Lægevagt kan lære af udlandet

Den danske lægevagt er uprofessionel og bør forbedres med en række nye redskaber, viser ny rapport.

Foto: ERIK JEPSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske lægevagt er uprofessionel og bør forbedres med en række nye redskaber, bl.a. elektroniske tjeklister og dokumentationskrav. Som det foregår i dag, er telefonvisitationen for uprofessionelt håndteret, lyder det i en rapport fra Dansk Sundhedsinstitut (DSI).

Rapporten ser på brugen af sygeplejersker som telefonvisitatorer i Sverige, Holland og England, hvor det ikke er læger, der svarer, når akut syge ringer. Til gengæld anvender man en række moderne redskaber, bl.a. faste retningslinjer for kontrolspørgsmål ved konkrete symptomer. I alle tre lande er patienterne tilfredse med at måtte »nøjes«, og i Sverige har det ført til besparelser på en halv mia. kr. alene i Stockholm.

»Telefonvisitationen anses i de tre lande som lægevagtens mest risikobetonede funktion, der kræver en særlig træning og løbende overvågning af kvaliteten. Den professionelle tilgang bør man lære af herhjemme,« siger sociolog Marlene Willemann Würgler, projektleder på rapporten. Hun peger bl.a. på elektroniske »tjeklister«, test og evaluering af opkald som ting, lægevagten herhjemme kan lære af.

Danske Regioner, der har bestilt rapporten, efter at Berlingske Tidende det seneste halve år har afsløret en række svigt i akutsystemet, har varslet en revolution af systemet over de næste tre år. Og rapportens konklusioner tages med, når såvel regionerne som regeringens akutudvalg i foråret skal diskutere fremtidens akutsystem:

»Hvis man har de rette støttesystemer og træning, behøver man ikke at være læge for at visitere. Og der er ting, vi nemt kan indføre i Danmark for at kvalitetssikre,« siger Ulla Astman, Danske Regioners sundhedsudvalg.

Seniorforsker Peter Vedsted, Forskningsenheden for Almen Medicin i Århus, er enig i dele af kritikken: »Jeg vil advare imod at lave revolutioner. Det handler også om effektivitet. Men lægevagten kunne tilrettelægges mere professionelt, når det handler om dokumentation og om at lære af fejl.«

De praktiserende lægers formand, Henrik Dibbern, afviser at kommentere.