1,5 millioner danskere investerer deres pension i Qatar: Er din pensionskasse på listen?

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Hundredvis af millioner danske pensionskroner er investeret i Qatar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I dag skal vi først en tur til de danske pensionskasser, der sender næsten en milliard danske pensionskroner til ørkenstaten Qatar. Derudover har Berlingske kortlagt, præcis hvor meget dit flekslåns rente stiger i det nye år, og det er skrap læsning for de fleste.

Endnu et drab blotlægger, at der er dybe problemer på Christianias Pusher Street, der bliver hårdere og hårdere.

Det vender vi tilbage til.

1,5 millioner danskere investerer deres pension i Qatar

Fem af landets store pensionsselskaber har investeret deres kunders pensionsopsparing i Qatar.

Der er tale om i alt 878 millioner kroner for 1,5 millioner danske pensionskunder, viser en opgørelse fra Danwatch.

Det er de fem pensionsselskaber Danica Pension, Akademiker Pension, PKA, Lærernes Pension og Lægernes Pension, der har investeret i oliestaten.

I Danica Pension anerkender chef for ansvarlige investeringer, Mads Steinmüller, at det kan være problematisk at investere i Qatar.

»Vi har naturligvis fulgt med i debatten om Qatar, der er opstået før og under VM i fodbold, og det er dilemmafyldt at investere i statsobligationer fra særligt udviklingslande, som kan have udfordringer med menneskerettigheder og andre forhold«, siger Mads Steinmüller til FinansWatch.

Qatar er blandt andet kritiseret for ikke at overholde menneskerettigheder i forhold til lgbt+-rettigheder og migrantarbejdere.

Du kan læse hele artiklen hos Finanswatch her.

Det nyvalgte folketing er det mest uerfarne siden jordskredsvalget

De 179 nyvalgte medlemmer af Folketinget er de mindst erfarne politikere siden 1973.

I snit kommer de nye medlemmer med 7,1 års parlamentarisk erfaring i bagagen.

Det viser en gennemgang, som Jyllands-Posten har foretaget af de valgte politikeres erfaring fra Folketinget.

Det er især en konsekvens af, at der de seneste 15 år er opstået adskillige nye partier, og at der er 52 spritnye politikere, der aldrig før har siddet i Folketinget.

Derudover er flere meget erfarne politikere stoppet i forbindelse med folketingsvalget.

Det gælder blandt andre Bertel Haarder (V), der sad i Folketinget i 42 år, samt Marianne Jelved (R) og Henrik Dam Kristensen (S), der begge har siddet i Folketinget i mere end 28 år.

Ifølge Peter Bjerre Mortensen, professor i statskundskab, er det positivt at få udskiftning i organisationen, men han mener også, at det kræver tid at sætte sig ind i komplekse emner.

»Det tager lang tid at sætte sig ind i problemstillingerne på et givent politikområde, og hvis man har en stor udskiftning i Folketinget, kan en af konsekvenserne blive, at der går lang tid, førend politikerne kommer ned i sagerne og kan give et tilstrækkeligt kritisk modspil til regeringen,« siger Peter Bjerre Mortensen til Jyllands-Posten.

Du kan læse hele artiklen i Jyllands-Posten.

Her er de nye renter på flekslån: Det skal du betale fra nytår

Tusindvis af flekslån er blevet rentetilpasset de seneste uger, og nu står det klart, hvor stor en ekstraregning der venter boligejerne.

Uanset længden på dit flekslån er der udsigt til et voldsomt rentesmæk, der i de fleste tilfælde ender på over 3,0 procentpoint.

Det er den største rentestigning nogensinde for flekslånerne i forhold til den rente, de har været vant til.

Det er også noget, der kan mærkes på pengepungen. Har man et F3-lån med ti års afdragsfrihed hos Realkredit Danmark, løber det op i en årlig ekstraregning på 114.300 kroner.

Du kan selv tjekke din nye flekslånsrente hos Berlingske her.

Her er stridspunkterne, som en SV-regering skal blive enige om

Forhandlingerne om en ny regering er gået ind i en ny fase, og vi er kommet tættere på det mest realistiske bud for en regering – nemlig en SV-regering.

Derfor har Berlingskes politiske kommentator Bent Winther analyseret sig frem til de afgørende otte punkter, en SV-regering skal blive enige om.

Et af de afgørende punkter er spørgsmålet om lavere skat.

»Her kommer et stort slagsmål formentlig til at stå. Valgkampen viste en bred enighed om at gennemføre en skattereform, der sænker skatten. Det koster penge, men udvider også arbejdsudbuddet,« skriver Bent Winther.

Du kan læse de syv andre punkter i artiklen her.

Endnu et drab ramte et Christiania, der er hårdere end nogensinde

Rockerklubberne og banderne har delt Pusher Street mellem sig, mens christianitterne holder sig væk.

Miljøet på Christiania er kun blevet hårdere det seneste år, viser en kortlægning af Pusher Street.

På samme tid har likvideringer af to unge mænd i begyndelsen af 20erne vist, hvor blodigt et miljø der er opstået i den såkaldte fristad.

»Nogen har sluppet håndbremsen,« lyder det fra Københavns Politi, mens christianitterne har givet op på at standse volden.

Du kan læse fortællingen om Pusher Street her.

Det sker i dag:

VM i fodbold: Selvom Danmark først spiller sin næste VM-kamp på onsdag, er der rig mulighed for at se fodbold fra Qatar. Klokken 20 kæmper Spanien mod Tyskland om førstepladsen i Gruppe E efter en sejr på 7-0 over Costa Rica.

Juletræet tændes på Rådhuspladsen i København: Traditionen tro tændes juletræet på Københavns Rådhusplads første søndag i advent klokken 16. Når juletræet er tændt, holder overborgmesteren tale for de fremmødte.