ikke har toppet endnu, «siger Christan Stjer, der er administrerende direktør for Voxmeter, til Finans.

Det bør investorerne holde øje med i dag

Andreas Østerheden, der er seniorstrateg i Nordea Wealth Management, leverer her sit bud på, hvad man bør rette blikket mod i dag som investor.

  • Investorernes fokus vil fortsat være rettet mod de seneste dages fald på de store børser, som særligt ramte de amerikanske børser i går. Faldene skyldes i vores optik en kombination af frygt for højere renter, politisk usikkerhed både i relationen mellem USA og Kina samt den italienske boksekamp med EU. Vi forventer, at det bliver værre, før det bliver bedre, men de fremadrettede udsigter til højere aktier er stadig intakt. En bomstærk amerikansk regnskabssæson, som for alvor skydes i gang i morgen, vil understøtte det solide billede, vi ser hos selskaberne og i den økonomiske udvikling.
  • Det mest interessante på nøgletalsfronten bliver forbrugerprisindekset for september I USA. Udviklingen i priserne – inflationen – er et tal, som den amerikanske centralbank, Fed, skeler kraftigt til, når de skal fastsætte renteniveauet og den fremadrettede pengepolitiske sti. Derfor bliver tallet interessant at følge, også i relation til investorernes fokus på højere renter. Sidste måned var udviklingen svagere end ventet, men vi forventer, at inflationen vil stige igen i septembers data.
  • Endelig vil investorerne også holde et vågent øje med referatet fra ECBs seneste rentemøde. Normalt er det ikke noget, der flytter markederne, men i dag kunne blive undtagelsen, hvis ECB afslører noget om sit geninvesteringsprogram næste år, når det nettoopkøbet af obligationer stopper efter årsskiftet.

Det sker i dag:

kl 7.30: Q3-regnskab fra Tryg
kl 14.30: USA: Forbrugerpriser
kl 14.30: USA: Nytilmeldte ledige
kl 14.30: USA: Fortsat ledige

Markederne torsdag morgen

De asiatiske aktiemarkeder ligger med kraftige kursfald i samtlige markeder torsdag, hvor investorerne skyr aktierne til fordel for obligationer og andre mere sikre aktiver. De asiatiske aktiefald kommer ifølge Ritzau Finans i kølvandet på en værdiforvitring onsdag på Wall Street, der var i en størrelsesorden, som truer erhvervslivets tillid og dermed investeringer over hele kloden.

Nikkei 225 - 3,9 %
Topix -3,9 %
Hongkongs Hang Seng -3,8 %
China Shanghai Composite -4,7 %
China CSI 300 -4,0 %