Hjernen bag den intelligente pumpe

Niels Due Jensen står bag mange af de initiativer, som har gjort Grundfos til verdens førende pumpekoncern med en omsætning på over 20 milliarder kroner.

Foto: Lars Holm / Grundfos Fold sammen
Læs mere

I Bjerringbro står der et næsten royalt skær om bysbarnet Niels Due Jensen. Men hans stjerne lyser også langt ud over by- og landegrænser. For uanset om man befinder sig i Bjerringbro eller Buenos Aires, står der respekt om den danske pumpekoncern Grundfos.

Niels Due Jensen, der 8. marts fylder 70 år, har allerede fået en fødselsdagsgave. Tidligere på ugen blev han udnævnt til Viborg Kommunes første æresborger. »For ikke alene har Grundfos skaffet tusindvis af familier brød på bordet. Med sit fokus på klima og bæredygtighed har virksomheden også været med til, at vi efterlader en bedre verden til vore efterkommere,« sagde borgmester Søren Pape Poulsen (K) blandt andet ved udnævnelsen.

Niels Due Jensen er da også uomtvisteligt en af dansk erhvervslivs mest markante skikkelser. Om nogen har han været den drivende kraft, som har gjort Bjerringbro-virksomheden til verdens største pumpeproducent. Med en omsætning på 21,2 mia. kr. (2011-tal), 18.000 medarbejdere og 80 selskaber i 55 lande.

Grundfos har fyldt hele Niels Due Jensens liv. Han var kun to år gammel, da faderen, Poul Due Jensen, startede virksomheden i hjemmets kælder i Østergade i Bjerringbro. Her kom han i lære som maskinarbejder i 1960, og siden uddannede han sig til maskiningeniør på Aarhus Teknikum. I 1974 fik han sin første direktørtitel i Grundfos-regi.

I 1977 overtog han stafetten efter sin far, der døde blot 65 år gammel. Helt frem til 2003 var han koncernens øverste, daglige leder, og han stod bag en række initiativer med stor betydning for Grundfos’ nuværende position. Det er således Niels Due Jensens fortjeneste, at der blev sat skub i teknologiudviklingen (pumpen blev gjort intelligent) og globaliseringen af Grundfos.

Han har desuden stædigt fastholdt, at virksomheden også påtager sig et samfundsansvar. I Grundfos er det således en naturlig ting, at man også beskæftiger mennesker med eksempelvis fysiske og psykiske handicaps eller andre, som af den ene eller anden grund er afskåret fra de gængse muligheder i samfundet.

Mr. Grundfos, som han også kaldes, er kendt for at gå sine egne veje, og han lufter gerne sine synspunkter i det offentlige rum, som han eksempelvis gjorde det under muhammed-krisen. Det forlyder også, at han godt kan lide at få modstand. Dog faldt det ham voldsomt for brystet, da Berlingske-journalisten Birgitte Erhardtsen i portrætbogen Arvtageren afslørede det dramatiske familieopgør, som førte til, at Niels Due Jensen blev tvunget til at opgive posten som koncernbestyrelsesformand i 2011 for i stedet at blive formand for fonden.

Dét tirrede tydeligvis Niels Due Jensen. Til gengæld kan Grundfos’ frontfigur gennem flere årtier glæde sig over, at fødselsdagen ikke kommer til at gå stille af. Da slet ikke på hjemegnen, hvor den lokale avis udkommer med en særavis om ham, ligesom der dagen før dagen var arrangeret fakkeloptog til Niels Due Jensens private bopæl – Ormstrup Gods.