Stor stigning i sigtelser af blufærdighedskrænkelser i København

I København er antallet af sigtelser i sager om seksualforbrydelser næsten fordoblet på et år. Det skyldes især en syvdobling i antallet af blufærdighedskrænkelser, der har at gøre med beluring og anden uanstændighed. Stigningen hænger ifølge Københavns Politi sammen med Umbrella-sagen om deling af en krænkende video.

Københavns Politi har stor fokus på digitale krænkelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

På et år er der næsten sket en fordobling i antallet af sigtelser i sager om seksualforbrydelser i København. Det viser Danmarks Statistiks årlige opgørelse af kriminalitet i Danmark.

I 2017 var der i København 372 sigtelser, mens der i 2018 var 704.

Det skyldes især en syvdobling i antallet af blufærdighedskrænkelser, der drejer sig om beluring, verbal uanstændighed og anden uanstændighed. Her var der i 2017 35 sigtelser, mens der i 2018 var 263.

Stigningen hænger ifølge Københavns Politi sammen med Umbrella-sagen, hvor mere end 1.000 unge på landsplan blev sigtet for at dele en børnepornografisk video via Facebook.

»Når vi kigger på den markante stigning, der har været i blufærdighedskrænkelser i København fra 2017 til 2018, så er der ingen tvivl om, at det hænger sammen med Umbrella-sagen. Det er min klare overbevisning, at størstedelen af stigningen skyldes sigtelserne i Umbrella-sagen,« siger Jesper Beuschel, vicepolitiinspektør for efterforskningsenheden i Københavns Politi.

En 20-årig mand, der var sigtet i Umbrella-sagen, blev den 11. januar fundet skyldig i Højesteret. Dommen lød på 40 dages betinget fængsel og bøder til ofrene.

Ifølge vicepolitiinspektøren har Københavns Politi stor fokus på digitale sexkrænkelser, som digitaliseringen har skabt mulighed for.

»Vi overvåger det kriminalitetsbillede, vi ser, og har vi nogle tegn på, at der er tale om en tendens, som ikke er sagsrelateret, så er det klart, at så har vi en interesse i at sætte ind med et skærpet fokus. Blufærdighedskrænkelser – og herunder digitale sexkrænkelser - er noget, vi i den grad har fokus på,« siger Jesper Beuschel.

Både antallet af sigtelser i sager om seksualforbrydelser i København og herunder blufærdighedskrænkelser er det højeste de seneste 11 år.

Tallene fra Danmarks Statistik viser også, at der fra 2017 til 2018 er sket en stigning fra 3.930 til 5.061 i antallet af sigtelser i sager om seksualforbrydelser i hele landet.

Flere sigtelser i sager om vold på landsplan

Danmarks Statistik udgav på samme tid tal over andre former for kriminalitet. Her viser tallene, at der er sket en svag stigning i antallet af sigtelser i sager om voldsforbrydelser.

I 2017 var der på landsplan 15.737 sigtelser for voldsforbrydelser, mens der i 2018 var 16.874.

Der er blandt andet sket en stigning i vold mod offentlige myndigheder, simpel vold og trusler.