Asger Jorns vagtmester

Jacob Thage har haft en afvekslende karriere i dansk kunst – som foreløbig har ført ham til direktørposten for Jorn-museet i Silkeborg.

Museumsdirektør Jacob Thage. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På sin vis har Jacob Thage – 60 år i morgen – gennem hele sit voksne liv været en ihærdig forvalter af kulturarven.

De seneste ti år har det været som direktør for et af landets mest fremtrædende enmandsmuseer: Museet for Asger Jorn i Silkeborg.

Det er virkelig en betroet opgave, for Jorn er blevet et af national-ikonerne – og opgaven i Silkeborg er blandt andet at gøre det smukt beliggende museum i udkanten af byen til en endnu større turistattraktion – og på sigt flytte samlingerne ind i midten af den jyske kunstby i en ny bygning, der kan blive et kulturelt omdrejningspunkt i Silkeborg. Det kan synes trist, at samlingerne af Jorn, hans samtidige og nogle af Jorns forudsætninger skal forlade den nuværende museumsbygning, men som Jorn selv påpegede:

Hvis man ikke går til yderligheder, er der ingen grund til at gå.

Det går heller ikke specielt dårligt med besøgstallet på Museum Jorn, som museet nu hedder, for udstillingen, Jorn + Munch, der blev vist tidligere på året, blev set af 70.000 gæster.

Den flittige Jacob Thage har tidligere skabt en succes ud af tomme lokaler – med en fin beliggenhed. I midten af 1990erne blev han leder af det istandsatte landsted, Gl. Holtegaard, der er tegnet af arkitekten Lauritz de Thurah i 1750erne. Her lykkedes det at skabe en attraktiv kunsthal – og på et tidspunkt også at få restaureret den omkringliggende barokhave.

Det var et projekt, som Jacob Thage var passioneret involveret i, og historien om Thurah og hans prægtige haveanlæg har han behandlet i bogen »Til Lyst og Gavn,« der udkom i 2003.

Udover talrige bidrag til kataloger og tidsskrifter afspejler Jacob Thages forfatterskab den første del af hans karriere.

Allerede mens Jacob Thage læste kunsthistorie, blev han tilknyttet Bruun Rasmussens Kunstauktioner. Hos Bruun Rasmussen arbejdede Jacob Thage til 1990 – og nogle af sine erfaringer med privates køb og salg af kunst samlede han i bøger som »Danske smykker« og »Loppemarkedsjægeren«.

I 1990 finder vi Jacob Thage som direktør for Bukowski Auktioner i Danmark – og to år senere tager han initiativet til udgivelse af tidsskriftet »Kunst & Antikviteter«, som han redigerer frem til 1996.

Alle disse erfaringer har givet Jacob Thage en grundig indsigt i såvel ældre som nyere billedkunst, som han har kombineret med et solidt internationalt netværk.

Og så er han forud for sin tid. På grund af sommerferien holdt Museum Jorn fødselsdagsreception for Jacob Thage allerede i juni måned.