Først en tur i spa, så videre i programmet

Flere end 1.000 heste og 800 ryttere fra 70 lande har i denne uge været samlet i Herning til det største ridesport-event på dansk jord nogensinde. Berlingske har været bag manegen for at opleve ridning i verdensklasse, forløsningen på diskoteket og de store følelser på sidelinjen.

Springhesten Chalisco, som rides af danske Emil Hallundbæk – som er på det danske landshold – er en tur i spabad efter dagens træning. Vandet, hesten står i, er kun to grader varmt, er sundt for hestens led og øger blodcirkulationen. Det er vigtigt under et VM, hvor hestens fysik bliver presset til det yderste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foto: Emilie Lærke.

Cathrine Laudrup-Dufours venner og familie bryder ud i gråd, da den danske rytter rider sig til en sølvmedalje i individuel dressur kun slået af englænderen Charlotte Fry. Den danske rytter høstede tre medaljer ved VM i Herning, da hun udover sølvmedalje i individuel dressur vandt en guldmedalje i holdkonkurrencen i dressur og en sølvmedalje i disciplinen Grand Prix Speciale.

Foto: Emilie Lærke.

Banedesignerne gør klar til morgendagens springkonkurrencer, hvor blandt andet en model af Nyboder i København skal sættes op. Deres job er at designe forhindringernes placering og linjeføring på springbaner, og det kræver kendskab til springning samt mange års kursus og erfaring at kunne afvikle et VM.

»Man kender hinandens svagheder og styrker. Og så er det bare fedt at lære af nogle af verdens bedste banedesignere,« fortæller Anne Egeskov Christensen (th.), der er ny i branchen.

Foto: Emilie Lærke.

En af de hollandske ryttere i voltigering (akrobatik på ryggen af en ridende hest, red.) gør klar til opvarmning inden dagens konkurrence. Med sig har hun et tøjdyr formet som en hest, som mellem opvarmningsøvelserne står ved hendes side.

Øvelserne bliver afbrudt af pauser, hvor den unge rytter krammer bamsen og kigger nervøst på de andre voltigeringshold, som også skal i manegen.

Foto: Emilie Lærke.

Arrangørerne forventer, at 200.000 tilskuere vil have været forbi hallerne i de to uger, konkurrencerne har varet. Konkurrencerne slutter i dag. 1.100 pressefolk og 1.100 frivillige har også været i Herning. Konkurrencerne formodes at være set af 200 millioner tv-seere.

Udover konkurrencerne er der 2.500 stande, som sælger alt fra dyreforsikringer, sadler, spabade til heste og sæd fra nogle af de bedste tyske springheste.

Foto: Emilie Lærke.

VM i ridesport afvikles hvert fjerde år. I år slog Herning konkurrenterne Riyadh i Saudi-Arabien og Rom i Italien. Hvis Rom var blevet værtsby, skulle der have været åbningsceremoni i Colosseum. Atleterne dyster i disciplinerne spring, dressur, paradressur og voltigering, der er akrobatik på en hesteryg.

Foto: Emilie Lærke.

Voltigering er akrobatik på hesteryg, mens hesten er i galop. Konkurrencerne er både for enkeltpersoner, for to og for hold og består af både en række obligatoriske øvelser og et selvvalgt program. Atleterne bestemmer selv musik og dragter.

Disciplinen går tilbage til oldtiden og blev udkæmpet ved De Olympiske Lege 496 år før Kristi fødsel.

Foto: Emilie Lærke.

Både rytter og hest skal fotograferes, inden de skal i aktion. For at få hesten til at kigge det rigtige sted hen bliver der viftet med et stykke mad foran dens ansigt.

At pleje hesten er vigtigt. I boderne udenfor Jyske Bank Boxen kan man blandt andet købe en speciallavet shampoo, der blandes af balsam, olie, parfume og farve. Hvis hesten har fået meget sol, kan der bruges en farve, der får hestens oprindelige farve tilbage.

Foto: Emilie Lærke.

I løbet af de seneste 30 år er der sket internationale fremskridt indenfor dansk avl af rideheste. Karakteristika for Dansk Varmblod (en hesterace, der stammer fra omkring midten af det 20. århundrede) er et udtryksfuldt hoved med store øjne.

Hesten skal være stærk og sund og halsen lang, så sadlen ligger godt. Den skal være modig, energisk og samarbejdsvillig med en god indlæringsevne.

Foto: Emilie Lærke.

Klokken er 22, og de første gæster er begyndt at dukke op til VMs egen natklub i en af Jyske Bank Boxens messehaller. En gruppe spanske ryttere iført hvide ens cowboybukser og trøjer indtager dansegulvet og kaster folk på dansegulvet op i luften.

Nogle af rytterne har stadig deres sportstøj på og medaljer om halsen, og mange drikker et par shots, før de lidt nervøst indtager dansegulvet.