Besværligt at eje cykeltyvenes øjesten – Signe og familien er på fjerde model på tre år

Cykeltyvene er selektive, når de går på rov i København. Det har Signe Ørvad og familien mærket gentagne gange i de seneste tre år.

Efter gentagne tyverier måtte Signe Ørvad fra København til sidst låse cyklen fast til flagstangen i gården. Hun ved, at den er eftertragtet blandt cykeltyve, men hun kan ikke se, hvordan familien skal få de logistiske ender til at mødes uden den. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Signe Ørvad har boet i København i 20 år godt og vel.

Og i de første 17 har hun aldrig fået stjålet en cykel.

Men så anskaffede familien sig en ladcykel med elmotor, så hun og hendes mand kunne fragte deres to børn til og fra institution, klare indkøb og tage på familietur i weekenden rundt om i hovedstaden.

Efter knap tre år er de nu på deres fjerde cykel, fordi tyve har stjålet de tre andre. Og det til trods for, at cyklerne hver gang har stået i en aflukket baggård ved familiens hjem i bydelen Vesterbro med den størst mulige, godkendte lås. En af gangene skilte tyvene endda cykelstativet ad for at få cyklen fri.

»Til sidst bandt vi den fast til flagstangen inde i midten af gården til gene for alle. Men man bliver jo så desperat,« konstaterer hun og udbryder kort efter:

»Det er simpelthen så frustrerende.«

Det en stor streg familiens daglige logistiske regnestykke, når de kommer ned i gården, og der er et gabende tomrum, hvor der burde stå en stor ladcykel, forklarer hun.

»Det er vores primære transportmiddel, som vi bruger hver evig eneste dag. Det er sådan vi kommer frem og tilbage og rundt i København. Bringer varer, henter børn. Det er min traktor, som jeg kalder den,« siger den 39-årige kvinde.

Den smarteste måde at transportere børn i byen

Dermed passer Signe Ørvad og familien på to tendenser, som Berlingske har beskrevet i de seneste dage. Dels historien om at hver femte københavner ifølge kommunens egen rundspørge har oplevet at få sin cykel stjålet inden for de seneste 12 måneder. Og dels historien om, at der bliver anmeldt færre cykeltyverier generelt i Danmark, men de cykler som folk melder stjålet koster flere penge.

Det gælder eksempelvis lad- og elcykler. Eller den kombination, som Signe Ørvad og familien har, der er dyrere, end den bil som de også ejer. Derfor sætter hun også pris på, at forsikringsselskabet hver gang har valgt at erstatte cyklen – ikke mindst, da cykel to og tre blev stjålet inden for den samme måned.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Cykeltyveri i hovedstaden

Når københavnerne generelt skal angive, hvilken form for kriminalitet som de primært er bekymret for at blive ramt af, så topper cykeltyverier. Det viser Københavns Kommunes Tryghedsundersøgelse 21. Således angiver 64 procent eller knap to tredjedele, at de er bekymret for at få stjålet deres cykel *. Samtidig angiver godt hver femte københavner i undersøgelsen, at de har fået stjålet en cykel inden for de seneste 12 måneder **.

Her kan du se svarene for de enkelte bydele.

Kilde: Københavns Kommunes Tryghedsundersøgelser 21 Link * Folk har haft mulighed for at afgive flere svar. ** 4.922 borgere har deltaget i undersøgelsen, der er foretaget i perioden d. 1. december 2020 til d. 6. februar 2021.

Men erstatningen til trods, så er cykeltyverier alligevel til stor gene for dem, der oplever dem, fortæller Erik Hjulmand, der er lokalformand for Cyklistforbundet i København.

»Det er begrædeligt, at vi hører om folk, der gentagende gange må købe ladcykler til transport af børn og varer, fordi deres cykler bliver stjålet. Folk, som må bruge store summer og meget ulejlighed på at få genetableret den hverdag, som sådan en cykel jo er en del af.«

Også Erik Hjulmand kan nævne mange gode ting om ladcyklen, som så mange børnefamilier i København er afhængige af:

»Ladcyklen er den smarteste, enkleste og mest oplagte måde at transportere børn rundt herinde i København, hvor afstandene ikke er særligt store, og det ikke giver mening, at man skal transportere dem frem og tilbage i en bil.«

Tyvene vender tilbage til gerningsstedet

Signe Ørvad synes, at der er en særlig plads, der hvor efterlivet ifølge nogles overbevisning bliver særligt hedt, til cykeltyve og folk, der køber hælervarer. Og hun er overbevist om, at der er en stor risiko for, at når man som hende først har fået stjålet en ladcykel en gang, så bliver den stjålet igen, fordi tyvene ved, at folk med al sandsynlighed anskaffer sig en ny.

»Jeg har en hel klar fornemmelse af, at det er organiseret, og at det er de samme, der kom igen, for vi havde en god gård, hvor folk var meget opmærksomme på, hvem de lukkede ind og ud. Men jeg ved det selvfølgelig ikke. Det skete om natten hver gang.«

Artiklen fortsætter efter fotografiet.

En motorcykelalarm er Signe Ørvad og familiens nye »våben« mod tyveri af ladcyklen, og indtil nu har det virket. Den fjerde ladcykel i rækken kan fejre et års fødselsdag i familiens eje til september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Omvendt mener hun ikke, at der er meget mere nogen kan stille op. Familien har hver gang meldt cyklen stjålet, men hvad skal politiet stille op og gribe i, spørger hun retorisk og svarer, at familien ingen af gangene har kunnet give signalement af gerningsmænd eller give politiet andre spor, end at oplyse stelnummer og fortælle, at cyklen mangler fra adressen.

Efter det tredje cykeltyveri er familien flyttet til en ny adresse – dog ikke på grund af cykeltyverierne. Samtidig har de udover den store godkendte lås nu købt en motorcykelalarm, og det mener hun er årsagen til, at den fjerde cykel i rækken nu kan fejre »etårs fødselsdag« til september i år.

Er der et loft for, hvor mange gange I vil købe ny ladcykel, hvis den bliver stjålet igen?

»Nej, det er der nok ikke. Vi er glade for den og afhængige af den. Hvis du fik stjålet din bil fire gange, ville du så sige, at du ikke havde brug for en bil mere? Det ville du nok ikke.«