Derfor er det danske aktiemarked ekstra sårbart over for global uro

Der hersker uro på de store globale finansmarkeder, og det forplanter sig i den grad til de danske aktier. For ottende dag i streg er det danske eliteindeks, C25, klædt i rødt. Det hænger sammen med, at det danske marked er mere sårbart end markederne i andre lande.

ARKIVFOTO: De danske aktier har oplevet store fald den seneste måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De globale aktiemarkeder skælver. Hvad der begyndte med store fald på Wall Street onsdag, har forplantet sig til resten af verdens børser med store fald fra Tokyo over Paris til København.

Det danske C25-indeks faldt to pct. torsdag formiddag, inden det rettede sig idt ud og lukkede 0,5 pct. lavere. Dermed er det ottende dag i træk med fald.

De danske aktier har gennemgående haft et vanskeligt år, og særligt den seneste måned har de grå skyer i udlandet lagt sig tungt over det danske aktiemarked med et fald for C25-indekset på over 11 pct. siden årsskiftet

»Danske selskaber er internationalt eftertragtede på grund af det, som de kan, og det, som de har udrettet. Det giver i gode tider større optur, men giver også i perioder med kursfald flere kurssmæk,« siger investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.

Forklaringen skal ses i lyset af, at udenlandske investorer ejer 60 pct. af de danske aktier og på mange måder kan betegnes som motoren i det danske aktiemarked, da de omsætter for langt mere end de danske investorer. Samtidig er de mindre »sentimentale« – om man vil – i sammenligning med de hjemlige investorer, der typisk har en større portefølje af danske selskaber og vurderer aktierne på en anden måde end udenlandske investorer.

»De har en meget mere brutal måde at anskue en aktie på,« siger Per Hansen.

Han vurderer, at det danske marked netop er mere udsat for uro, fordi de globale investorer i høj grad svinger taktstokken herhjemme. Eksempelvis er det billede ikke lige så entydigt i Sverige, hvor de hjemlige investorer fylder langt mere.

Et andet forhold, der rammer, er, at C25-indekset er præget af stærke medicinalselskaber, der er globale ledere inden for deres felt.

»Det har tiltrukket og tiltrækker fortsat mange globale investorer og giver en høj prisfastsættelse. Når der kommer uro og nedture, er det ikke usædvanligt, at det går hårdest ud over de danske aktiekurser, på samme måde som de danske selskaber er nogle af dem, som har nydt godt af de seneste års større optur,« siger Per Hansen.

Seniorstrateg i Nordea Wealth Management Andreas Østerheden er enig med Per Hansen i, at de danske aktiers succes gennem en kortere årrække bærer en del af skylden for de store fald.

»Vi ser et dyrt prissat marked. Det er et marked, investorerne gerne vil betale lidt mere for, og så har C25-indekset en langt højere eksponering i forhold til medicinal-sektoren, som globalt set er meget højt prissat,« siger han.

Samtidig mener han også, at der i høj grad er tale om en giftig cocktail af rentestigninger på baggrund af stærke nøgletal fra USA.

Andreas Østerheden forventer, at det bliver værre, før det bliver bedre. Men peger samtidig på, at de fremadrettede udsigter til højere aktiekurser stadig er intakte. En stærk amerikansk regnskabssæson, som for alvor skydes i gang i morgen, vil understøtte det solide billede hos selskaberne og i den økonomiske udvikling, vurderer han.