Efter 18 måneders stilhed er københavnerne blevet magelige i forhold til larm: »I sidste uge blev der klaget over sexlyde fra en swingerklub«

Københavns natteliv er for alvor genåbnet, og derfor er der skruet op for byens støjvagter, som patruljerer gaderne i aften- og nattetimerne. Berlingske er taget med to af dem på arbejde, da telefonen pludselig begynder at kime.

Byens natklubber er genåbnet, og det betyder flere mennesker i gaden og mere støj. Derfor har Københavns Kommune indsat en ekstrabevilling til støjvagterne, der patruljerer byen i de sene nattetimer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I København står klubejerne klar til at åbne dansegulvet for festglade gæster.

Frank Wollerup og Ara Munch skal i byen. Det er helt sikkert. Men de skal hverken ud for at drikke sig fulde eller for at danse. De er støjvagter.

Hvis borgere er berørte af støj-, lugt- eller støvgener, kan de ringe til støjtelefonen og bede en støjvagt om at rykke ud. På grund af nattelivets genåbning har kommunen udvidet støjvagternes bevilling, da der forventes et ekstra tryk den kommende tid.

Denne torsdag aften skal Frank og Ara patruljere byen fra klokken 17.00 til 01.00. De er spændte på, om aftenen bliver vildere, end den plejer.

Ara begyndte at arbejde som støjvagt under coronanedlukningen, mens Frank har gjordt det i flere år. Støjvagternes bevilling udløber ved udgangen af 2021, medmindre politikerne finder penge til at forlænge ordningen ved budgetforhandlingerne for 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Støjvagter på budgetforhandlinger

Støj og natteliv har længe været til stor debat i København – både blandt beboere og politikere. Bevillingen til byens støjvagter udløber ved årsskiftet, så hvis politikerne ønsker at fortsætte ordningen, skal de finde flere penge ved budgetforhandlingerne, som netop er skudt i gang.

På tværs af fløjene er der enighed om, at støjvagtsordningen er værd at holde fast i.

»Alle hårde tiltag i nattelivet er jo noget, vi bakker op om. Vi vil endda gerne udvide ordningen, så støjvagterne er ude flere dage og længere tid, så man lettere kan komme i kontakt med dem som beboer. Det er det, vi går til budgetforhandlingerne med,« siger Jens-Kristian Lütken (V) medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er også overbevist om, at støjvagternes bevilling vil fortsætte ind i det nye år.

»Støjvagten er bemandet på de tidspunkter, hvor der er mest gang i nattelivet, og vi hører, at beboerne er rigtig glade for at få hurtig hjælp. Støjvagten går også runder i byen og holder øje med, at restaurationerne overholder støjgrænserne,« siger hun og uddyber:

»Det vil jeg nødigt undvære i en levende by som København, hvor det kan være svært at finde den rette balance mellem ro og natteliv. Jeg føler mig derfor også overbevist om, at der er politisk opbakning til at videreføre indsatsen efter nytår,« skriver hun i en mail til Berlingske.

På en vinbar på Østerbro er det bageste køkkenvindue åbent. Det har fået en beboer til at klage til støjvagten, som kort tid efter rykker ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

»Det rene helvede, hvis vi ikke må åbne vinduet«

Støjvagterne Frank og Ara modtager en klage om vinbaren Meviamo på Østerbro, men da de når frem, er der hverken vild abefest eller høj bas. Tværtimod.

»Jeg ved godt, at den tidligere ejer spillede høj musik og var lidt vild. Men helt ærligt – det er et køkkenvindue, vi har åbent. Det bliver det rene helvede ellers, fordi her bliver sindssygt varmt,« siger bartenderen Alessandro Colrelli, som har arbejdet på Meviamo i to uger.

Da Frank ringer tilbage til kvinden, der har klaget, siger hun, at der netop er blevet skruet ned for musikken. En forklaring, som beboerne – ifølge Frank – kommer med ni ud af ti gange.

Når Frank ikke er på støjvagter, sagsbehandler han klager om støj. Også her oplever han, at få henvendelser, der er svære at gøre noget ved.

»I sidste uge blev der klaget over sexlyde fra en swingerklub. Det var altså lidt bizart,« siger han og fortæller om en tidligere henvendelse, der omhandlede larm fra børnehaver:

»Jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet, da en beboer ringede og sagde: 'Hvem har dog tænkt på at lægge børnehaverne i et boligområde!?'«

Støjvagterne Ara og Frank er forbi flere natklubber i løbet af aftenen, heriblandt Culture Box og Arch. Frank fortæller, at ejerne ofte genkender dem, når de kommer på besøg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

»Magelige naboer« i Kødbyen

Kort efter modtager Ara endnu et opkald. En beboer klager over larmen fra Kødbyens Rosébar, og her er stemning noget anderledes end på Østerbro.

Det vrimler med fulde, unge mennesker, der kæmper sig frem i køerne til natklubberne.

»Det er godt at se dig igen, vi kender jo hinanden godt!« lyder det fra rosébarens ejer, Djala Zaferan, da han ser støjvagten Frank. Djala Zaferan ejer flere steder i byen og får jævnlig besøg af støjvagterne. Det sidste besøg var dagen forinden.

»Fair skal være fair. Men jeg tror, at nogle har haft det meget roligt og måske lidt for godt under nedlukningen. Folk er blevet magelige, så nu giver de den gas og klager over alt,« mener Djala Zaferan.

De unge festglade gæster drikker øl af en ølbong ude foran natklubberne. »Der er godt nok gang i gaden nu. Der har ellers været meget stille herinde under corona,« fortæller Frank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup.

Støjvagter virker

Støjvagterne får rosébaren til at lukke dørene og kører videre til aftenens sidste stop: Indre By.

På Vestergade er der fuldstændig proppet med meget unge og fulde mennesker. Nogle har medbragt egne højttalere, og en stor gruppe drenge står ved et bord midt på vejen, som de bruger til at spille drukspillet »Beer Pong«.

»Hvad fanden sker der, hvorfor kom de op at slås?« råber en pige til sine venner på den anden side af gaden.

Klubberne og barerne virker dog til at overholde de regler, der gør sig gældende. Og netop derfor mener Ara, at bevillingen til nattevagterne kan betale sig.

»Jeg føler klart, at det giver mening, at vi kommer ud. Det kan godt være, at der skal gentagelser til, men på den lange bane hjælper vi både beboere og restauratører. Hvis ikke vi var her, skulle politiet tage sig af det hele. Derfor vil det da give mening, at bevillingen bliver forlænget.«