Den kongelige frisørmester

Frisør Poul Nejlund har i 36 år sat dronning Margrethes hår og er hendes følgesvend på rejser rundt i verden. Indimellem er han også »udlånt« til at frisere andre kongelige og statsoverhoveders hår.

Arne Hother Pedersen. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For tiden er det ikke hårlokker og saks, dronning Margrethes frisørmester holder i hænderne. Snarere en god roman, idet Poul Nejlund – med prædikat af »Frisør for Hendes Majestæt Dronningen« – har forladt lejligheden i Charlottenlund og holder ferie i sommerhuset i Vejby i det nordsjællandske. Her holder han meget af at læse, men begræder, at han i år ikke har fundet en bog at forelske sig i. Som det var tilfældet sidste sommer, hvor læsehesten nød at dykke ned i Elena Ferrantes fire-binds værk, »Napoli-kvartetten«. Dog har Jan-Philipp Sendkers »At høre hjertet slå« for nylig gjort stort indtryk på fødselaren. En stilfærdig og smuk (kærligheds)historie om to usædvanlige personligheder.

Og netop dét er Poul Nejlund – og hans kompagnon samt tidligere kæreste, Ole Jepsen. Usædvanlige personligheder, tolerante, kunstneriske, kreative. Gennem 56 år har de to drevet Salon Jean-Léonard, siden 1978 beliggende i Købmagergade, hvor de har været med til at forny tidsbilledet samt flytte (hår)grænser. Salonens historie er en fortælling om fest og farver. Og rent fagligt, siger kollegerne, har Ole og Poul altid været i en klasse for sig.

Nejlund og kompagnon har formået at bevare en ydmyghed over for faget og samtidig være i stand til at omgås alle slags mennesker. Derfor lever salonen i bedste velgående, og i disse rammer opfattes en frisure som et kunstværk, ja, en slags skulptur!

Som ung havde Poul Nejlund ikke noget udtalt ønske om at sætte damers hår. Han voksede op på Østerbro, hvor moderen var alene med tre børn. Den unge mand uddannede sig som balletdanser fra Birger Bartholins Balletskole, blandt andet med timer hos Toni Lander og Erik Bruhn. Som 18-årig var han på nippet til at underskrive kontrakt med Folies-Bergère Balletten i Paris, da Ole Jepsen fik ham fra det med ordene, »Når man som 18-årig ikke er stjerne i balletverdenen, bliver man det aldrig«. Resten er historie.

Nejlund blev i stedet stjernefrisør med opsætning af langt hår og brudefrisurer som speciale. Siden 1981 som Dronningens faste frisør og følgesvend på rejser rundt i verden. Og hvad taler de så om, Dronningen og frisøren, mens håret sættes? Ifølge Poul Nejlund primært om musiske emner. I Dronningen finder han en inspirerende samtalepartner, for i kraft af sin veludviklede humoristiske sans har regenten en ganske særlig evne til at trylle med sætningerne.

Privat deler Nejlund tilværelsen med Arne Hother, fhv. designchef hos IC Companys, og denne nyder godt af frisørmesterens evner udi kogekunsten. Til gengæld klarer Hother alt i haven – mens de har musikinteressen, ikke mindst opera, til fælles.

Poul Nejlunds livsfilosofi? Vær positiv og gør mindst én god gerning om dagen. Pensionering er der ingen planer om. Og skulle man have fået lyst til en Nejlund-behandling i den ikoniske salon i Købmagergade, ja, så ringer man og bestiller tid. Ikke noget halløj med internet eller insisterende påmindelser per sms. Thi her trives den menneskelige faktor.

Frisørens fødselsdag fejres i sommerlandet under private former.