Den skrivende løve

Forfatteren Wilbur Smith har skrevet 40 stærkt underholdende romaner fra det afrikanske kontinent. Den seneste udkommer til maj. 9. januar bliver han 85 år.

Forfatteren Wilbur Smith. Hans speciale er kulørte romaner af historisk tilsnit som er effektive og godt fortalt. Foto: Peter Elmholt/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Wilbur Smith er en af verdens bedst sælgende - og mest produktive - forfattere. Han speciale er kulørte romaner af historisk tilsnit, men effektive og godt fortalt. Da han er født i Afrika tager hans romaner udgangspunkt i både sorte og hvide afrikaneres skæbne i lyset af forskellige historiske begivenheder.

Wilbur Smith blev født i Broken Hill i Nordrhodesia, der nu hedder hhv. Kabwe og Zambia. Hans far var pladesmed og kvægfarmer.

»Min far var en hård negl,« har Smith fortalt, »han var vant til at bruge sine hænder og hans overarme svulmede af muskler. Desuden var han bokser og jæger. Og det hørte med til billedet, at han aldrig læste en bog. Heller ikke nogen af mine.«

Selv om Wilburs far på ingen måde tilskyndede ham til at skrive, så læste hans mor højt for ham og købte bøger til ham, hvilket vakte hans interesse for litteratur - også for selv at skrive. Han blev uddannet som bogholder og i 1965 udkom hans første roman »Når løven jager«, der udspiller sig under zulu-krigene. Bogen solgte fint og ydermere kunne han også sælge filmrettighederne, hvorefter han sagde sit job op. Han havde beregnet, at han for sine indtægter ikke behøvede lønarbejde de følgende to år.

»Du skal skrive om noget, som du ved noget om,« havde hans forlægger rådet ham, så det gjorde Wilbur Smith.

Omkring 40 romaner er det blevet til, trykt i mere end 125 millioner eksemplarer, heraf 25 millioner eksemplarer alene i Italien.

Efter »Når løven jager« skrev han »Torden over landet«, også med Courtney-familien som hovedpersoner, men nu henlagt til tiden efter Den Anden Boerkrig. Også den blev en succes og udgivet i flere lande, også Danmark, men ikke Sydafrika, hvor den var forbudt. Krøniken om Courtney-familien fortsatte i bøgerne »I løvens spor«, »Den brændende kyst«, »Magtens sværd«, »Vredens land«, »Ingen kender dagen«, »Ræves bytte«, »Rovfuglene«, »Monsun«, »Blå horisont«, »Assagai«, »Den gyldne løve« og 4. maj udkommer »Krigsråb« på dansk.

Wilbur Smiths første ægteskab var ingen succes. Han var som begyndende forfatter sårbar, og hun direkte hånede ham for hans ambitioner om at skrive. De fik to børn, men før han var fyldt 24 år, var han skilt - og pengeløs. Efter succesen med »Når løven jager« giftede han sig igen. Parret fik en søn - og blev kort efter skilt. Derefter mødte han en ung, fraskilt kvinde, Danielle Thomas, der var født i samme by som han selv og som tilmed havde læst alle de bøger, han indtil da havde skrevet. De blev gift i 1971 og samtlige hans bøger skrevet mellem 1971 og 1999 er tilegnet hende. I begyndelsen af 1990erne blev Danielle syg og hun blev siden diagnosticeret med kræft i hjernen.

»De sidste år var et rent helvede. De fjernede halvdelen af hendes hjerne og hun ændrede personlighed. Pludselig levede jeg med et helt andet menneske og jeg måtte bruge al min tid på hende. ’Hvorfor skal jeg dø, mens du bare er rask,’ spurgte hun. ’Det er ikke fair!’ Jeg svarede: ’Jamen, livet er ikke fair.’« Men han sad troligt ved hendes side og holdt hendes hånd, da hun døde.

Hans fjerde kone, Mokhiniso Rakhimova, er fra Tadjikistan. Hun er 39 år yngre og de mødte hinanden i en boghandel i London, hvor han forsøgte at overtale hende til at købe en af sine bøger. De blev gift i 2000. »Det var kærlighed ved første blik. Mange spørger til aldersforskellen, men hvad er 39 år?« siger han.

Wilbur Smith har huse i London, Cape Town, Schweiz og på Malta. I en årrække havde han også et på Seychellerne.

I 2012 oplyste Wilbur Smith, at han efter sine mange bestsellers stadig anså »Når løven jager« som sin personlige favorit.