Tessas onde hævn over Blachman – og fire andre sange, du skal høre lige nu

AOK
Musik
Guide

Tessa bringer diss-tracket tilbage, og The Weeknd vækker Michael Jacksons genfærd til live. Berlingskes musikredaktør peger på de bedste sange lige nu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Streaming er både en gave og en forbandelse. Hver eneste dag bliver der uploadet 60.000 nye sange på Spotify, der i forvejen rummer millioner af numre. Det er mere musik, end nogen af os nogensinde kan nå at lytte til.

Så hvad er værd at lytte til? Hvilke numre skiller sig ud? Berlingskes musikredaktør skærer igennem strømmen af nye udgivelser og guider dig til de fem bedste og mest uomgængelige sange lige nu.

1

Tessa: »Grisbass’«

Er det bare mig, eller er der alt for få diss tracks i dansk rap? Altså den der helt klassiske hiphop-disciplin, hvor man sviner sin modstander til på rim og et blæret flow.

Godt vi har Tessa til at minde os om, hvor fedt det kan være. Og jeg tror vist, de fleste af os synes, at målet for hendes tirader – Thomas Blachman – ligger som han har redt. Årsagen er naturligvis Blachmans pinlige takketale ved sidste års tv-transmitterede Zulu Awards, hvor han godt bedugget og fuld af sig selv rodede sig ud i følgende svada:

»Tessa, kom og knald mig, min elskede. Jeg er måske nok i de sidste 20 år den største tv-legende i Danmark. Jeg er sexet, jeg er charmerende, jeg har stiv pik, jeg kan improvisere. Jeg er alt det, man drømmer om at være, når man går ind i tv.«

Nu har Tessa så taget til genmæle med et helt klassisk diss track på sin Instagram, og lad os bare sige det, som det er: Det er brandvarmt!

Ka ik’ la’ dig gå fri gamle grisbass’ / Der’ flere grunde til, vi er et mismatch /

Dit sidste hit er ældre end mig / Langt under din alder, langt over din prisklass’ /

Hvis jeg knepped’ dig, vil’ du få hjert’stop / Tro mig, der sku’ tages billeder /

Men der ik’ nok Viagra i verden / til du kom’ i nærheden af at tilfredsstill’ mig /

Og så kører den ellers derudaf. Eneste anke herfra: Hvorfor hulen har hun ventet et helt år med sit comeback? Jeg havde lykkeligt glemt alt om det åndssvage optrin.

Lyt til den her:

2

The Weeknd: »Sacrifice«

The Weeknd har aldrig lagt skjul på sin kærlighed til Michael Jackson. Eller sit vokale slægtskab med alle tiders mest ikoniske popstjerne. Allerede i 2013 gjorde han sig første gang bemærket med et cover af netop Jacksons »Dirty Diana«.

Her knap ti år efter er The Weeknd selv en af sin generations største popstjerner. Og med hans nye album »Dawn FM« har han lavet sin »Thriller«.

På et album fuld af højdepunkter tårner den »Sacrifice« som en af albummets mest veloplagte floor fillers. Og vel egentlig også mest Michael Jackson-agtige skæringer.

Det er umuligt at stå stille til, og når først broens spændingsopbyggende akkorder lander oven i det beskidt funky guitar-riff, er det et ekstatisk øjeblik.

Lyt til sangen her:

3

Trentemøller: »No More Kissing In The Rain«

Det er nemt at komme til at tage Trentemøller lidt for givet. Niveauet er altid højt og lyden super gennemarbejdet. Alligevel er det længe siden, han for alvor har fået krogen i mig.

Det er ikke fordi, der er de helt store revolutioner på Trentemøllers nye single »No More Kissing In The Rain«. Den lyder bare tæskegodt. Æterisk dream-pop med tydelig inspiration fra Slowdive tilsat en spøgelsesagtig kvindelig vokal, der sender tankerne i retning af Julee Cruise og hendes stilskabende arbejde på Angelo Badalamentis soundtrack til »Twin Peaks«.

Det er både velkendte referencer og territorium for Trentemøller, og selvom der ikke er meget nyt under solen, er det bare virkelig godt udført. Og transporterer omgående lytteren til et andet mere drømmende sted.

Lyt til sangen her:

4

Zar Paulo: »Klap For Fædrelandet«

De har virkelig ladet vente på sig, danske Zar Paulo. Der har været helt stille omkring den unge gruppe, siden den utroligt løfterige »Stop Believing«-single udkom tilbage i 2020. Nu rører de omsider på sig – »Klap for Fædrelandet« hedder den nye single, og den er decideret blændende.

Det hele er leveret med kæmpe overskud, og der er tydeligvis kælet for hver eneste detalje i sangens struttende opdatering af 80’ernes dansable new wave-lyd. Jeg hører referencer til Kliché, fodboldslagsange, New Order og Tears For Fears, men i mødet med Zar Paulos ætsende scener fra et moderne Danmark bliver udtrykket helt sit eget:

»Bertel drømmer om at lukke grænsen for at passe på kulturen / han spiser drømmekage og spiller poker med sig selv på computeren« lyder et af de mange mindeværdige vers i sangen, inden omkvædet sætter ind med synkoperede klappe-hooks, der nok skal blive en seriøs udfordring for personer med hang til at klappe på et og tre under koncerterne.

Zar Paulo arbejder efter sigende hårdt på et debutalbum. Lad der ikke gå for længe.

Lyt til »Klap For Fædrelandet« her:

 

5

Annika Aakjær: »T-shirt«

I efteråret måtte Annika Aakjær pludselig trække stikket og udskyde en større turné på grund af overbelastning. Efterspørgslen er dog blevet ved med at vokse.

Det store gennembrud er pudsigt nok kommet over en periode, hvor der ikke har været meget ny musik fra Aakjærs hånd. Seneste album er fra 2016. Derfor er det også dejligt, at hun nu endelig er klar til at følge op 2020-singlen »POP (Himlen Over København)«.

Den nye sang hedder »T-shirt« og fortsætter i samme elegant duvende elektroniske popspor som sin forgænger. Og ligesom på den sang er der markante referencer til popmusik fra dengang, Aakjær var barn. Hvor »POP« legede med Tina Turners »What’s Love Got To Do With It«, bruger Aakjær nu kløgtigt et par Roxette-sange som tidlige markører i et fint registreret portræt af forholdet til en af de første tætte veninder i barndommen.

Lyt til »T-shirt« her: