Fem gange så mange unge fra fattige familier ryger

Beregninger viser, at op mod fem gange så mange 15-årige fra de laveste socialgrupper ryger dagligt sammenlignet med jævnaldrende i højere socialgrupper. Det er ifølge Kræftens Bekæmpelse vigtigt at hæve cigaretpriserne – gerne til 90 kroner – for at mindske denne ulighed.

Priser på cigaretter er et populært emne i valgkampen. Flere partier går ind for at hæve cigaretpriserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zdenek Fiamoli

Der er op mod fem gange så mange 15-årige fra de laveste socialgrupper, der ryger på daglig basis, som der er 15-årige med baggrund i de højere socialgrupper, der ryger.

Det viser beregninger, der er foretaget af forskergruppen bag Skolebørnsundersøgelsen fra 2018 ved Statens Institut for Folkesundhed.

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, mener ikke, at vi som samfund kan være dette bekendt.

»Det viser, at den sociale ulighed, som vi i Danmark har på sundhedsområdet, i ekstrem grad bliver forstærket af rygningen. Skal man gøre noget mod social ulighed, skal man netop satse på, at børn fra fattige familier ikke begynder at ryge,« siger Jesper Fisker og oplyser, at han er overrasket over, at forskellen er så stor.

Prisen på cigaretter og danskernes sundhed har været et populært emne i valgkampen. Flere partiledere er således enige om at ville hæve prisen på en pakke cigaretter, men uenige om hvor meget.

Blandt andet mener Venstre og de Konservative, at 20 cigaretter fremover skal koste 60 kroner, mens Dansk Folkeparti vil hæve prisen med otte kroner. Socialdemokratiet vil ikke sætte tal på stigningen.

Kræftens Bekæmpelse mener, at der bør udarbejdes en national plan mod rygning, hvor et af planens mål er, at en pakke cigaretter på sigt skal koste 90 kroner. I første omgang er Jesper Fisker dog glad, såfremt en pakke cigaretter kommer til at koste 60 til 65 kroner.

»Vi ved fra udenlandske undersøgelser og udenlandske erfaringer, at såfremt en pakke cigaretter koster cirka 65 kroner, så vil det – især i forhold til børn og unge – have den effekt, at færre begynder at ryge, fordi unge er mere prisfølsomme end ældre. Skatteministeriet har foretaget beregninger, som siger, at såfremt prisen ikke kommer højere op end cirka 65 kroner, er der nogenlunde balance i i forhold til grænsehandel,« siger direktøren.

Vi skal gøre som Norge

Ud over at cigaretpriserne skal i vejret, mener Kræftens Bekæmpelse, at tobakken skal gemmes væk under disken, at pakkerne skal være grå og kedelige, og at der skal være røgfri uddannelsesmiljøer for alle børn og unge.

Netop disse initiativer har fået færre unge til at ryge i Norge, som vi ofte sammenligner os med.

»For omkring ti år siden var andelen af unge, der røg, nogenlunde den samme i Norge og Danmark. Men så vedtog Norge alle de tiltag, vi foreslår, der skal indføres herhjemme, og i dag er der markant forskel på de to lande,« siger Jesper Fisker.

I Norge giver borgerne 89 kroner for 20 Marlboro-cigaretter.