For Gud, konge og fædreland

Nekrolog. Præst og tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Jesper Langballe blev lørdag morgen fundet død af sin nærmeste familie. Han blev 74 år.

Jesper Langballe er død, 74 år.  Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var meningen at præst og tidligere folketingspolitiker Jesper Langballe skulle holde weekend hos sin søn i Hou i Nordjylland. Fredag spiste familien en god middag, hyggede sig og klokken havde passeret midnat, da Jesper Langballe gik i seng. Lørdag morgen blev han fundet død af sit barnebarn, og alt tyder på, at han har haft en udramatisk og smertefri afgang fra dette liv.

Sådan fortæller Søren Espersen, Dansk Folkepartis næstformand og udenrigsordfører om Jesper Langballes død.

Jesper Langballe blev valgt ind i Folketinget for Dansk Folkeparti i 2001, og det var netop Søren Espersen, der var med til at overtale den markante præst til at stille op. Han var lige præcis, hvad partiet manglede. En mand der kunne italesætte behovet for Gud, konge og fædreland, og sammen med sin fætter Søren Krarup, var han partiets nationalkonservative stemme i næsten ti år frem til 15. september 2011.

Jesper Langballe prøvede lidt af hvert i sin karriere. I 1961 afsluttede han sin uddannelse som journalist, og i 1975 skiftede han skrivemaskine og trykpresse ud med præstekraven. Han var født i København, men opvoksede i Randers. Og i et portræt i anledning af sin 70 års fødselsdag fortalte Langballe til Berlingske, at hans forældres deltagelse i modstandskampen under 2. verdenskrig har været en stor inspiration for hans eget virke.

»Omdrejningspunktet for mig har været mine forældres deltagelse i modstandskampen. Dens forudsætning var, at der var fremmede mennesker i vores land. En slags ledetråd for min aktivitet er, hvad min far engang sagde, nemlig at man skal overlade et frit land til sine børn«, fortalte Langballe dengang.

Politisk var Langballe berømt og berygtet for sine kritiske udtalelser om islam. Mest kendt er nok hans forsvar for Lars Hedegaards kritiske udtalelser om muslimske fædres overgreb på døtre. Forsvaret blev bragt i Berlingske og efterfølgende ophævede Folketinget, efter anmodning fra rigsadvokaten, hans parlamentariske immunitet for at kunne sigte ham for overtrædelse af Straffelovens paragraf 266 b, den såkaldte racismeparagraf.

Jesper Langballe blev efterfølgende idømt ti dagbøder à 500 kroner.

Da Jesper Langballe sagde farvel til Folketinget i 2011 var det med ønsket om at bruge mere tid på foredrag og tidsskriftet »Tidehverv«, hvis medudgiver Langballe har været siden 1982. Helt til det sidste var Langballe aktiv som skribent for Tidehverv.

Langballe var en livsnyder. Han røg, elskede god mad og drikke. Han lod sig opsluge af sit arbejde i en sådan grad, at han fra tid til anden glemte at tage vare på sit helbred. Sådan fortæller Dansk Folkepartis Søren Espersen.

I partiet vil man savne den nationalkonservative røst og hans retoriske evner.

»Det var aldrig kedeligt, når Jesper Langballe gik på talerstolen i Folketinget. Uanset om man var enig eller uenig, blev man nødt til at stoppe op og lytte. Han talte af karsken bælg, og man var aldrig i tvivl om, hvad han mente,« siger Søren Espersen.

Langballe blev enkemand for otte år siden og efterlader sig fire børn.