Aktie-optioner gav motiv til kursfursk

De gunstige aktieoptioner spiller en rolle i sagen mod Østergaard, fordi de ifølge Bagmandspolitiet gav ham et motiv til at arbejde for et kortsigtet kurshop.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig.
Læs mere
Fold sammen

Når strafferetssagen mod Flemming Østergaard ruller, vil hans aktieoptioner blive fremhævet i retssalen. For det var en ganske stor pose aktieoptioner, som Parkens bagmænd gav ham i 2006. Optionerne kunne gøre Flemming Østergaard til mangemillionær, hvis kursen på Parken-aktien steg voldsomt de følgende to år. Og det var præcis, hvad der skete.

Parken-aktien tog på himmelflugt i takt med, at Parken købte op af egne aktier i 2007 og 2008. Kursstigningen valgte Østergaard at udnytte en forårsdag i april 2008. På denne dag indløste han optionerne ved at købe 45.000 Parken-aktier. Senere på dagen solgte han de samme aktier til en noget højere pris. Købsprisen for Østergaards Parken-aktier er beregnet til 42,7 mio. kroner, og salgsprisen var 58,2 mio. kroner. Dermed gik han den dag hjem fra kontoret på Østerbro med en fortjeneste på 15,5 mio. kroner.

Østergaards fortjeneste kræver Bagmandspolitiet nu konfiskeret, og samtidig vurderer anklagemyndigheden, at aktieoptionerne kan have været et væsentligt motiv til, at Østergaard medvirkede til den påståede kursmanipulation.

»Det er Østergaards adfærd, der er afgørende. Er den ulovlig, kan det give ham en fængselsdom. Men motivet er også interessant. Kan man belyse og sandsynliggøre et motiv, kan det blive nemmere at forklare over for retten, hvorfor den ulovlige adfærd har fundet sted,« siger vicestatsadvokat Henrik Helmer Steen fra Bagmandspolitiet.

At aktieoptionerne skal være årsag til, at Flemming Østergaard medvirkede til den påståede kursmanipulation er Østergaards advokat Sysette Vinding Kruse uenig i.

»Jeg kan kun sige, at Flemming Østergaard påstår frifindelse, og han har derfor ikke noget motiv. Man kan ikke have et motiv, når man ikke har begået noget ulovligt,« siger advokaten for Flemming Østergaard.